BREAKING Cîmpeanu: DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale, încalcă Hotărârea CNSU și Ordinul comun prin recomandarea făcută școlilor din județ să suspende cursurile integral

Sorin Cîmpeanu / Foto: Silviu Matei - Agerpres Foto

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat după ce Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Ilfov a decis să notifice toate școlile din județ să treacă în online, spunând că „DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 și Ordinul comun 5338/2021 și se substituie Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) și tuturor unităților de învățământ din Ilfov”.

Ministrul Educației enumeră 6 argumente pentru care, în opinia sa, decizia DSP Ilfov este în afara atribuțiilor:

  1. Sunt școli în localități din mediul rural în care rata de infectare este mică (diferit față de școlile din localitățile în care rata de infectare este foarte mare).
  2. Sunt școli foarte aglomerate în care se învață în 2-3 schimburi, cu un număr maxim de elevi în clasă și sunt școli în care se învață într-un singur schimb, cu un număr mic de elevi în clasă.
  3. Sunt școli în care nu este niciun caz de infectare în rândul elevilor și profesorilor și sunt școli în care sunt zeci de cazuri de infectare.
  4. NU există cadru legal pentru trecere generalizată/nediferențiată în online la nivelul unui județ; decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei unități de învățământ.
  5. DSP nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU!
  6. Nu avem cunoștința ca DSP să fi făcut ancheta epidemiologică la nivelul fiecăreia dintre cele 270 de unități de învățământ din Ilfov.
    În concluzie, solicitarea DSP IF a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfășurării procesului de învățământ și perturbând funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situației în starea de alertă.

Amintim că Direcția de Sănătate Publică Ilfov urma să trimită o notificare de recomandare către toate școlile din județ prin care propune trecerea în sistem online, a scris în această dimineață G4Media.ro. Potrivit surselor, autoritățile trimit adrese către instituțiile de învățământ, astfel încât până la finalul săptămânii să ajungă la trecerea școlilor în format online.

Propunerea a fost făcută în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de miercuri dimineața, în care a fost propusă și carantinarea județului, situație în care încă nu s-a luat o decizie.

Situația claselor online din școlile din Ilfov este aici.

Citește și:
DSP Ilfov notifică toate școlile din județ să treacă în online – surse
Exit mobile version