BAC 2019 Tehnologic. Peste 50.000 de elevi au semnat o petiție pentru 20 de puncte din oficiu la matematica. Mesajul unui părinte către ministru

20.052 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
O petiție lansată miercuri seara, pe 3 iulie în jurul orei 20, a strâns peste 50.000 de semnături în 12 ore. Semnăturile vin din partea elevilor și părinților nemulțumiți de gradul de dificultate mare pe care l-a avut subiectul III exercițiul 2 (b și c) de la Bacalaureat, proba scrisă la Matematică, profilul Tehnologic.

Petiția inițiată de o elevă solicită acordarea a „20 de puncte din oficiu la Bac M2” fiindcă, susține inițiatoarea, „Subiectul 3 exercițiul 2 (b și c) a fost pentru elevi de M1”, adică pentru cei de la profilul real mate-info. Dublarea punctajului „din oficiu” ar însemna anularea punctajelor de la exercițiul reclamat de elevi (subiectul III, punctul 2, b-c).

Iată care au fost subiectele:

Într-o analiză făcută miercuri pentru Edupedu.ro, profesorul Bogdan Enescu a comparat subiectele respective de la cele două filiere. Concluzia sa a fost că subiectul dat la profilul tehnologic a fost mai greu decât cel pentru mate-info, la examenul la Matematică.

Petiția „20 de puncte din oficiu la Bac M2” a fost publicată și pe pagina de Facebook a Ministerului Educației de către mai multe persoane. Un părinte i-a scris chiar un mesaj ministrului Educației, în care îi explică situația creată la proba de matematică de la Bac și dificultatea subiectelor de la matematică, în general, pentru profilul tehnologic. Iată mesajul:

„Stimata Doamnă Andronescu,

Puteți să-mi spuneți și mie ce înseamnă: morfisme, monoid, grup comutativ abelian, etc. Sunt definiții din culegerea pentru BAC, clasa a XII-a, profil tehnologic. Un părinte care are un copil fără abilități deosebite la matematică, fizică și chimie, îl îndrumă să se înscrie la un liceu tehnologic. Așa am facut și noi în urma cu 4 ani, fără să ne imaginăm că acesta va face la nivel avansat matematică, fizică, chimie. Citez din materia clasei a XII-a, profil tehnologic: Legi de compoziție, Mulțimea claselor de resturi modulo n, Morfisme… Și parcă nu sunt de ajuns aceste denumiri SF, la examenul de BAC, un subiect a inclus materia de la mate-info.

Copiii aceștia au lansat o petiție. Vă rugăm să nu-i ignorați.
Mulțumim!

P.S. 1 Poate acești copii vor deveni medici veterinari, asistenți, bucătari, șefi de hotel sau pur și simplu tehnicieni. În niciun caz nu vor deveni cercetători în domeniul matematicii sau informaticieni. Dacă aveau abilități în aceste domenii încă din clasa a IX-a urmau licee de specialitate.

P.S.2 Am terminat liceul Sfântul Sava din București cu nota 10 la BAC, la matematică. Media mea generală la BAC a fost 9,33. Am facut matematica cu regretatul Matrosenco și cu d-na Secuiu. În facultate am avut numai medii de 9 si 10 la matematica avansata. Cu chimia am scârțâit întotdeauna. Cu toate acestea, când deschid manualele de matematică și culegerile fiului meu prima reacție e de respingere. Teoretic, pentru mine care am făcut o facultate tehnică, exercițiile sunt relativ ușoare, cu condiția omiterii teoriei. Nivelul e mult prea avansat pentru cei de liceu și e de-a dreptul imposibil pentru cei cărora matematica nu le-a plăcut niciodată.

P.S.3 Faptul că începând din acest an copiii absolvenți ai clasei a VIII-a, cu medii sub 5, sunt repartizați la școli profesionale pare OK. Ca să fie într-adevar în regulă, singura condiție ar fi să se revizuiască materia. Să se plece de la premisa că cei care au medii sub 7 la examenul de evaluare națională (capacitate) nu au abilități deosebite la matematică.”

N.Red: Textul a fost editat de redacție.

Petiția a fost lansată pe platforma Avaaz.

