BREAKING Sindicatele din Educație refuză oferta Guvernului: Acțiunea de protest va continua, anunță liderul sindical Marius Nistor / Hăncescu: Guvernul trebuie să răspundă în fața elevilor și părinților pentru ceea ce urmează

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Sindicatele din Educație au refuzat oferta Guvernului, după cum au declarat reprezentanții profesorilor. A fost organizat un miting de proporții al profesorilor în Piața Victoriei. „Ce se întâmplă astăzi aici este o dovadă a faptului că Guvernul a luat în glumă ceea ce noi am cerut”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat jurnaliștilor că „acțiunea de protest va continua”.

Principalele declarații ale liderilor sindicali:

Marius Nistor: „În numele colegilor din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, am hotărât să dăm un răspuns Guvernului, la oferta înaintată aseară. Miile de colegi veniți din București și din țară spun un „nu” hotărât acestei oferte. (…)

Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esența proiectului România educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României, devine un conținut lipsit de sens. Și las aici, în fața dvs., împreună cu un pix, pentru a se înțelege că România se îndreaptă către statutul de România eșuată.”

Simion Hăncescu: Oamenii așteaptă măriri salariale. Oamenii vor să aibă venituri care să conteze și pentru pensii. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensii.

Marius Nistor: Guvernul nu a înțeles absolut nimic. Nu poți veni în fața corpului profesoral și să le oferi aceste așa-zise stimulente. Aveau nevoie de salarizare decentă. Nu și-au luat niciun angajament legat de salarizare. Acea lege unitară de salarizare, care va fi negociată din data de 15 iulie încolo, nu oferă nicio garanție că va fi respectat statutul celor care lucrează în sistem. V-am spus, repet acest lucru, guvernanții n-au înțeles nimic. (…)

Simion Hăncescu: Prin urmare, tot ce se întâmplă în continuare, mă refer la examene, responsabil este Guvernul României. Guvernul trebuie să răspundă în fața elevilor și părinților pentru ceea ce urmează.

Reporter: Îi veți chema la negocieri pe guvernanți?

Marius Nistor: Nu-i chemăm la absolut nimic. Ei știu care este situația. Ei trebuie să vină cu o ofertă care să fie acceptată de către colegii noștri.

Reporter: Dacă nu vin, ce se va întâmpla?

Marius Nistor: Acțiunea de protest va continua. Colegii au transmis foarte ferm că, atâta vreme cât nu va exista o soluție corectă și decentă, nu vor renunța la această formă de protest.

Reporter: Se va îngheța acest an școlar?

Marius Nistor: Nu vorbesc de înghețarea anului școlar. Ei vor decide momentul în care această acțiune se suspendă sau nu. În acest moment, pe baza actualelor propuneri venite din partea Executivului, greva continuă. (…) Aș vrea să mai spun următorul lucru: este inacceptabil să fii acuzat că, în momentul în care te bați pentru o salarizare decentă, să apară în spațiul public că am fi manipulați de Rusia. Este intolerabil așa ceva. Nemulțumirile sunt reale, nu te poți ascunde în spatele unor astfel de acuzații, refuzând să dai un răspuns clar celor care au avut atâtea așteptări.

Simion Hăncescu: Ce se întâmplă astăzi aici este o dovadă a faptului că Guvernul a luat în glumă ceea ce noi am cerut. Vă amintiți foarte bine că în aceeași piață am stat din decembrie și i-am avertizat pe guvernanți că este pericol să se ajungă la grevă generală. Este evident că au luat-o, repet, în glumă. Dovada o vedeți: școlile sunt închise, iar oamenii sunt pe străzi. (….) Oamenii sunt mai revoltați decât ieri și resping categoric această ofertă (a Guvernului – n.red).

Marius Nistor: Colegii noștri hotărăsc ce anume vom face mai departe, dacă vom continua și acțiunile de stradă în paralel cu greva generală. Am rugăminte către părinți, către elevi și către societatea civilă: acest moment este foarte important, poate fi un moment de restart pentru România, până la urmă, pentru întreaga societate, să nu mai fim indiferenți la problemele cu care se confruntă sistemul de învățământ. Ne-am săturat să avem un sistem subfinanțat. Vrem un învățământ modern, vrem o resursă umană suficientă și motivată astfel încât să aibă satisfacții nu numai din punct de vedere profesional, cât și material. (…) Foarte mulți elevi din țară ne susțin.

Încă o dată, nu este o problemă doar a corpului profesional, doar a celor care lucrează în sistem, este o problemă a celor trei actori importanți: părinți, elevi și, până la urmă, cei care lucrează în sistem sunt milioane, ori viitorul nostru depinde doar de noi. Și trebuie să-i obligăm pe cei de la Palatul Victoria și de acolo din Parlament și de la Cotroceni să pună în aplicare acele prevederi care stabilesc o finanțare corespunzătoare pentru sistemul de învățământ.

Reporter: Au mai intrat persoane în plus în grevă? Care este numărul acum?

Marius Nistor: Este în creștere. Vă poate confirma și colegul.

Simion Hăncescu: Va ajunge, așa cum i-am spus și premierului, la 100% în 3-4 zile.

Reporter: Ce se va întâmpla cu examenele naționale?

Marius Nistor: Repet, ne gândim la copii, copiii sunt alături de noi, noi suntem alături de ei, ne-au dat de multe ori lecții, vizavi de ce trebuie să faci ca să-ți aperi drepturile, iar noi trebuie să fim un model pentru ei din acest punct de vedere. Ne batem și pentru viitorul lor. Și ei au nevoie de școli sigure. Și ei au nevoie de profesori motivați, astfel încât să poată avea un viitor asigurat atât ei, cât și copiii noștri.

Reporter: Ce răspuns oferiți elevilor în cazul în care nu vor putea susține, de exemplu, examenele, dacă greva va continua?

Marius Nistor: Noi o să ne facem datoria după ce se va încheia această acțiune de protest. Durata ei depinde strict de ce hotărăsc guvernanții și, bineînțeles, de o decizie pe care o vor lua membrii noștri de sindicat și cei care au semnat pe grevă. Nu este o decizie pe care s-o ia un lider. (…) Aici nu discutăm de oameni care execută un ordin, aici vorbim de sute de mii de oameni care gândesc, care analizează și care hotărăsc așa cum consideră ei că este mai bine. (….)

Aș vrea să-i spun domnului președinte următorul lucru: România Educată, ceea ce am spus, un concept frumos, dar golit de conținut. (…)

Reporter: Ce părere aveți despre lipsa liderilor coaliției de la discuțiile de ieri?

Simion Hăncescu: Asta este o sfidare. (…)

Marius Nistor: Este treaba lor. Mă interesează prea puțin dacă și-au dorit să participe sau nu și-au dorit să participe. Cred că ar fi fost o dovadă foarte clară că ar avea intenții onorabile să participe, să-i asculte pe colegii noștri din țară. Chiar dacă mesajele sunt mai puțin plăcute pentru urechile lor, ar fi însemnat ceva în plus. Din păcate, ei sunt acolo sus, pe noi ne consideră prea jos și nu catadicsesc să coboare chiar la nivelul acesta. Din păcate, le arătăm că noi suntem cei mulți, noi suntem cei care i-am pus acolo pe funcțiile respective. Vor depinde în permanență de cei mulți. (…)

Toți colegii mei vor depune astăzi, simbolic, în piață, un pix pentru fiecare membru al cabinetului. Dacă nu ai soluții, scrie-ți demisia! Este pixul venit din partea colegilor care lucrează în sistem.”

Executivul a propus acordarea unui card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie. 

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version