Autoritățile din Educație nu iau încă măsuri în privința noii tulpini Omicron. Cîmpeanu: Până în acest moment, autoritățile sanitare în frunte cu ministrul Sănătății nu au considerat necesar să previzionăm măsuri pe acest palier

Foto: Pixabay.com

Autoritățile din Educație așteaptă mai întâi un semn din partea Ministerului Sănătății înainte să anunțe vreo decizie privind posibile schimbări în sistem din cauza răspândirii noii variante de coronavirus, tulpina Omicron. „Până în acest moment, autoritățile sanitare în frunte cu ministrul Sănătății nu au considerat necesar să previzionăm măsuri pe acest palier”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Moderator: Având în vedere că apărut și această nouă tulpină Omicron la nivelul Europei, luați în considerare să modificați vacanța de sărbători a copiilor sau până când nu avem certitudinea că ea este prezentă și în țara noastră, nu aveți în plan astfel de măsuri sau rămâne așa?

Sorin Cîmpeanu: “Ca ministru al Educației am anunțat deja programul, nu iau în considerare nimic altceva decât când vor spune autoritățile sanitare. Până în acest moment, autoritățile sanitare în frunte cu ministrul Sănătății nu au considerat necesar să previzionam măsuri pe acest palier”.

Tot luni are loc o întâlnire de urgență a ministrilor Sănătății din țările membre G7, scrie G4Media. Guvernul britanic, care deţine preşedinţia rotativă a G7 (grupul principalelor şapte economii ale lumii), a anunţat duminică seară convocarea unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor sănătăţii din ţările ce formează acest grup, pentru a discuta despre noua variantă Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2.

Mai multe state europene au deja confirmate cazuri de infectare cu varianta Omicron, printre acestea fiind Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Cehia.

Oficialul american și medicul infecționist Anthony Fauci i-a spus președintelui Joe Biden că va dura aproximativ două săptămâni până când autoritățile medicale vor avea informații mai complete despre Omicron pe baza cărora se vor putea lua decizii, a scris The Guardian.

Rafila: În trei săptămâni probabil vor apărea primele studii care spun dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de această variantă

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi şeful DSU Raed Arafat au susţinut, sâmbătă, declaraţii de presă la Guvern, în contextul apariției noii variante sud-africane a coronaviruslui. 

„Măsurile de vaccinare sunt recomandate cu tărie și vaccinarea este în continuare soluția oportună. Vom încerca să găsim o soluție legislativă care să stabilească un cadru pentru toată lumea pentru certificatul verde.

Cazurile grave care sunt internate vor fi subiectul unor secvențieri, să vedem dacă sunt corelații epidemiologice și dacă acest tulpini sunt prezente și în România. Avem date că această tulpină se transmite mai ușor. În trei săptămâni probabil vor apărea primele studii care spun dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de această variantă”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit G4Media.

Structura schimbată a anului școlar în curs

Amintim că, la începutul lunii noiembrie, structura anului școlar 2021-2022 s-a schimbat în timpul anului școlar, după ce autoritățile au trimis elevii în vacanță forțată în perioada 27 octombrie – 7 noiembrie. 

Între semestrul I și semestrul al II-lea va fi doar o pauză de un weekend în acest an, fiind prima dată în istoria structurii de semestre când nu există o vacanță intersemestrială.

Săptămâna „Școala Altfel” a fost eliminată.

Anul școlar 2021 – 2022 se structurează pe două semestre, după cum urmează:

Semestrul I

Din data de 13 septembrie 2021 și până în data de 14 ianuarie 2022 inclusiv, cu următoarea structură:

Semestrul al II-lea

Din data de 17 ianuarie 2022 și până în data de 10 iunie 2022, inclusiv, cu următoarea structură:

Anul școlar 2021 – 2022 a început la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de 31 august 2022 și are 34 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului școlar 2021 – 2022 au început la data de 13 septembrie 2021. Prin excepție de la prevederile acestea, se stabilesc următoarele:

Exit mobile version