Avaaz este o organizație civică globală care promovează implicarea cetățenilor în campanii referitoare la schimbările climatice, drepturile omului, drepturile animalelor, corupție, sărăcie, conflicte și multe alte teme. Lansată în ianuarie 2007, organizația Avaaz are scopul declarat de “a transforma lumea în care trăim în lumea pe care ne-o dorim”.

Organizația operează în 15 limbi și are, conform propriior statistici, peste 30 de milioane de membri în 194 de țări. Publicația The Guardian observă că “deși are doar 5 ani de activitate, Avaaz a crescut exploziv până la a deveni cea mai mare și mai puternică rețea de activism online”.

FOTO: pixabay.com


18 comments
  1. Am vazut subiecte date la bac in 1974 ! Pai daca se dadea asa ceva acum NU LUA NIMENI BAC-UL !! Ce mama dracului, sunem cat ne tine gura ca suntem TARA DE PROGRAMATORI !! Programatori care cad in nas la o simpla integrala !! In rest ne laudam peste tot ca odraslele noastre iau cate un rucsac de 10 in timpul anului dar cad in nas la prima adiere.

  2. “Cu medii sub 5 sunt repartizați la școli profesionale” mi se pare jalnic,de-asta mașina nu merge,nu ne place zugrăveala,cusături jalnice ce se rup la prima folosire,etc,părerea mea ar fi că elevii trebuie întrebați ce vor sa se facă cînd termina scoala la început nu săi repartizeze sistemul ,daca eu doresc sa fiu mecanic sistemul alege ce nu iți place ție de ex. croitor să ex pot continua.

  3. La mate științe ale naturii a fost și mai horror
    Doamna Andronescu schimbați subiectele nu contează grile sau mai ușoare dar sa trecem toți cu 5 .Probleme cu procent funcțiî și matrice ce le știam și eu ei au dat de parcă am fi fost la info ori au încurcat subiectele

  4. Se putea să mai ușor de atât :)? Daca luam manualele de matematică din 9-12, cred că trebuia să înveți cam 6-7 pagini (toate de la început de capitole) pentru a lua peste 8 la acest examen. Tocmai s-a definit culmea penibilului cu această petiție. In loc sa luam apărarea săracului copil care a întâmpinat dificultatea vieții mai bine ne-am gândi ce analfabeți funcționali formam cu această abordare.

  5. Nu am spus că ” subiectul dat la profilul tehnologic a fost mai greu decât cel pentru mate-info, la examenul la Matematică.”
    Am spus “Prin comparație, la Subiectul III, problema 2 de la Mate-info s-a dat o chestie jenant de simplă, care se face în prima oră de analiză, în timp ce la Tehnologic s-a dat o integrală nu foarte grea, dar la care trebuia să aplici metoda schimbării de variabilă. Este în programă, dar trebuia să cunoști metoda de rezolvare. Eu aș fi inversat cele două probleme”

  6. Dragi parinti oare nu v-ati “piscat” sa faceti petitie pentru verificarea de care Ministerul Educatiei a liceelor in care elevii participa drogați la cursuri si a actelor de vandalism ale acestora?
    Oare nu faceti o petitie sa le sugerati guvernantilor o masura reala in vederea eradicarii consumului de droguri in randurile elevilor…?!
    Dece au fost folositi elevii in “promovarea” referendumului si au fost implicati in campania electorala?
    Da, sunt multe intrebari la care ar trebui sa raspunda acele consilii fictive ale parintilor si ale elevilor…
    Facem petitie pentru 20p pentru nota de la matematica, ca acolo ii mai greu si poate prinde.
    In licee sunt cazuri de adevarate drame care nu ocupa “wall”-ul facebook sau paginile de continut din mediul online si nimeni nu da importanta pana odrasla lui nu este napadita.

    1. Nu toti copii sunt drogati, uni chiar au facut meditatii 3 ore pe zi, trei ore pe săptămână…exagerezi

  7. La învățat sau la cerșit! Hai mai lăsați miloaga! Și eu as fi vrut sa scap de romană la bac dar nu am reușit. Așa ca nici de Mate nu scăpați!!!

