BAC 2019 Tehnologic. Peste 50.000 de elevi au semnat o petiție pentru 20 de puncte din oficiu la matematica. Mesajul unui părinte către ministru

Foto: Pixabay.com

O petiție lansată miercuri seara, pe 3 iulie în jurul orei 20, a strâns peste 50.000 de semnături în 12 ore. Semnăturile vin din partea elevilor și părinților nemulțumiți de gradul de dificultate mare pe care l-a avut subiectul III exercițiul 2 (b și c) de la Bacalaureat, proba scrisă la Matematică, profilul Tehnologic.

Petiția inițiată de o elevă solicită acordarea a „20 de puncte din oficiu la Bac M2” fiindcă, susține inițiatoarea, „Subiectul 3 exercițiul 2 (b și c) a fost pentru elevi de M1”, adică pentru cei de la profilul real mate-info. Dublarea punctajului „din oficiu” ar însemna anularea punctajelor de la exercițiul reclamat de elevi (subiectul III, punctul 2, b-c).

Iată care au fost subiectele:

Într-o analiză făcută miercuri pentru Edupedu.ro, profesorul Bogdan Enescu a comparat subiectele respective de la cele două filiere. Concluzia sa a fost că subiectul dat la profilul tehnologic a fost mai greu decât cel pentru mate-info, la examenul la Matematică.

Petiția „20 de puncte din oficiu la Bac M2” a fost publicată și pe pagina de Facebook a Ministerului Educației de către mai multe persoane. Un părinte i-a scris chiar un mesaj ministrului Educației, în care îi explică situația creată la proba de matematică de la Bac și dificultatea subiectelor de la matematică, în general, pentru profilul tehnologic. Iată mesajul:

„Stimata Doamnă Andronescu,

Puteți să-mi spuneți și mie ce înseamnă: morfisme, monoid, grup comutativ abelian, etc. Sunt definiții din culegerea pentru BAC, clasa a XII-a, profil tehnologic. Un părinte care are un copil fără abilități deosebite la matematică, fizică și chimie, îl îndrumă să se înscrie la un liceu tehnologic. Așa am facut și noi în urma cu 4 ani, fără să ne imaginăm că acesta va face la nivel avansat matematică, fizică, chimie. Citez din materia clasei a XII-a, profil tehnologic: Legi de compoziție, Mulțimea claselor de resturi modulo n, Morfisme… Și parcă nu sunt de ajuns aceste denumiri SF, la examenul de BAC, un subiect a inclus materia de la mate-info.

Copiii aceștia au lansat o petiție. Vă rugăm să nu-i ignorați.
Mulțumim!

P.S. 1 Poate acești copii vor deveni medici veterinari, asistenți, bucătari, șefi de hotel sau pur și simplu tehnicieni. În niciun caz nu vor deveni cercetători în domeniul matematicii sau informaticieni. Dacă aveau abilități în aceste domenii încă din clasa a IX-a urmau licee de specialitate.

P.S.2 Am terminat liceul Sfântul Sava din București cu nota 10 la BAC, la matematică. Media mea generală la BAC a fost 9,33. Am facut matematica cu regretatul Matrosenco și cu d-na Secuiu. În facultate am avut numai medii de 9 si 10 la matematica avansata. Cu chimia am scârțâit întotdeauna. Cu toate acestea, când deschid manualele de matematică și culegerile fiului meu prima reacție e de respingere. Teoretic, pentru mine care am făcut o facultate tehnică, exercițiile sunt relativ ușoare, cu condiția omiterii teoriei. Nivelul e mult prea avansat pentru cei de liceu și e de-a dreptul imposibil pentru cei cărora matematica nu le-a plăcut niciodată.

P.S.3 Faptul că începând din acest an copiii absolvenți ai clasei a VIII-a, cu medii sub 5, sunt repartizați la școli profesionale pare OK. Ca să fie într-adevar în regulă, singura condiție ar fi să se revizuiască materia. Să se plece de la premisa că cei care au medii sub 7 la examenul de evaluare națională (capacitate) nu au abilități deosebite la matematică.”

N.Red: Textul a fost editat de redacție.

Petiția a fost lansată pe platforma Avaaz.

Avaaz este o organizație civică globală care promovează implicarea cetățenilor în campanii referitoare la schimbările climatice, drepturile omului, drepturile animalelor, corupție, sărăcie, conflicte și multe alte teme. Lansată în ianuarie 2007, organizația Avaaz are scopul declarat de “a transforma lumea în care trăim în lumea pe care ne-o dorim”.

Organizația operează în 15 limbi și are, conform propriior statistici, peste 30 de milioane de membri în 194 de țări. Publicația The Guardian observă că “deși are doar 5 ani de activitate, Avaaz a crescut exploziv până la a deveni cea mai mare și mai puternică rețea de activism online”.

FOTO: pixabay.com

Exit mobile version