Aproape 18.000 de profesori „fără pregătire” predau în școlile din România. Top 10 școli cu cele mai multe cadre didactice fără studii adecvate postului pe care-l ocupă

Foto: © Photosvit | Dreamstime.com

Aproape 18.000 de profesori fără pregătire au predat în anul școlar 2019-2020, potrivit datelor Ministerului Educației publice pe site-ul data.gov.ro. Primele 10 școli cu cei mai mulți profesori fără pregătire apar în județele: Giurgiu, Brăila, Iași, Alba, Suceava, Gorj, Tulcea, Hunedoara și Arad.

Foto: captură data.europa.eu

Cadrele didactice fără pregătire sunt profesorii, educatorii și învățătorii care nu au studii corespunzătoare postului pe care-l ocupă. Conform Ministerului Educației aceștia pot fi în următoarele situații:

  1. Cu studii superioare în alt domeniu decât cel al postului.
  2. Studenți, în curs de calificare.
  3. Cu studii medii.

În statistica oficială a Ministerului Educației apare că 67% dintre cadrele didactice de la Școala Gimnazială “Academician Marin Voiculescu” din județul Giurgiu au fost „fără pregătire” în anul școlar 2019-2020.

UPDATE Conducerea școlii gimnaziale “Academician Marin Voiculescu” din județul Giurgiu a contactat Edupedu.ro și susține că datele oficiale sunt greșite: „În Școala “Academician Marin Voiculescu” nu au funcționat și nu funcționează 216 profesori, nici măcar 145 cât spuneți că sunt necalificați. Va aduc la cunoștință în felul acesta că în ultimii ani nu au existat profesori necalificați în această școală, puținii suplinitori pe care i-am avut, au fost calificați”, ne-a scris directoarea școlii, Mihaela Lăbău Stan.

Cum arată statistica Ministerului Educație pe site-ul guvernamental data.gov.ro:

Foto: captură data.gov.ro

Concret, dintr-un total de 216 profesori la Școala Gimnazială “Academician Marin Voiculescu”, 145 ar fi fost cadre didactice „fără pregătire”, potrivit Ministerului Educației.

UPDATE 2 – Conducerea Colegiului Tehnic „Petru Mușat” din Suceava, a contactat Edupedu.ro și a semnalat faptul că statistica oficială a Ministerului Educației conține date eronate. „Școala noastră nu are 93 de cadre didactice angajate și nu are 41 de profesori necalificați!”, scrie directoarea școlii, Maria Teodoreanu.

Reacția vine după ce, în statistica oficială, la Colegiului Tehnic „Petru Mușat” din Suceava, în anul școlar 2019-2020, apar 93 de cadre didactice din care 43 sunt „fără pregătire”, 27 cu gradul I, 5 cu gradul II, 10 debutante și 10 cu Definitivat.

UPDATE 3 – Reprezentanții ISJ Iași au semnalat Edupedu.ro faptul că datele din statistica oficială nu sunt reale: „Pe parcursul anului școlar 2019-2020, în Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu”, Târgu- Frumos, și-au desfășurat activitatea 44 de cadre didactice. Menționăm că toate cadrele didactice din această unitate școlară au statut de cadru didactic calificat. În ceea ce privește Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” Pașcani, inclus și el în topul pe care l-ați prezentat, menționăm că, în anul școlar 2019-2020, această unitate școlară a avut 77 de cadre didactice. Dintre acestea, doar unul a avut statut de cadru didactic necalificat și a predat 2 ore de religie penticostală”.

Reacția vine după ce Ministerul Educației a publicat date care arată că în județul Iași Colegiul Tehnic De Căi Ferate “Unirea” ar avea 43 de profesori „fără pregătire” și 173 de profesori în total, iar Școala Gimnazială “Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos ar avea 37 de cadre didactice „fără pregătire” și 129 în total, potrivit acelorași date.

Datele pot fi consultate și aici în format .xls:

Datele respective sunt publicate și pe platforma de date deschise al Comisiei Europene, data.europa.eu, iar data publicării este 05.04.2021.

În județul Brăila, la Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca sunt 59 de profesori „fără pregătire”, potrivit acelorași date oficiale.

La Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava, din 93 de cadre didactice, 41 sunt „fără pregătire”, potrivit documentului. Colegiul Tehnologic De Industrie Alimentară Arad are 35 de profesori „fără pregătire” dintr-un total de 78, se arată în statistica citată.

Județul Iași se află de două ori în acest top: Colegiul Tehnic De Căi Ferate “Unirea” are 43 de profesori „fără pregătire”, potrivit documentului Ministerului Educației și Școala Gimnazială “Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos are 37 de cadre didactice „fără pregătire”, potrivit acelorași date.

Primele 10 școli cu cei mai mulți profesori „fără pregătire”, conform datelor Ministerului Educației, sunt:

JudețȘcoalăNumărul profesorilor fără pregătire Numărul total al profesorilor
Giurgiu1. Școala Gimnazială “Academician Marin Voiculescu” 145216
Brăila2. Liceul Teoretic “C. Angelescu” Ianca59130
Iași3. Colegiul Tehnic De Căi Ferate “Unirea”, Pașcani43173
Alba4. Liceul Teoretic “Petru Maior” Ocna Mureș4394
Suceava5. Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava4193
Gorj6. Colegiul Tehnic Mătăsari40122
Tulcea 7. Colegiul Dobrogean “Spiru Haret” Tulcea38127
Iași8. Școala Gimnazială “Garabet Ibrăileanu”, Târgu Frumos37129
Hunedoara9. Școala Gimnazială “Doctor Aurel Vlad” Orăștie36104
Arad10. Colegiul Tehnologic De Industrie Alimentară Arad3578
Sursă date: data.gov.ro

Pe de altă parte, în 2.368 de școli nu există niciun cadru didactic „fără pregătire”, din cele 6.408 școli pentru care există date în raport.

În statistica Ministerului Educației, în anul școlar 2019-2020, dintr-un total de 262.257 de cadre didactice la nivel național, situația pregătirii acestora era următoarea: 

În anul școlar 2018-2019, de exemplu, erau 4.533 de profesori fără pregătire care predau în școlile publice, potrivit datelor obținute atunci de la Ministerul Educației.

Foto: © Photosvit | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version