Burse de până la 590 Euro pe lună pentru profesorii din Ucraina care vor să lucreze în universitățile românești, anunțate de ministrul Educației / Și studenții refugiați vor putea primi burse, la fel ca cei români

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com

„Bursele pe care Ministerul Educației le acordă în această situație sunt niște burse pe care le apreciez ca generoase: 590 € pe lună pentru profesori, 390 € pe lună pentru cei cu titlul de conferențiar obținut într-o universitate din Ucraina, 360 € pentru lector sau șef de lucrări, și 330 € pe lună pentru asistenți universitari”, a declarat ministrul Educației, în cadrul unei conferințe de presă, despre bursele profesorilor din Ucraina care vor lucra în universitățile românești. El a spus că „există un program SEPUS, un program care gestionează schimburile universitare prin care universitățile românești pot primi cadre didactice refugiate din Ucraina”.

Acesta a precizat că studenții din Ucraina care vor studia în universitățile românești vor primi burse, la fel ca studenții români: „Avem în pregătire un proiect de hotărâre de guvern prin care acești refugiați din Ucraina se poată beneficia și de burse în același fel în care beneficiază și studenții români”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Amintim că Edupedu.ro a scris că tinerii din Ucraina se pot înscrie în orice moment la universitățile din România, chiar dacă nu au diplome și acte de studii, și vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat pentru anii universitari 2021-2022 și 2022-2023.

„Cei care se adresează cu aceste solicitări sunt de două categorii: cei care dețin acte de studii prin care pot demonstra că au urmat cursurile unei universități din Ucraina, iar Ministerul Educației a afișat pe site-ul propriu lista tuturor universităților din Ucraina acreditate și recunoscute. A doua categorie de solicitanți, care nu pot face dovada acestor acte. Am precizat că cei care nu posedă acte de studii pot să semneze o solicitare pe propria răspundere prin care se angajează ca până la finalizarea studiilor, înainte de a examenele de diplomă, să aducă acele acte de studii prin care se poate confirma parcursul lor în universitățile din Ucraina”, a completat ministrul.

El a precizat că „fiecare universitate are dreptul să constituie la nivelul ei și comisii și evaluări ca să certifice nivelul competențelor acestor refugiați”.

Sorin Cîmpeanu a menționat că se află în pregătire un ordin comun ce prevede metodologia de decontare a serviciilor de cazare și masă acordate de universități: „Avem în pregătire un ordin de ministru comun între Ministerul Educației, Ministerul de Interne și cel al Apărării Naționale. Prin acest ordin de ministru, vom putea să decontăm, se va stabili metodologia de decontare a serviciilor de cazare și masă pe care universitățile le-au acordat până acum și pe care le vor acorda în continuare.”

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version