  8. poate punctul b) calculul integralei x+1 / f(X) sa fi fost dificil, dar calculul ariei nu. i-ar fi ajutat daca era x^2+6x+7 si nu 3x^2, insa calculul ariei ar fi fost la fel.

    nivelul chiar nu e ridicat, doar ca s-au obisnuit sa caute pe wikipedia sau site-uri care le calculeaza direct (in cazul celor care s-au obosit sa caute asa ceva…). gaseau manuale cu exemple rezolvate graduite ca pdf, duca-se de lenesi! cine nu le-a facut pe alea doua, sa ia 9 curat si gata! faci diferentierea dupa astea! simplu!

    mesajul pare scris la misto, iar unde te duce viata nu stii! toti o ard cu “nu mi-a trebuit aia, nu mi-a trebuit ailalta!”. atunci sa faca precum toti desteptii de pe facebook si sa mearga la “scoala vietii” si sa ne lase!

    prea multa vaicareala pentru orice!

  9. Consider că elevii profilul de tehnologic s-au pregătit au lucrat!! De ce spunem că, copilul e mereu de vină? Aducem afirmații proaste.
    Consider că, copii au avut de suferit psihic pe baza examenului strict legat de matematica…
    Ceea ce nu e o satisfacție pentru nimeni.
    Evident nu putem face nimic, iar petițiile nu ajuta la nimic. DAR, VEDEȚI ȘI VOI ACELE SUBIECTE..
    PUN O ÎNTREBARE “Îmi puteți rezolva acel subiect”.?? .. Voi cei care considerați ca elevii nu s-au pregătit ???…

  10. Ma bucur ca ne dati dreptul la exprimare libera…
    Petitionarii au verificat programa de bac?
    Au nevoie de modele “de bac”…si proteste la simulari.
    Petitia s-a pus pe facebook,iar semnatarii sunt de la mic, la mare…adica la gramada. ASA VOR LUA BAC-UL.

  11. Păstrați – va părerile acasă… PETIȚIA este făcută cu un scop.. CE AU LUCRAT Copii de clasa a 12 Tehnologic și ce au primit. NU au întâlnit în variantele lucrate la ore asa exerciții și nici în ceilalți ani La Bacalaureat-ul de la matematica.
    Ceea ce nu este normal judecat.
    Mi se pare aberant ceea ce au făcut.. CONCEPȚIA PROASTĂ..
    TOȚI AVEM DREPTUL LA LIBERĂ Exprimare, Drepturile copiilor Trebuie respectate!! ☺️☺️☺️
    Și se mai miră de ce nu mai sunt elevi la Facultate sau în România!!
    Felicitări celor ce au făcut aceste subiecte pentru acest Bacalaureat… Ați cam dat-o în bară… :)))

  12. Mi se pare rusinos si scandalos sa faci petitie la minister pentru ca te-ai pregatit tu prost la matematica. “Puneti burta pe carte” ne spunea profu/profa de matematica, nu repede cu petitii si proteste ca sunt prea grele! Unde dracu s-a mai pomenit asa ceva mai putori mici (generatia snowflake)???

      1. JFK, omul are dreptate, stai tu jos in genunchi si ramai un sclav. e de a dreptul PENIBIL din orice punct de vedere sa faci petitie sa te crezi mai indreptatit decat cei de la M1 ca vezi doamne copilul nu stie ce e un monoid sau un grup abelian. Legile de compozitie se fac din clasa 10a, iar pt cei care va plangeti sau le luati apararea, uitati-va cum erau subiectele in anii trecuti (2004-2008) si nu mai scoate tu Gogule capul din pamant, daca nici un argument n-ai fost in stare sa dai. stim doar sa ne plangem ca …

        N.Red: Comentariu editat de Edupedu.ro

  13. Mama si tata pe mine m-au sfatuit sa invat. Singura mea sansa a fost sa pun mana pe carte si nu au facut petitii pe la minister sa cerseasca 20p pentru nota finala…a venit examenul final, iar cei ce nu au invatat-au dat de greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salariul unui profesor debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, propune FSLI / Indemnizația brută a lui Iohannis este de peste 24.900 de lei

Salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, este una dintre propunerile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit unei informări. Conform reprezentanților profesorilor, pe 6 februarie…
Vezi articolul

13 universități românești, incluse în clasamentul Times Higher al universităților din țări cu economii emergente. Doar trei figurează în jumătatea superioară a rankingului. Majoritatea – la coadă

Academia de Studii Economice din București, Universitatea Babeș-Bolyai și UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca conduc clasamentul universităților românești incluse în ranking-ul Times Higher Education pentru țări cu economii emergente 2021,…
Vezi articolul