Bursele sociale au cuantum fix de 300 de lei pe lună, inclusiv în luna septembrie. Florian Lixandru, secretar de stat în Educație: Unele școli au calculat greșit

42.404 vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Unii contabili sau secretare de școli au calculat greșit valoarea bursei sociale pe luna septembrie și le-au dat elevilor mai puțini bani decât cuantumul minim de 300 de lei, așa cum prevede legea. Mai mulți părinți ne-au semnalat că au primit doar 215 lei pe luna septembrie. Secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru a spus pentru Edupedu.ro că “unii contabili și secretare de școli au calculat bursa socială greșit, începând din 11 septembrie, când a început școala, cu toate că bursa socială se acordă pe toată durata anului școlar adică din 01.09.2023 până la 31.08.2024. Este o interpretare greșită a metodologiei”, spune demnitarul.

“Unii contabili sau secretare de școli au calculat bursa socială din 11 septembrie cu toate că bursa socială se acordă pe toată durata anului școlar, adică din 01.09.2023 până la 31.08.2024. Este o interpretare greșită a metodologiei. Se vor recalcula și se vor plăti diferențele”, spune secretarul de stat Florian Lixandru, fără să precizeze o dată exactă.

Răspunsul secretarului de stat vine după ce mai mulți părinți ne-au semnalat faptul că au primit mai puțini bani decât valoarea minimă pe luna septembrie. Au primit 215 lei, deși valoarea bursei sociale minime este de 300 de lei anul acesta, potrivit legii educației.

Ce prevede metodologia

Potrivit articolului 12 din metodologie, (1) Bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), nu primesc bursa socială în perioada vacanței de vară:

a) elevii care nu au promovat anul școlar;

b) elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate/an;

c) absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat;

d) elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale.

Miercuri, 15 noiembrie este ziua în care potrivit legii Educației banii pentru burse trebuie să ajungă la elevi.

Pentru prima plată a burselor școlare din 2023 – 2024 de pe 15 noiembrie termenele au fost următoarele:

  • Până la data de 20 octombrie a anului școlar în curs, unitatea de învățământ transmite la ISJ/ISMB prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse.
  • Până la data de 25 octombrie, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent, urmând ca plata să se facă, de către unitățile de învățământ, la data de 15 noiembrie.
Procedura pentru lunile următoare din anul școlar 2023-2024

Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit .Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.

Informații de context

Ministerul Educației a anunțat marți seara, pe 14 noiembrie că a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi.

Banii pentru bursele școlare pe lunile septembrie și octombrie 2023 au fost virate de către Ministerul Educației (ME) către școli prin inspectoratele școlare județene (ISJ), transmite instituția într-un mesaj către jurnaliștii acreditați marți seară, 14 noiembrie. Peste 1,28 milioane de elevi ar urma să primească cel puțin 300 de lei, în funcție de tipul de bursă, miercuri, 15 noiembrie, în conturile bancare indicate la școală.

Potrivit informării ME, necesarul pentru plata burselor a fost virat, urmând ca termenul stabilit pentru plata acestora, 15 noiembrie, să fie respectat. Instituția mai precizează că după acest termen va solicita date din teritoriu pentru a identifica și remedia nereguli la plata burselor.

Edupedu.ro a scris că pe 15 noiembrie ar trebui să se plătească 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație, și a oferit un exemplu de calcul pentru bursa de merit pe septembrie și octombrie 2023: un elev ar trebui să primească 730 lei bursa de merit.

Elevii primesc în acest an școlar cuantumul minim stabilit pentru bursele de excelență olimpică, bursele sociale și bursele pentru sprijinul mamelor minore. Vacanțele școlare se iau în calculul burselor de merit și al celor tehnologice

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Pe 15 noiembrie ar trebui să se plătească 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație / Exemplu de calcul pentru bursa de merit
Ministerul Educației a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi

67 comments
  1. În județul Vaslui în școală generala Alexandra Nechia, școală 9, doamna contabila a specificat ca comunicatul de ele primit difera de la oraș la oraș.
    Eu am luat azi bursa sociala de la ele la școală și m-au pus sa semnez pentru suma de 190 lei pe luna octombrie. O alta mămică ma anunță pe Facebook ca ea a luat de școală sa de 273 pe luna septembrie?
    Vi se pare normal ca la aceeași școală aceeași contabila sa primească informații de la inspectorat sa dea sume diferite la părinți? Și cand le ceri informații se mai și tipa la tine când le-am atras atenția ca la Iași s-a dat suma de 300 lei pe luna septembrie răspunsul ei fiind ca pentru Iași sunt alte date primite fata de vaslui?
    Ce se întâmplă cu restul bănuți lor pe care scoala/inspectoratul Lea calculat greșit elevilor?

