Autoritățile din Educație nu iau încă măsuri în privința noii tulpini Omicron. Cîmpeanu: Până în acest moment, autoritățile sanitare în frunte cu ministrul Sănătății nu au considerat necesar să previzionăm măsuri pe acest palier

1.639 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Autoritățile din Educație așteaptă mai întâi un semn din partea Ministerului Sănătății înainte să anunțe vreo decizie privind posibile schimbări în sistem din cauza răspândirii noii variante de coronavirus, tulpina Omicron. „Până în acest moment, autoritățile sanitare în frunte cu ministrul Sănătății nu au considerat necesar să previzionăm măsuri pe acest palier”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Moderator: Având în vedere că apărut și această nouă tulpină Omicron la nivelul Europei, luați în considerare să modificați vacanța de sărbători a copiilor sau până când nu avem certitudinea că ea este prezentă și în țara noastră, nu aveți în plan astfel de măsuri sau rămâne așa?

Sorin Cîmpeanu: “Ca ministru al Educației am anunțat deja programul, nu iau în considerare nimic altceva decât când vor spune autoritățile sanitare. Până în acest moment, autoritățile sanitare în frunte cu ministrul Sănătății nu au considerat necesar să previzionam măsuri pe acest palier”.

  • Tulpina Omicron, care a fost descoperită prima dată în Africa de Sud, a îngrijorat autoritățile din toată lumea, care au limitat contactul cu Africa de Sud și alte țări din zonă, interzicând zborurile de acolo. Luni, Japonia a anunțat că își închide granițele, iar prima țară care a luat o măsură atât de drastică a fost Israelul. „Vom interzice toate intrările (noi) ale cetățenilor străini din întreaga lume începând cu 30 noiembrie”, a declarat presei premierul japonez Fumio Kishida, scrie G4Media.

Tot luni are loc o întâlnire de urgență a ministrilor Sănătății din țările membre G7, scrie G4Media. Guvernul britanic, care deţine preşedinţia rotativă a G7 (grupul principalelor şapte economii ale lumii), a anunţat duminică seară convocarea unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor sănătăţii din ţările ce formează acest grup, pentru a discuta despre noua variantă Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2.

Mai multe state europene au deja confirmate cazuri de infectare cu varianta Omicron, printre acestea fiind Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Cehia.

Oficialul american și medicul infecționist Anthony Fauci i-a spus președintelui Joe Biden că va dura aproximativ două săptămâni până când autoritățile medicale vor avea informații mai complete despre Omicron pe baza cărora se vor putea lua decizii, a scris The Guardian.

Rafila: În trei săptămâni probabil vor apărea primele studii care spun dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de această variantă

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi şeful DSU Raed Arafat au susţinut, sâmbătă, declaraţii de presă la Guvern, în contextul apariției noii variante sud-africane a coronaviruslui. 

„Măsurile de vaccinare sunt recomandate cu tărie și vaccinarea este în continuare soluția oportună. Vom încerca să găsim o soluție legislativă care să stabilească un cadru pentru toată lumea pentru certificatul verde.

Cazurile grave care sunt internate vor fi subiectul unor secvențieri, să vedem dacă sunt corelații epidemiologice și dacă acest tulpini sunt prezente și în România. Avem date că această tulpină se transmite mai ușor. În trei săptămâni probabil vor apărea primele studii care spun dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de această variantă”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit G4Media.

Structura schimbată a anului școlar în curs

Amintim că, la începutul lunii noiembrie, structura anului școlar 2021-2022 s-a schimbat în timpul anului școlar, după ce autoritățile au trimis elevii în vacanță forțată în perioada 27 octombrie – 7 noiembrie. 

Între semestrul I și semestrul al II-lea va fi doar o pauză de un weekend în acest an, fiind prima dată în istoria structurii de semestre când nu există o vacanță intersemestrială.

Săptămâna „Școala Altfel” a fost eliminată.

