Aproape 27% din profesorii respondenți nu sunt pregătiți pentru trecerea în scenariile galben sau roșu/Peste 30% au fost nevoiți să cheltuiască peste 1.000 de lei din resurse proprii pentru materiale didactice – SONDAJ

interzicerea fondului clasei și școlii

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

26,7% din repondenții unui sondaj realizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” spun că nu sunt pregătiți pentru trecerea în scenariul hibrid/roșu, iar 73,3% din unitățile de învățământ nu sunt pregătite pentru schimbarea scenariului în cazul în care apar cazuri Covid în școală. De asemenea, peste 30% din repondenți au fost obligați să cheltuiască peste 1.000 de lei pentru materiale didactice de la începutul anului școlar și până acum.

Cadrele didactice din școlile aflate în scenariul verde au spus, în proporție de 83,2%, că au primit măști de protecție și materiale igienico-sanitare de la unitățile de învățământ. Totuși, sunt foarte multe unități care încă nu asigură materialele de protecție, în condițiile în care Codul Muncii prevede expres obligativitatea angajatorului de a pune la dispoziția angajatului aceste materiale, potrivit sondajului FSE „Spiru Haret”.

73,3% din unitățile de învățământ sunt pregătite pentru schimbarea scenariului dacă apar cazuri Covid în școală. De asemenea, 26,7% din repondenți spun că nu sunt pregătiți pentru trecerea în scenariul hibrid/roșu. 

Pentru a suplini neajunsurile sistemului, multe cadre didactice achiziționează din fondurile proprii materialele necesare în procesul de învățământ. Cretă, markere, planșe și, mai nou, laptopuri și tablete – toate acestea sunt cumpărate de cadrele didactice pentru a-și putea face meseria.

Astfel, peste 30% din repondenți au fost obligați să cheltuiască peste 1.000 de lei, circa 16% între 500 și 1000 de lei și aproximativ 24% între 100 și 500 de lei.

Cei mai mulți dintre cei care au cheltuit peste 1.000 de lei au declarat că și-au achiziționat laptopuri și tablete. Cadrele didactice au mai cumpărat maști, dezinfectanți, imprimante, cartușe pentru copiatoare, dar și softuri educaționale.

În plus, chiar dacă legislația în vigoare prevede că unitatea de învățământ asigură formarea continuă a cadrelor didactice, sunt mulți profesori care au plătit din propriul buzunar cursuri de perfecționare pentru a putea preda online.    

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Citește și:
SONDAJ: 35% din profesorii respondenți spun că nu pot preda în sistem hibrid din lipsă de echipamente
Școlile din scenariul roșu nu au pus la dispoziție elevilor echipamente pentru activitatea online – spun 60% dintre profesorii care au raspuns unui sondaj al Federației Sindicale „Spiru Haret”
Exit mobile version