Atentat terorist în fața unei școli din Paris. Profesor de istorie, ucis și decapitat de un tânăr de 18 ani, după ce a arătat caricaturile cu Profetul Mahomed, la o oră despre libertatea de exprimare. Poliția l-a împușcat mortal pe atacator

Atentat terorist în fața unei școli din Paris

Atentat terorist în fața unei școli din Paris

Atacul s-a produs vineri la ora 17, în Conflans Sainte-Honorine, o suburbie din nord-vestul Parisului, scrie biziday.ro. Profesorul de istorie a fost găsit la 200 de metri depărtare de școala în care preda, Colegiul Bois d’Aulne, decapitat. Martorii susțin că s-au auzit strigăte în momentul atacului – “Allah Akbar” (Allah e mare!)

Aparent, atacatorul este un cecen de religie musulmană, fiind născut la Moscova în 2002 și emigrat în Franța. Adunarea europeană a cecenilor a condamnat atacul și a făcut un apel public de a nu fi condamnată o întreagă etnie pentru faptele unuia dintre membrii ei.

Atentat terorist în fața unei școli din Paris

După ce profesorul de istorie-geografie le-a vorbit copiilor de clasa a IV-a despre libertatea de exprimare și le-a arătat caricaturile cu Profetul Mahomed care au produs atacul de la Charlie Hebdo (2015), mai mulți părinți au protestat (reprezentarea grafică a Profetului este considerată blasfemie de către musulmani) și a fost depusă și o plângere împotriva profesorului;

Profesorul a depus și el o plângere pentru defăimare, simțindu-se amenințat. Incidentele au avut loc în urmă cu mai multe zile;

Atacatorul este tânăr, are 18 ani, cel mai probabil o rudă a unuia dintre elevi.

Sosit de urgență la fața locului, un echipaj de poliție l-a interceptat pe suspect în apropiere. Acesta era înarmat cu un cuțit și a fost împușcat mortal de polițiști. Atentat terorist în fața unei școli din Paris.

Președintele Emmanuel Macron s-a deplasat la locul incidentului, vineri seara, însoțit de Ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer. Macron a confirmat că este vorba de un atentat terorist islamist, dar nu a dat detalii despre cele întâmplate, preferând să condamne obscurantismul religios: “Nu ne va învinge! Nu ne va diviza!”

Citește și: Laurențiu Baranga a recunoscut în fața procurorilor că și-a falsificat diploma de BAC și le cere “iertare instituţiilor cărora le-a creat un prejudiciu de imagine”: “a existat un moment în viața mea când am avut un moment de scăpare”

Exit mobile version