BREAKING Ligia Deca anunță 1200 de noi posturi de consilieri școlari – “creștere de 50%”, în condițiile unei scăderi accentuate a numărului de consilieri raportați în statisticile oficiale

Foto: gov.ro

Un număr de 1.200 de noi posturi de consilieri școlari vor fi înființate în baza unei hotărâri de guvern adoptate miercuri, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca. Este vorba despre o creștere de 50% a numărului de consilieri, a spus ea. Creșterea are loc în condițiile în care, în ultimele 6 luni, din statisticile oficiale au dispărut 850 de consilieri școlari, după cum a semnalat recent Edupedu.ro.

Ministrul a spus, în conferința de la finalul ședinței de guvern de miercuri, că în baza acestei creșteri se va ajunge la 1 consilier școlar per 800 de elevi, o “creștere istorică”.

Din nota de fundamentare reiese că se propune “suplimentarea cu 3.750 de posturi a numărului total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv învățământul special, centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, pentru asigurarea unui număr mai mare de profesori în cabinete de asistenţă psihopedagogică (consilieri școlari), astfel încât să se permită extinderea reţelei de cabinete şcolare de asistenţă psihopedagogică din mediul rural şi să se asigure îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă psihopedagogică, consiliere educaţională şi orientare şcolară pentru un număr mai mare de elevi şi preşcolari din învăţământul preuniversitar, precum şi organizarea şi funcţionarea serviciilor de educație timpurie complementare:

Aceeași HG prevede înființarea, în premieră, a serviciilor complementare, de tip ludotecă, loc de joacă sau grădiniță comunitară, a spus ministrul.

Ministrul Ligia Deca:

“La inițiativa Ministerul Educației, a fost adoptată în ședința de astăzi hotărârea de guvern pentru aprobarea metodologiei de organizare și funcționare a serviciilor de educație timpurie complementare și modificarea anexei numărul patru la hotărârea Guvernului numărul 369 / 2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației. Mai concret, hotărârea de Guvern prevede cea mai mare creștere a numărului de consilieri școlari și introducerea serviciului de educație timpurie complementare. Mai precis, se alocă 1.200 de noi consilieri școlari, reprezentând o creștere cu aproximativ 50 la sută față de numărul actual”.

Această măsură va asigura un număr mai mare de profesori în cabinetele de asistență psihopedagogică, ceea ce va contribui la creșterea accesului elevilor și preșcolarilor la serviciu de asistență psihopedagogică, orientare școlară și profesională, extinderea rețelei de cabinete școlare și extinderea activităților de prevenire a violenței școlare în contextul campaniei împotriva violenței în școli. Precizăm că, în anul școlar 2022-2023, la nivel național, sunt încadrați 2.288 de profesori în cabinete de asistență psihopedagogică pentru un număr de 2.751.233 de elevi și preșcolari. Practic, trecem de la un consilier la 1.200 de elevi în medie la un consilier la 800 de elevi și preșcolari. Practic, această creștere istorică este una dintre țintele atinse ale viziunii România Educată și ne apropiem de dezideratul pe care le avem către 2030 un consilier la aproximativ 500 de elevi”.

Nota de fundamentare a HG privind educația timpurie
Metodologie
Citește și:
Peste 800 de consilieri școlari au dispărut din sistem în 6 luni, conform datelor Ministerului Educației
Exit mobile version