  2. Domnul secretar de stat nu vrea să explice oamenilor ce bază legală are în spatele declarațiilor, atâta timp cât metodologia de acordare a fost publicată în monitorul oficial în data de 8.09.2023 și nu există vreo prevedere in vreun act normativ care să prevadă că sumele se pot acorda retroactiv. Este foarte simplu să dai vina pe funcționarii din scoli când tu nu îți faci treaba la timp.

  3. Cât de frustrant poate fi pentru un copil de 10 care așteaptă bursa de merit pe 15 nov. și nu o primește! Se întâmplă în București, la o școală din sect.3

  4. Ceea ce nu înțeleg eu, de ce unele școli au dat bursa suma întreaga iar alții au tăiat din ea! Nu punem in aplicare aceleași legi? Sau ? Fiecare face ce vrea? La unele secretariate nici nu poți merge sa întrebi ceva, zici că-ți dau din banii lor proprii, asa se răstesc . Țara tuturor si a nimănui…

    1. Secretarul de Stat să știe ca secretarele și contabilele nu fac ce vor,fac ce le ordonă directorii,care au promovat un concurs,dar la legislație-mai cu seamă privind contabilitatea habar nu au de nimic, inventariere dacă se face sau nu, comisia de recepție dacă e formală sau funcțională, gestiunea la zi și corectă(primire materiale cu bon de consum) a bunurilor materiale,totul e ca în junglă în momentul de față în școli.

  5. Azi am fost la secretariat sa întreb de burse, mi s-a răspuns ca m-au omis. Fără alte răspunsuri. Ma cheamă după jum de ora sa fac cererea deși știu ca am făcut în sept. Asa ca am pierdut bursa sociala din cauza cui?? Eu la serviciu dacă nu-mi făceam norma sau greșeam eram făcută cu ou și oțet, alții… Nu știu cum de dorm liniștiți! Chiar nu se mai poate face nimic?

  6. AM O FATA LA LICEUL C.E.N.T. BAIA MARE LA ÎNVĂȚĂMÂNT PROFESIONAL BURSA MONO-PARENTALA SOCIALĂ IN LUNA SEPTEMBRIE A FOST 273,IAR INLUNA OCTOMBRIE 300LEI, BURSA TEHNOLOGICĂ A PRIMIT IN LUNA SEPTEMBRIE 214 LEI ȘI OCTOMBRIE 214LEI AS DORI SA AFLU DE CE ???

  7. Nici în județul Cluj com. Floresti nu o băgat până în data de astăzi nimic.( 16.11.2023)
    Povești Alba ca Zăpadă .

  8. Sumele plătite pentru bursele de merit sunt verificate de cineva? Nepotul meu a primit bursa de merit 700 RON pentru septembrie și octombrie, la alte scoli din oraș s-a plătit suma de 730 RON. Nu este aceeași lege pentru toate școlile?

  9. În jud.Iasi bursele sociale pe 2 luni a fost de 480 lei,unde sunt restul?Va bateți joc de copii! Suma e de 300 lei lunar ,nu se ia din ei!

  10. Bună ziua! nici în sectorul 6, București nu au intrat bursele.. Ne poate răspunde cineva, concret, când vor intra? Ca nici la școală și nici la inspectorat nu au un răspuns sa ne dea. Toată lumea ridica din umeri.

  11. La copiii luați în plasament… Având deja bursa de boala mai beneficiază de alta bursa? Va rog care știți sa.mi răspunde-ți va rog.