Anul școlar 2021 – 2022 se structurează pe două semestre, după cum urmează:

Semestrul I

Din data de 13 septembrie 2021 și până în data de 14 ianuarie 2022 inclusiv, cu următoarea structură:

  • Cursuri — luni, 13 septembrie 2021 — vineri, 22 octombrie 2021
  • Vacanță — sâmbătă, 23 octombrie — duminică, 7 noiembrie 2021
  • Cursuri — luni, 8 noiembrie 2021 — joi, 23 decembrie 2021
  • Vacanță de iarnă — vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, respectiv vineri, 24 decembrie
    2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar
  • Cursuri — luni, 3 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, respectiv luni, 10 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar.
Semestrul al II-lea

Din data de 17 ianuarie 2022 și până în data de 10 iunie 2022, inclusiv, cu următoarea structură:

  • Cursuri — luni, 17 ianuarie 2022 — joi, 14 aprilie 2022
  • Vacanță de primăvară — vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022
  • Cursuri — luni, 2 mai 2022 — vineri, 10 iunie 2022
  • Vacanță de vară — sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023.

Anul școlar 2021 – 2022 a început la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de 31 august 2022 și are 34 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului școlar 2021 – 2022 au început la data de 13 septembrie 2021. Prin excepție de la prevederile acestea, se stabilesc următoarele:

  • a) pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 27 mai 2022;
  • b) pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 3 iunie 2022;
  • c) pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de
    cursuri, care se încheie la data de 1 iulie 2022 | Calendar printabil – aici.

6 comments
  1. Pana acum ați luat masuri de v-ați omorât!!
    Catastrofa ați fost!!!
    Cine te-a pus iar în fruntea bucatelor (Ministerul Educatiei)?
    Se pare ca ești un bun executant!!!!

  2. Nea Rafila nu prea stie meserie. Ar trebui sa consulte un virusolog, Domnul Cristian Alpetrei ii da sfaturi gratuie oe facebook da prostul e mandru si ignora.

  3. >> autoritățile sanitare în frunte cu ministrul Sănătății nu au considerat necesar să previzionam măsuri

    Pai nici pana acum nu au facut nimic preventiv. De ce ar face acum? Sunt aceiasi imbecili, nu s-a schimbat mare lucru :)). Treaba lor este sa inventeze date care sa permita imunizarea de turma si apoi sa le schimbe saptamanal pentru, ca si astea au fost prost alese :).

    Amintiti-va ce facea fikusul lenes la inceputurile pandemiei. Nimik, avea alte treburi. Unu’ zicea ca e un punkt pe harta etc.

    1. Si ce ai vrea, sa inchida 10 ani scolile? Sa inghete anul? Cand in sfarsit mergem la scoala? Virusuri si gripe vor tot fi. Nu poti tine la nesfarsit in online niste oameni nepregatiti pentru asta pe banii lor.

    2. Din pacate, imunitatatea de turma cu acest tip de virus este imposibil de atins. Asta nu inteleg politicienii. Cu cat oamenii se vor contamina de mai multe ori, cu atat va creste numarul bolnavilor cronici. Prostia politicienilor e infloritoare si pe la altii, nu numai pe la noi. Pana in vara va creste inclusiv numarul deceselor printre parintii elevilor. In cel mult doi ani, daca lucrurile vor merge ca si pana acum, nu va mai exista clasa de elevi fara cel putin 3 decese printre parintii copiilor, si nu va mai exista scoala fara cel putin 2-3 elevi decedati intr-un semestru scolar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orban: Actul de educație trece printr-o transformare: discutăm despre un alt mod de predare/interacțiune cu elevul, despre colegi care trebuie să colaboreze la distanță, oameni care învață din mers să profeseze altfel decât au făcut toată viața

Actul de educație în România trece în prezent printr-o transformare care presupune un alt mod de predare și de interacțiune a dascălului cu elevul”, colaborare de la distanță și „oameni…
Vezi articolul

Concursul pentru desemnarea comisiei care va evalua organizațiile de cercetare, în vederea fuziunii sau desființării celor neperformante, a fost lansat / Dosarele pentru cele 28 de posturi pot fi depuse până pe 7 mai

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat, săptămâna aceasta, concursul pentru selectarea a 28 de membri care vor face parte din Comisia care va evalua performanța organizațiilor de cercetare, în…
Vezi articolul