Aproape 27% din profesorii respondenți nu sunt pregătiți pentru trecerea în scenariile galben sau roșu/Peste 30% au fost nevoiți să cheltuiască peste 1.000 de lei din resurse proprii pentru materiale didactice – SONDAJ

2.487 de vizualizări
interzicerea fondului clasei și școlii
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
26,7% din repondenții unui sondaj realizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” spun că nu sunt pregătiți pentru trecerea în scenariul hibrid/roșu, iar 73,3% din unitățile de învățământ nu sunt pregătite pentru schimbarea scenariului în cazul în care apar cazuri Covid în școală. De asemenea, peste 30% din repondenți au fost obligați să cheltuiască peste 1.000 de lei pentru materiale didactice de la începutul anului școlar și până acum.

Cadrele didactice din școlile aflate în scenariul verde au spus, în proporție de 83,2%, că au primit măști de protecție și materiale igienico-sanitare de la unitățile de învățământ. Totuși, sunt foarte multe unități care încă nu asigură materialele de protecție, în condițiile în care Codul Muncii prevede expres obligativitatea angajatorului de a pune la dispoziția angajatului aceste materiale, potrivit sondajului FSE „Spiru Haret”.

73,3% din unitățile de învățământ sunt pregătite pentru schimbarea scenariului dacă apar cazuri Covid în școală. De asemenea, 26,7% din repondenți spun că nu sunt pregătiți pentru trecerea în scenariul hibrid/roșu. 

Pentru a suplini neajunsurile sistemului, multe cadre didactice achiziționează din fondurile proprii materialele necesare în procesul de învățământ. Cretă, markere, planșe și, mai nou, laptopuri și tablete – toate acestea sunt cumpărate de cadrele didactice pentru a-și putea face meseria.

Astfel, peste 30% din repondenți au fost obligați să cheltuiască peste 1.000 de lei, circa 16% între 500 și 1000 de lei și aproximativ 24% între 100 și 500 de lei.

Cei mai mulți dintre cei care au cheltuit peste 1.000 de lei au declarat că și-au achiziționat laptopuri și tablete. Cadrele didactice au mai cumpărat maști, dezinfectanți, imprimante, cartușe pentru copiatoare, dar și softuri educaționale.

În plus, chiar dacă legislația în vigoare prevede că unitatea de învățământ asigură formarea continuă a cadrelor didactice, sunt mulți profesori care au plătit din propriul buzunar cursuri de perfecționare pentru a putea preda online.    

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Citește și:
SONDAJ: 35% din profesorii respondenți spun că nu pot preda în sistem hibrid din lipsă de echipamente
Școlile din scenariul roșu nu au pus la dispoziție elevilor echipamente pentru activitatea online – spun 60% dintre profesorii care au raspuns unui sondaj al Federației Sindicale „Spiru Haret”

2 comments
  1. Guvernul atacă la CCR legea privind sporul acordat profesorilor pentru COVID-19 iar profesorii cumpara pe banii lor. La alti bugetari nu se intampla sa vina cu bani de acasa mai ales ca suntem cei mai prost platiti.

  2. Îndrăznesc să vă adresez două rugăminți. 1) Încercați pe cât vă stă în puteri să scoateți din vocabularul dvs. sintagma „cadre didactice” – o reminiscență comunistă evidentă, de pe vremea când aveam cadre medicale, cadre militare și, mai ales cadrele … cadre, cele care contau cu adevărat. Nu sună mai bine „corp didactic”, „comunitatea pedagogică” sau, pur și simplu, „profesori”? 2) Dacă tot am ajuns la concluzia că „programă școlară” sună învechit și ne-am grăbit să adoptăm termenul „curriculum”, nu ar fi decent să îl utilizăm în mod adecvat? Pentru că este, într-adevăr, dificil de pronunțat „reforma curriculum-ului” (nu ne-a dat prin gând să folosim sintagma „reformă curriculară”), am inventat „curricula”, neștiind că acesta este un plural (similar cu datum – data, medium – media sau phenomenon – phenomena) și acum toată lumea este cu (scuzați) curricula în gură: auzim de curriculă, de reforma curriculei și, de ce nu, curând vom inventa un alt plural: redefinirea curriculelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Vaccinare antigripală gratuită, elevi stau acasa

LISTA 59 de centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, deschise în spitale din țară pentru a reduce timpul de așteptare din camerele de urgență, anunță Ministerul Sănătății

Pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în unitățile de primiri urgențe pediatrice, Ministerul Sănătății anunță că s-au deschis 59 de centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică…
Vezi articolul

Ministrul cercetării și digitalizării, Ciprian Teleman, dezbatere pe Facebook despre restricționările arbitrare aplicate de Facebook: Ar trebui ca autoritățile publice din România să ia poziție în mod oficial?

Ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Ciprian Teleman, lansează pe Facebook o dezbatere pe tema poziției pe care autoritățile din România ar trebui să o adopte după ce mai mulți utilizatori…
Vezi articolul