    1. O singură bursă socială dintre toate tipurile de burse sociale disponibile, indiferent la câte se încadrează. Dacă are deja bursă pentru boală conform metodologiei 6238/2023, nu poate lua simultan și bursă pentru elevi în plasament – art. 16 alin 6:

      >>(6) Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, din bugetul Ministerului Educației, chiar dacă îndeplinește criteriile prevăzute la mai multe litere ale art. 10 alin. (1).

      O bursă socială poate fi cumulată cu bursa de merit și cu bursa tehnologică, dacă este cazul – art. 16 alin. 4:

      >>(4) Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa tehnologică.

  12. Nici în Bivolari, jud. Iasi nu au intrat, nici măcar cardurile pt rechizite! S-au cerut date cu caracter personal, pt ce? Nici măcar nu știm ziua sau măcar perioada de timp în care se plătesc bursele! Bine că la ucrainieni se dau!

    1. Cardurile pentru rechizite (tichete sociale de 500 de lei) nu vor intra prea curând.

      1. cererile se depun până la 26 NOIEMBRIE. Mai au 10 zile.

      2. se înlocuiesc cardurile vechi, iar pentru cele noi licitația de-abia a fost lansată. De acolo până la emiterea efectivă și apoi plata tichetelor e cale lungă.

      Datele personale le dau toți cei care solicită ceva de la stat. Nu-s secrete. Școala nu are nevoie de ele, statul are, ca să descopere dacă persoanele respective se încadrează în criteriile precizate de metodologii sau nu. Iar pentru bursele care au necesitat dosare cu acte (de exemplu, cea de merit n-a necesitat), între acestea era inclusă o declarație privind GDPR/acceptarea prelucrării datelor cu caracter personal).

      1. La liceul de muzica din Târgu Jiu, bursele de merit s au calculat tot în funcție de câte zile au fost copiii la școală, deși legea spune clar una, de ce trebuie sa le reducă din suma, sunt impozitate cumva bursele?După ce ca abia le au dat aceste burse, de ce mai puțin? Vede cineva de Sus aceste sume mici ale copiilor? Nu mi se pare corect!!!

        1. A declarat unul din secretarii de stat cum se calculează bursele sociale (nu e nimic de calculat, cuantumul e de fix 300 de lei și nu contează zilele de vacanță). A mai spus că dacă au fost întocmite greșit statele de plată, se vor recalcula iar diferența se dă în decembrie (pentru sept+oct, presupunând că nu apar probleme și pentru noiembrie.)

          La bursele de merit sau de performanță, din păcate, contează dacă în lună sunt zile de vacanță (nu libere legale, ci de vacanță și atât) și se calculează fracționar.

          Sinceră să fiu, nu mă miră că apar nedumeriri sau probleme la statele de plată – de când e treaba școlii nu doar să verifice dosarele, dar să și calculeze LUNAR drepturile pentru elevii cu burse, pentru ca apoi ME să plătească aceste burse?

          Pentru ce au mai construit SIIIR? Era suficient să fie o proprietate acolo despre ce burse primește elevul, o opțiune de a adăuga absențele lunare pentru cei cu burse sociale, și apoi era treaba ME ce face mai departe și cât e cuantumul lunar al bursei!!

  13. Nu contabilii si secretarii au calculkat gresit. La Iasi, ne-a trimis ISJ-ul in urma precizarilor ME cuantumul burselor. E usor sa bagi in fundul secretarelor, contabililor.

      1. și la noi in localitatea Bârlad judetul Vaslui am primit pe luna septembrie decât 200lei și pe luna octombrie am primit normal 300 lei

  14. Nu este o interpretare gresita a modului de calcul pentru bursa sociala. Daca citim cu atentie Ordinul 3800/2023 privind structura anului scolar 2023/2024 care incepe la data de 01 septembrie 2023, se incheie la data de 31 august 2024, pentru care se acorda bursa sociala, la art 2 unde sunt structurate intervalele de cursuri si intervalele de vacanta, perioada de la 01 septembrie -10 septembrie 2023 nu este mentionata ca perioada de vacanta.

    1. Corect! Este ușor să aruncăm pisica în curtea altuia( secretare și contabile), dar consider că stimabilii din ME ar trebui să știe ,mai bine decît noi structuras anului școlar….Trist…..

