Arafat: Este foarte greu într-o școală să vii să faci distanțare, să ții cursurile și să ții copiii în pauză să nu interacționeze. E suficient să fie unul pozitiv asimptomatic și toată clasa o să ia

Foto: mai.gov.ro

Decizia de închidere a școlilor și grădinițelor până în luna septembrie pentru majoritatea elevilor a fost luată din cauza că în școală „este foarte greu să faci distanțare să ții copiii în pauză să nu interacționeze”, a declarat la Digi24 secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Acesta a explicat faptul că „problema nu este copiii, ați văzut copiii sunt cei mai puțin vulnerabil la acest virus. Copiii pot să fie vectori de transmitere. Vectori de transmitere fie către profesorii lor, fie către părinții și bunicii lor”.

Întrebat de moderator dacă școala are acum toate dotările necesare pentru a asigura reluarea cursurilor, Arafat a răspuns: ”Nu cred și ăsta e unul dintre motivele… Adică nu numai dotările, deci este foarte greu într-o școală să vii să faci distanțare, să ții cursurile și să ții copiii în pauză, că nu pot să-i ții numai în clasă fără pauză fără nimic, să ții copiii în pauză să nu interacționeze.

E suficient ca unul dintre ei să fie pozitiv asimptomatic și toată clasa să o ia și să o ducă acasă la ei.

Sau să fie unul pozitiv asimptomatic pentru că de acasă de la e cineva pozitiv și să se ducă să o ducă la profesorul lui sau la profesoară.

Iarăși riscul cel mai mare, pentru că ne gândim la persoanele vulnerabile și aceste lucruri nu se schimbă pentru că nu vreau să uită nimeni că persoanele vulnerabile sunt peste 65 de ani, persoanele cu comorbidități, cu boli asociate care pot fi chiar în pericol serios și copilul merge, se vede cu bunica, cu bunicul, care stă cu ei acasă. Dacă el este expus și vine și duce acolo virusul din start o să avem cazuri chiar critice și creșterea numărului lor. Până acum am reușit să evităm o suprasolicitare sectorului de terapie intensivă”, a mai spus Arafat.

FOTO: mai.gov.ro

Exit mobile version