Bugetul alocat de guvern cercetării fundamentale este “jignitor și demotivant” / O soluție minimă ar fi “dublarea” lui – senatorul Mihai Goțiu

dezinfectant eficient împotriva Covid-19

Foto: Pixabay.com

Guvernul a alocat întregii cercetări fundamentale din România o finanțare “derizorie și complet insuficientă”, într-un moment în care pandemia Covid-19 a demonstrat importanța cercetării pentru omenire, arată senatorul USR Mihai Goțiu într-o interpelare depusă în Parlament. El afirmă că bugetul competiției pentru finanțarea cercetării fundamentale (PCE2020), de 90 de milioane de lei (18,6 milioane euro) pentru 3 ani, este “jignitor și demotivant pentru cercetători”. Această sumă ar trebui măcar dublată, scrie Goțiu, așa încât să se asigure nevoile măcar pentru finanțarea a 200 de proiecte, similar cu anul 2016 când bugetul alocat a fost aproape dublu.

Intervenția lui Mihai Goțiu vine după ce, vineri, Ministerul Educației a aprobat lansarea competiției 2020 pentru Proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE) din cadrul Programului 4 – Cercetare fundamentală și de frontieră, Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare pentru 2015-2020 (PNCDI III). Aceste proiecte au drept scop susținerea și promovarea cercetării științifice fundamentale, interdisciplinare și/sau exploratorii din România.

Potrivit lui Goțiu, în situația cauzată de pandemia Covid-19 “România nu își poate permite să își sufoce resursa umană înalt calificată din institutele și laboratoarele de cercetare din țară. Susținerea cercetării fundamentale este o direcție strategică pentru orice țară și cu atât mai mult pentru o țară care are de recuperat decalaje majore în toate domeniile”

El spune că măsurile de finanțare adoptate sunt “salutare”, dar “problema majoră a competiției pentru finanțarea cercetării fundamentale (PCE2020), lansate de Guvernul Orban, este bugetul derizoriu alocat: 90 milioane de lei (18,6 milioane euro) pentru o perioadă de 3 ani, adică aproximativ 30 de milioane de lei (6,2 milioane euro) pe an.”

Mihai Goțiu, în interpelarea sa:

Senatorul afirmă că sumele cerute pentru creșterea finanțărilor dedicate cercetării românești “nu reprezintă un efort major pentru bugetul național, dar sunt o investiție absolut necesară pentru un viitor sănătos al României, din toate punctele de vedere”.

Amintim că secretarul de stat pentru Cercetare, Dragoș Ciuparu, a declarat că “nu puteam să punem o sumă mai mare, pentru că nu aveam plafon de angajare de la finanțe. Este o chestie tehnică” și că “eu, din bugetul total al anului, mi-am propus să aloc acestei competiții undeva la 150 de milioane de lei” – citește articolul complet despre poziția oficialului MEN cu privire la finanțarea competiției pentru proiecte de cercetare.

Foto: Pixabay.com

Exit mobile version