Bătrânul și marea, de Ernest Hemingway, recomandare de lectură pentru liceeni care se confruntă cu eșecul, de la Liviu Papadima

Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com

„Primul text care îmi vine în minte apropo de confruntarea cu o situație limită, soldată în cele din urmă cu un eșec, este Bătrânul și marea, text celebru al unui scriitor la fel de celebru, Ernest Hemingway”, a răspuns profesorul Liviu Papadima, la întrebarea unei eleve despre ce texte literare ar propune liceenilor care i-ar putea ajuta să depășească situațiile dificile cu care se confruntă, la un eveniment online organizat de Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Română „Ioana Em. Petrescu”, de Ziua Națională a Lecturii.

„Este o poveste foarte simplă, cu un singur personaj uman, un pescar care iese în larg și prinde un pește enorm și se luptă cu el. Reușește să-l prindă, dar nu reușește să-l încarce în barca, după o luptă acerbă și atunci se hotărăște să meargă cu el către mal și din păcate, rechinii din apă simt sângele și încep să vină și să muște din peștele cu pricina, el încearcă să-l apere cu vâsla, dar nu reușește și în cele din urmă ajunge la mal doar cu scheletul acelui peste și morala lui Hemingway, care a fost și el luptător la modul propriu cu safari în Africa cu participare la războiul civil din Spania este ca a man can be destroyed but not defeated, un om poate fi distrus, dar nu poate fi înfrânt”, a povestit Liviu Papadima. 

„E un text foarte revigorat din punctul acesta de vedere și zic mă, dacă moșul a putut chestia asta, eu, care sunt tânăr, de ce n-aș putea?

„Un lucru pe care l-aș recomanda cu toată tăria. Să nu vă pară niciodată, dar niciodată rău de o decizie pe care ați luat-o înainte. Sub nicio formă. Dacă vă dați seama că a fost o decizie rea și dacă o puteți schimba, încercați o schimbare. Altfel, să spun vai, am ratat viața, am făcut așa o prostie mare atunci și uite acum nu mai ies la liman! vă ulcerează viețile și n-are rost”, spune Liviu Papadima. 

Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version