Arafat: Este foarte greu într-o școală să vii să faci distanțare, să ții cursurile și să ții copiii în pauză să nu interacționeze. E suficient să fie unul pozitiv asimptomatic și toată clasa o să ia

17.785 de vizualizări
Foto: mai.gov.ro
Decizia de închidere a școlilor și grădinițelor până în luna septembrie pentru majoritatea elevilor a fost luată din cauza că în școală „este foarte greu să faci distanțare să ții copiii în pauză să nu interacționeze”, a declarat la Digi24 secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Acesta a explicat faptul că „problema nu este copiii, ați văzut copiii sunt cei mai puțin vulnerabil la acest virus. Copiii pot să fie vectori de transmitere. Vectori de transmitere fie către profesorii lor, fie către părinții și bunicii lor”.

Întrebat de moderator dacă școala are acum toate dotările necesare pentru a asigura reluarea cursurilor, Arafat a răspuns: ”Nu cred și ăsta e unul dintre motivele… Adică nu numai dotările, deci este foarte greu într-o școală să vii să faci distanțare, să ții cursurile și să ții copiii în pauză, că nu pot să-i ții numai în clasă fără pauză fără nimic, să ții copiii în pauză să nu interacționeze.

E suficient ca unul dintre ei să fie pozitiv asimptomatic și toată clasa să o ia și să o ducă acasă la ei.

Sau să fie unul pozitiv asimptomatic pentru că de acasă de la e cineva pozitiv și să se ducă să o ducă la profesorul lui sau la profesoară.

Iarăși riscul cel mai mare, pentru că ne gândim la persoanele vulnerabile și aceste lucruri nu se schimbă pentru că nu vreau să uită nimeni că persoanele vulnerabile sunt peste 65 de ani, persoanele cu comorbidități, cu boli asociate care pot fi chiar în pericol serios și copilul merge, se vede cu bunica, cu bunicul, care stă cu ei acasă. Dacă el este expus și vine și duce acolo virusul din start o să avem cazuri chiar critice și creșterea numărului lor. Până acum am reușit să evităm o suprasolicitare sectorului de terapie intensivă”, a mai spus Arafat.

FOTO: mai.gov.ro


12 comments
 1. Dl. Dr. Arafat atunci de ce nu opriți examenele în anul acesta? Examenele nu sunt aceeași treaba? Masurile ministrului învățământului sunt praf în ochii proștilor. Înseamnă că ea este inconștiență. Cum și este de altfel. Opriți odată mascarada asta de examene. Nu pune-ți în pericol copii și pe toată lumea. Lăsați-ne sa ne vedem de sănătatea noastră. Luați masuri dl. Doctor ca altfel am stat degeaba în casa atâtea luni de zile.

 2. Se pare ca nimeni nu se gandeste si la acesti copii.Sa incercam un experiment cu cei de la conducerea ministerului sanatatii si cei din ministerul invatamantului.Sa stea 3 0re cu masca la gura si sa dea examen in aceste conditii.Vor rezista?Nu cred.

 3. Copii di anii terminali nu au si ei aceleasi drepturi cu ceilalti copii? Oare dupa 3 luni de stat in casa chiar trebuie sa ii expunem la riscul contaminarii atat pe ei cat si pe cei din jurul lor de dragul unor examene care se pot echivala cu mediile din clasele 5-8 si 9-12?Se pune problema ca vor veni cei care nu au luat bacalaureatul anul trecut si vor lua examenul dar cei care nu vor lua anul acesta bacalaureatul ce vor face in sesiunea de la anul? Ei au un handicap mare in ceea ce priveste materia pe care nu au putut sa o invete in semestrul 2.Vor trebui sa plateasca pregatiri peste pregatiri pentru a ajunge la nivelul unui copil cu materia parcursa integral. De ce sa nu le dam o sansa sa poata realiza ceva in viata? De ce sa se duca la examene cu frica ca se vor imbolnavi? De ce sa fie obligati sa stea cu masti si manusi 3 ore?De ce sa fie expusi in aceeasi masura si profesorii? Sa nu uitam ca sunt profesori bolnavi si profesori la o anumita varsta care se pot imbolnavi. CINE ISI VA ASUMA IMBOLNAVIRILE DIN PERIOADA EXAMENELOR SI DIN PERIOADA 2-12 IUNIE? CINE V-A AVEA DE SUFERIT? PUTEI RASPUNDE?