  15. Ci fomiță pe ici de bănuți, i-ați făcut pentru bani și alocație sau care e treaba? ME de abia își târâie coada să dea bugetele, iar multe isj-uri nici nu au aprobat bugetele și atunci de abia durează viramentele din trezorerie, vă trebe printscreen din contu școlii să vedeți că nu sunt bani? tăți de sus până la isj taie frunză la câini.

    1. poate unora le este fomita de bani, cine are nevoie de bursă sociala sigur nu este un privilegiat al sorții, de exemplu fiul meu(bursa medicala, e autist)…dar ție văd că îți este foame de litere și de a te baga in seama, scrie corect și apoi comentează daca ai ceva pertinent de spus, daca nu poate reușești să te abții.

  16. În Comuna Saelele, Teleorman,este dezastru total în școală, profesori incompetenții și foarte aroganți, bursele au fost 200 lei. Profesori mănîncă gratis la cantina elevilor mîncarea care li se cuvine elevilor, sau facut nenumărate plîngeri, însă nimeni nu răspunde…trist …trist .

  17. Ca de obicei incompetenții la putere.Bursele sociale au aceeași valoare pe toata durata anului.Doamnele secretare din exces de zel,le au ciuntit si pe acestea.Drept urmare nu s a respectat termenul de plată nici de această dată.Nu mai este nimic de zis,tara asta este eșuată fara speranta de remediu!Astăzi zeci de mii de copii așteptau bursa,după două luni de așteptare.No comment!

    1. bună dimineața,nici in prezent nu au fost virați pe card bursele copiilor,e bătaie de joc cu statul român,oare cine e responsabil?

  18. Nici în Călărași nu a fost data bursa .De ce anunțați o data pe care nu o respectați?După ce ca ,este o amarata de bursa nici nu o dați la timp.

  19. Sunt părinți, puţini la număr, care din diferite motive nu au depus dosarele la timp. vă rugăm sā dați posibilitatea şi acestora să obţină bursa pe lunile septembrie şi octombrie, chiar dacă au întárziat. Vă rugăm!

    1. Dosarul pentru bursa socială se poate depune oricând pe parcursul anului. Nu cred că se acordă retroactiv, dar cei care se încadrează pot primi bursa pentru restul anului.

      OME nr 6238/2023 art. 10 alin 7:

      >>Lista elevilor care beneficiază de burse sociale poate fi revizuită lunar, la cererea beneficiarilor, după cum urmează: se adaugă listei beneficiarilor de burse sociale acei elevi care fac dovada încadrării în condițiile prevăzute.

      Pentru bursele de merit nu se depune nici măcar cerere.

    1. OME care stabilește structura anului școlar, perioadele de cursuri (durata modulelor, începutul și sfârșitul acestora), perioadele de vacanță, excepțiile de la regulă.

      Pentru 2023-2024, este OME 3800 din 8 martie 2023. (A modificat structura anului școlar anterior, care prevedea că vacanța de vară s-ar fi terminat în 3 septembrie, împingând începutul modulului 1 cu o săptămână mai târziu, ca să scoată vacanța de primăvară și să introducă o vacanță de Paște.)

      1. Stimată doamnă, Ordinul 3800/09,03,2023, publicat în Monitorul Of .nr.213/15,03,2023 prevede la art.2, cel cu excepțiile ,data de 08.09.2024, deci ,despre ce vorbim? Am întrebat unde scrie clar că perioada 01.09.-10.09.2023 este vacanță…Poate mi-a scăpat mie… Nu mă interesează 2024.ci 2023…..

        1. >> intervale de cursuri:– de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;

          Pentru elevi, cursurile încep în 11 septembrie. Primele 10 zile sunt zile ale anului școlar luate în considerare doar pentru profesori, elevii având intervale de cursuri respectiv vacanțe clar delimitate.

          Deci vacanța de vară a anului anterior, care conform OME legat de structura 2022-2023 prevedea că s-ar termina pe 3 septembrie a fost practic prelungită cu 1 săptămână, până pe 10 septembrie.

