Autoritatea Europeană a Medicamentului a autorizat utilizarea în UE a vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 18 ani. Este al treilea vaccin disponibil inclusiv în România

Foto: Astra Zeneca

Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat utilizarea în UE a vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 18 ani, potrivit unui comunicat de presă citat de G4Media.ro. Este al treilea vaccin autorizat în UE, după Pfizer – BioNTech și Moderna.

Studiile clinice au arătat o eficacitate de 60% a vaccinului pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

Vaccinul AstraZeneca se administrează prin injectare în braț, în două doze, la distanță de minimum 4 și maximum 12 săptămâni.

Vaccinul COVID-19 AstraZeneca funcționează pregătind corpul pentru a se apăra împotriva infecției cu coronavirus SARS-CoV-2.

Vaccinul COVID-19 AstraZeneca este alcătuit dintr-un alt virus (din familia adenovirusului) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei SARS-CoV-2. Adenovirusul în sine nu se poate reproduce și nu provoacă boli. Odată ce a fost administrat, vaccinul furnizează gena SARS-CoV-2 în celulele din corp. Celulele vor folosi gena pentru a produce proteina Spike. Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină Spike ca fiind străină și va produce apărarea naturală – anticorpi și limfocite T – împotriva acestei proteine.

Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să-l atace: anticorpii și limfocitele T pot lucra împreună pentru a ucide virusul, prevenind intrarea acestuia în organism celule și distrugând celulele infectate, contribuind astfel la protejarea împotriva COVID-19.

Foto: Astra Zeneca

Exit mobile version