Așa-zisă „anchetă” cu „profesorii care ar da meditații fără bon“, difuzată de Digi 24 în plină grevă generală a angajaților din Învățământ. Sunt prezentate două cazuri, dar postul generalizează

Foto: Captură Digi24.ro

În plină grevă a profesorilor, postul Digi 24 a difuzat un material prezentat drept „anchetă”, preluat miercuri și de site-ul de știri cu același nume, în care sunt prezentați doi profesori care ar cere bani de meditații fără bon. Materialul video, neasumat de vreun jurnalist nici în versiunea video, nici pe site, prezintă tendențios problematica meditațiilor, în momentul în care sindicatele din educație și guvernanții poartă negocieri concentrate pe tema salarizării din învățământ. 

Presupusa „anchetă” prezintă distorsionat situația ce reiese după ce o reporteriță sub acoperire ar fi contactat un profesor de matematică și o profesoară de limba română, găsiți pe site-urile de anunțuri.

În ce fel este prezentat subiectul?

Materialul Digi 24 nu menționează, pentru context, obligația de depunere a declarației de venit pentru cei ce obțin bani din meditații, până la data de 25 mai. E menționat, în schimb, faptul că profesorii dau meditații fără bon în contextul grevei generale din învățământ.

În material nu sunt citați nici reprezentanți ai sindicatelor sau ai școlilor de unde provin profesorii citați, nici ai autorităților, nici ai Fiscului, care să expună pe larg fețele problemei.

Materialul nu precizează nici apartenența acestui material la vreo campanie de presă. Și, dincolo de plasarea succintă a subiectului în contextul grevei, nu oferă niciun fel de informații suplimentare despre veniturile profesorilor.

Context. Amintim că Digi 24 se numără printre organizațiile media despre care presa a relatat, în trecut, că a primit bani de la partidele politice – vezi relatarea din septembrie a Europa Liberă, despre partidele care direcționează bani publici către diferite site-uri, neavând voie să cumpere spațiu editorial la televiziuni în afara campaniei electorale, sau ancheta Recorder.ro pe aceeași temă, tot din septembrie 2022.

Materialul poate fi urmărit și aici:

Exit mobile version