          Nu știu ce e greu de priceput. Au dat două ordine separate, fiecare pentru fiecare an, și nu și-au mai bătut capul cu respectarea limitelor prevăzute anterior pentru vacanțele școlare. De ce au făcut asta? Din cauza HoReCa. Nici nu e vreo noutate.

          Dacă nu e perioadă de cursuri, fie e zi/punte liberă pentru elevi, fie vacanță. Nu există alte variante, deci nu, elevii nu primesc burse aiurea pentru o săptămână în care erau în vacanță în fapt, dacă ăsta este baiul.

    1. Da. Toate bursele sociale (dintre care elevul poate primi doar una, indiferent la câte se poate încadra legal) au cuantum lunar de 300 de lei (pe parcursul întregului an școlar, de la 1 septembrie la 31 august, cu excepția celor care rămân corigenți la final de an la mai mult de 1 disciplină sau rămân repetenți). Pot pierde bursa pe o lună dacă au mai mult de 10 absențe nemotivate (iar luna următoare o recuperează dacă nu mai au nemotivate).

      Bursele de merit sunt în cuantum de 450 de lei lunar, dar numai în perioada cursurilor școlare. Deci toate vacanțele sunt exceptate, ceea ce înseamnă că se calculează fracționar în fiecare lună în care sunt zile de vacanță, în funcție de numărul total de zile lucrătoare ale lunii respective). Din păcate pentru elevi, doar luna martie 2024 e lună ”întreagă”, fără zile de vacanță, așa că doar atunci vor primi o bursă întreagă. Toate celelalte sunt mai mici, în funcție de câte zile de vacanță includ.

      De ex. sept. 2023 a avut 21 de zile lucrătoare, din care elevii au avut 6 zile vacanță. 450:21=21.42 pe zi
      21.42×15=321,3 bursă de merit pentru sept. 2023.

      Apoi, octombrie a avut 22 zile lucrătoare din care 2 zile de vacanță (5 oct. deși zi liberă prin CCM pe ramură, nu a fost considerată zi de ”vacanță” pentru elevi).
      450:22=20.45 pe zi.
      20.45×20=409.09 lei bursă de merit pentru oct. 2023

      Deci da, astea-s valorile.

      Pentru noiembrie, avem iar 22 zile lucrătoare, din care 3 au fost de vacanță, iar 30 noiembrie e zi liberă legală (Sf. Andrei). Dar, nefiind vacanță (ci doar zile libere legale), oficial 30.11 e zi ”normală”, din perioada de cursuri. Am avea: 450:22=20.45, 20.45×19=388,55 lei în noiembrie.

      Decembrie iar e lună cu vacanță – 21 lucrătoare (1 decembrie e considerată ca în perioada de cursuri și nu se șterge), 5 zile sunt de vacanță, deci 450:21=21.42, 21.42×16=342.85 lei în decembrie.

      ETC.

    2. Da este normal. Bursa de merit se plătește numai pe perioada cursurilor școlare. Septembrie: 450×(21-6)/21=321.
      450 cuantumul bursei
      21 zile lucrătoare
      6 zile vacanță
      Octombrie:
      450×(22-2)/22=409
      22 zile lucrătoare
      2 zile vacanță.
      Cuantumul Bursei sociale este de 300 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oana Moraru, mesaj pentru educatoare: În grădinițe, fie că îmbrățișați filozofia ‘în pădure’, ‘Reggio Emilia’, fie sistemele finlandeze, Waldorf sau Montessori, nu există abdicare de la metodica predării activităților în învățământul preșcolar

Pedagog și fondator de școală privată, Oana Moraru le transmite educatoarelor următorul mesaj: “În grădinițe, fie că îmbrățișați filozofia ‘în pădure’, ‘Reggio Emilia’, fie sistemele finlandeze, Waldorf sau Montessori, nu…
Vezi articolul

Personalitatea istoricului Nicolae Iorga, fost rector al Universității din București, omagiată într-o expoziție-eveniment deschisă la Muzeul Național de Istorie a României. Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii mai 2022

Elevii, profesorii și părinții pot vedea piese din colecția muzeală a Universității din București, într-o expoziție care îl omagiază pe istoricul Nicolae Iorga la 150 de ani de la naștere,…
Vezi articolul