Avem nevoie de o intervenție pe trei paliere, investiția în profesori, infrastructură, ajutor dat elevilor și studenților, replica Ligiei Deca la studiul Erste, potrivit căruia un copil născut astăzi în România își atinge doar 58% din potențialul productiv

Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com

Un copil născut astăzi în România este de așteptat să atingă doar 58% din potențialul său productiv ca adult, față de 100% la sută dacă ar primi o educație și asistență medicală de înaltă calitate, conform unui studiu Erste Group, publicat pe 30 octombrie. Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că „avem nevoie de o intervenție pe trei paliere mari”, ca răspuns la întrebarea „de ce s-a ajuns aici”, adresată de un reporter, la o conferință de presă, de pe 3 noiembrie 2023. 

Intervenția ministrului Ligia Deca

Reporter: Un copil născut astăzi își atinge doar 58% din potențialul productiv și suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană, conform studiului Erste. De ce credeți că s-a ajuns aici? 

Ligia Deca: Cred că avem nevoie de o intervenție pe trei paliere mari. Primul palier este investiția în profesori pentru a avea o calitate mai bună actului educațional și aici vorbim despre creșteri salariale și am văzut că în acest an, prin intermediul premierului de atunci, Nicolae Ciucă și a Partidului Național Liberal, a existat un angajament al coaliției și o creștere salarială fără precedent, de 25-30% pe medie pentru personalul din învățământ. Urmează și altele și acesta este un angajament ferm al Partidului Național Liberal. 

Avem nevoie și de o pregătire inițială mai bună și legea învățământului nou promulgată aduce masteratul didactic de 1 an cu 80% practică și un nou parcurs de carieră pentru a crește atractivitatea acestei profesii. 

Un al doilea palier de intervenție este reprezentat de ajutorul dat elevilor și studenților și aici vorbim, de exemplu, despre burse mai multe și în cuantum mai mare. 

Bursa de merit a crescut la 200 la 450 lei, cea socială a crescut de la 200 la 300 lei, iar numărul lor de asemenea a crescut. Vorbim de în jur de 750.000 de burse sociale și în jur de 450.000 de burse de merit, care să stimuleze performanța în fiecare sală de clasă.

Un al treilea palier cred că este reprezentat de infrastructură, de cum avem ultimele tehnologii în sălile de clasă, în laboratoare, atelierele de practică și asta facem acum prin PNRR. Peste 5800 de școli, unități de învățământ vor avea cu totul altă față după acest an școlar, când toate sălile de clasă, laboratoarele, toate spațiile unde se întâmplă educația vor fi dotate cu echipamente și digitale, și care să sprijine procesul educațional. 

Studiul Erste GroupBoosting Prosperity Through Education 

„Educația nu a fost o prioritate în societatea românească în ultimele decenii, iar salariul net în educație a fluctuat în jurul salariului mediu pe economie. Personalul didactic a scăzut la sfârșitul anilor ’90, cel mai probabil din cauza atractivității scăzute pentru tinerii absolvenți, în timp ce până acum nu a fost implementată nicio reformă concretă.

Un copil născut astăzi în România este de așteptat să atingă doar 58% din potențialul său productiv ca adult, față de 100% la sută dacă ar primi o educație și asistență medicală de înaltă calitate.

Indicele capitalului uman (HCI) variază între 0 și 1. Indicele este măsurat în termeni de productivitate a următoarei generații de lucrători în raport cu standardul de educație completă și sănătate deplină. O economie în care un copil născut astăzi se poate aștepta să obțină o educație completă și o sănătate deplină va avea o valoare de 1.

Cu rezultate foarte slabe la testele PISA pentru citire, matematică și științe, sistemul de învățământ românesc are nevoie de reforme structurale profunde pentru a oferi un început de viață mai bun pentru tinerele generații”, potrivit studiului.

Puncte slabe și puncte tari ale a sistemului de educație din România, conform analizei SWOT din studiul Erste Group

Puncte slabe:

Puncte tari 

Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

DOCUMENT Boosting Prosperity Through Education – Studiu Erste Group
Exit mobile version