Autorizația de securitate la incendiu și autorizația sanitară, eliminate explicit prin lege dintre condițiile pentru autorizarea provizorie sau acreditarea școlilor și grădinițelor, în proiectul legii Deca a învățământului preuniversitar – surse

Foto: INQUAM Photos - George Călin

Existența autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare nu ar mai trebui verificată atunci când viitorul organism care se va ocupa de autorizarea și acreditarea școlilor și grădinițelor, ARACIIP, va face evaluări externe în acest scop, conform proiectului Legii învățământului preuniversitar, varianta Deca. Situația a fost semnalată, miercuri, de senatorul USR Ștefan Pălărie. Autorizațiile de securitate la incendiu fuseseră eliminate în 2019 dintre condițiile pentru autorizarea și acreditarea unităților de învățământ, iar acum eliminarea ar urma să fie consfințită prin prevedere de lege, în condițiile în care, în România, sunt aproape 4.000 de școli și grădinițe care funcționează fără autorizație de incendiu.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar, obținut pe surse și consultat de Edupedu.ro, prevede, la Articolul 228:

*Notă: ARACIIP este “Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar”, viitoarea formulă, conform proiectului de lege Deca, a ceea ce este acum Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP)

Prevederile introduc, practic, în viitoarea lege a învățământului preuniversitar o măsură introdusă în 2019, prin care autorizația ISU de securitate la incendiu era eliminată oficial, la nivel de terminologie, dintre condițiile impuse verificărilor întreprinse de actuala Agenție Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). În schimb, în legea de atunci era impusă primăriilor și proprietarilor imobilelor (în cazul școlilor private) obligația să obțină autorizația de securitate la incendiu, fără ca aceasta să mai fie condiție pentru acreditare.

Faptul că această măsură ar urma să fie introdusă explicit în lege este pus de senatorul Ștefan Pălărie în contextul dezastrului produs de cutremurul din Turcia. Într-un mesaj publicat pe Facebook,el scrie, între altele:

Problema lipsei autorizațiilor la încendiu, abordată în proiectul “România educată”

Proiectul “România educată” atinge în mod repetat problema lipsei autorizațiilor de securitate la incendiu. Documentul notează:

Perspectivă pentru școlile fără autorizație de securitate la incendiu

În vara anului trecut, ministrul de Interne, Lucian Bode, spunea că aproape 3.790 de școli și grădinițe din România funcționau în acel moment fără autorizație de securitate la incendiu. Edupedu.ro semnala, atunci, că numărul era cu doar 62 mai mic decât cel raportat cu un an înainte.

Citește și:
2019 – BREAKING Autorizația ISU de securitate la incendiu a fost eliminată oficial dintre condițiile pentru autorizarea și acreditarea școlilor și grădinițelor de stat și private
ANALIZĂ Școlile fără autorizație de securitate la incendiu vor fi eradicate din România în 49 de ani, dacă se menține ritmul din perioada 2019-2022
Exit mobile version