Bacalaureat diferențiat și posibilitatea de înscriere în clasa a IX-a, cerute de elevii și profesorii de la singurul liceu pentru elevi cu nevoi speciale din Craiova

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Elevii de clasa a XII-a și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova, singurul liceu din județ care se adresează elevilor cu cerințe educaționale speciale, doresc să susțină un bacalaureat diferențiat. Elevii învață după aceeași programă ca a învățământului de masă, motiv pentru care înregistrează promovabilitate zero la examenul de bacalaureat, spun profesorii, potrivit TVR Craiova

Ministrul Educației a anunțat recent că liceele cu promovabilitate zero la Bacalaureat pot organiza doar învățământ seral și școală profesională, fără înscrieri în clasa a IX-a.

Liceul “Beethoven” din Craiova n-are absolvenți de bacalaureat, dar doi elevi au fost acceptați la Universitatea Glasgow, potrivit unui articol din Libertatea, din 2018. Încă de atunci, profesorii solicitau Ministerului Educației bacalaureat diferențiat, însă fără niciun rezultat.

Cadrele didactice și Inspectoratul Școlar Dolj au făcut demersuri la Ministerul Educației pentru ca şi în anul școlar 2024-2025 să se facă înscrieri în clasa a IX-a. 

„Prioritățile sistemului educațional sunt de a oferi școlarizare tuturor elevilor și șanse egale tuturor elevilor. Vom face pe lângă Ministerul Educației toate demersurile, astfel încât și acest liceu să primească plan de școlarizare pentru anul următor și să fie considerată o excepție de la legislația în vigoare”, a declarat Daniel Ion, inspectorul școlar general al județului Dolj, pentru TVR Craiova.

S-au făcut demersuri la Ministerul Educației pentru ca acești copii cu multiple deficiențe să susțină un bacalaureat diferențiat, dar procedura încă nu a fost instituită.

„Am făcut demersuri pentru elaborarea unei proceduri, însă, deocamdată, la nivelul Ministerului, nu am obținut această procedură de bacalaureat diferențiat. Prin legea învățământului, aprobată în vara anului trecut, a fost recunoscută ca limbă de studiu limbajul semnelor. Asta e tot ce s-a putut face din punct de vedere legislativ”, a spus Lucia Daniela Stanciu, director Liceul Tehnologic Special „Beethoven”. 

„Trebuiau introduse ore în limba semnelor române pentru a putea să susțină, așa cum este firesc, bacalaureatul în limba semnelor române. La clasele de liceu nu sunt prevăzute astfel de ore. Cu siguranță, când vor exista aceste ore de limba semnelor române și se va putea susține, așa cum este absolut firesc, examenul de bacalaureat în acest limbaj, atunci cu siguranță vor exista și promovați”, a declarat profesoara Filomela Salahoru.

La liceul tehnologic special Beethoven din Craiova învață 196 de elevi cu multiple dizabilități.

Exit mobile version