 4. Bună ziua, va rog pe toti care aveți un cuvânt de spus,cunoașteți toate problemele reale,puneti pe hartie, avantajele venirii la școală a venirii elevilor din anii terminali, in paralel cu dezavantajele venirii,adunati-le si luati o decizie corectă. Eu va zic că dezavantajele sunt majore! Cine ne garantează noua părinților,că elevii nu se infecteaza in zilele care urmează să vină la școală, și nu mai pot să se prezinte la examenul de bacalaureat, la examenul pentru facultate?Își asumă cineva?Și dacă da,să-și asume legal,nu cu vorbe!

 5. Bună ziua
  Mulțumim pentru grija pe care o aveți pentru copiii noștri -și nu numai. Pe această cale va rugăm să transmiteți și celorlalte persoane abilitate de a face ceva pentru copiii noștri că nu este o joacă și nici măcar nu trebuie să ne gândim să se facă testări pe ei. Rugăm revizuire opinie pentru susținerea examenelor în acest an. Sunt și alte modalități de avut în vedere.
  Cu stimă

 6. Toți sunt copii și cei din clasa a VIII și cei din clasa a XII sa se gândească și la ei sau vor sa facă experimente pe ei????

 7. Sunt eleva in clasa a 8 a!! Va rog mult mult de tot sa rezolvam cu examenul… îmi este frica , asa de frica ca virusul va putea ajunge in familie, la bunici, la părinți.. nici nu îmi pot imagina viața fără părinți !!! Toată lumea spune ca ar fi Grav ca elevii sa vina la Scoala, dar la noi cei din anii terminali cine se gândește? ÎMI ESTE TEAMA!!! Nu știu cum vom scrie cu mănuși și cu masti!!! Eu nu pot sta cu masca la gura nici o ora, am ochelari și simt ca ma sufoc… am stat atâta timp in casa ( aproape 3 luni) in care m am protejat… nu am avut pregătiri, nu am avut contact cu profesori … sa ma pregătesc singura sincer e greu( dacă nu înțeleg nu are cine sa îmi explice, etc) . Sper sa se poată lua in calcul varianta cu echivalarea cu medii ( nu sunt un elev prost , ce nu învață , am chiar medii peste 9,80) In aceste momente trebuie sa fim responsabili , iar decizia nu ar trebui luată pe moment , pentru situația de fata, trebuie luată pentru viitor, indiferent de cum va fi acesta!!!! Sunt mulți ce își doresc sa fim in siguranța !!! HAIDEȚI SA ARĂTAM CA PUTEM!!! SĂNĂTATEA E MAI IMPORTANTĂ DECÂT EXAMENELE!! totuși , este un singur an… un an in care un virus ne bântuie… da știu ca va trebui sa conviețuim cu acest virus, dar momentan chiar nu este un moment potrivit pentru relaxari și mers in Sali de examen!!! VA ROG DIN SUFLET SA REZOLVAM!!! sunt complet stresata, nu mai am timp de nimic deoarece primesc teme inutile la religie, tehnologie… teme aruncate pe whats app… fără sa fie verificate.. timp de matematica și romana când mai am? Este greu.. pentru toți , inclusiv pentru elevii ce ar trebui sa dea bacul!!! Suntem stresați, speriați, nu știm ce sa mai credem!!! De aceea va rog, eu împreuna cu mulți elevi, părinți și profesori ( inclusiv medici) sa echivalam examenul, măcar in acest an! FACEȚI UN BINE! ȘI SALVAȚI VIEȚI!!! Mulțumesc frumos!

 8. Si de copii care dau examene ce spuneti ei nu au acasa bunici părinții pe Ei de ce expuneti nu va gîndiți la ei multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like