Bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024 – adresă a Ministerului Educației / Pentru aceste burse, se va lua în calcul salariul minim net pe economie la data depunerii cererii. Lista elevilor se poate actualiza lunar

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro. „Nu există nicio reducere a acestor burse în nicio lună a anului școlar 2023-2024”, se arată în document. Adresa Ministerului Educației vine după ce mai mulți părinți ne-au semnalat că au primit doar 215 lei pe luna septembrie.

„Conform prevederilor Art. 3, art. 6 și art. 12 din Metodologia-cadru, bursele de excelență olimpică I și II și bursele sociale se acordă pe întreaga perioadă a anului școlar. Conform prevederilor Art. 1 din OME 3800/09.03.2023 privind structura anului școlar 2023-2024, anul școlar 2023—2024 începe la data de 1 septembrie 2023, se încheie la data de 31 august 2024 și are o durată de 36 de săptămâni de cursuri.

Coroborând prevederile legislative de mai sus, în anul școlar 2023-2024 bursele de excelență olimpică I si Il și bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024. Nu există nicio reducere a acestor burse în nicio lună a anului școlar 2023-2024”, conform adresei Ministerului Educației.

Pentru bursele sociale ale elevilor se va lua în calcul salariul minim net pe economie la data depunerii cererii, potrivit sursei citate. Lista elevilor poate fi actualizată lunar, după cum este precizat în documentul menționat mai sus:

„Conform prevederilor Art. 10 din Metodologia-cadru de acordare a burselor, de burse sociale beneficiază elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.

Lista elevilor care beneficiază de burse sociale poate fi revizuită lunar, la cererea beneficiarilor, după cum urmează: se adaugă listei beneficiarilor de burse sociale acei elevi care fac dovada încadrării în condițiile prevăzute. Având în vedere modificarea cuantumului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în cazul în care se vor depune noi cereri de acordare a burselor sociale pe bază de venit, comisiile de management al burselor din unitățile de învățământ au obligația de a actualiza listele cu elevii ai căror părinți/reprezentanți legali vor depune aceste cereri, dacă sunt îndeplinite condițiile din Metodologia-cadru”, se arată în document.

De la 1 octombrie, salariul minim net pe economie este de 2.079 lei, potrivit Economedia. Anterior, salariul minim net pe economie era de 1.898 de lei.

Ce prevede metodologia

Potrivit articolului 12 din metodologie, „(1) Bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), nu primesc bursa socială în perioada vacanței de vară:

a) elevii care nu au promovat anul școlar;

b) elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate/an;

c) absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat;

d) elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale.”

Procedura pentru lunile următoare din anul școlar 2023-2024

Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit .Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Bursele sociale au cuantum fix de 300 de lei pe lună, inclusiv în luna septembrie. Florian Lixandru, secretar de stat în Educație: Unele școli au calculat greșit
Exit mobile version