Ministerul Educației a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi

8.838 de vizualizări
Foto: © Nuttapong Punna | Dreamstime.com
Banii pentru bursele școlare pe lunile septembrie și octombrie 2023 au fost virate de către Ministerul Educației (ME) către școli prin inspectoratele școlare județene (ISJ), transmite instituția într-un mesaj către jurnaliștii acreditați marți seară, 14 noiembrie. Peste 1,28 milioane de elevi ar urma să primească cel puțin 300 de lei, în funcție de tipul de bursă, miercuri, 15 noiembrie, în conturile bancare indicate la școală.

Potrivit informării ME, necesarul pentru plata burselor a fost virat, urmând ca termenul stabilit pentru plata acestora, 15 noiembrie, să fie respectat. Instituția mai precizează că după acest termen va solicita date din teritoriu pentru a identifica și remedia nereguli la plata burselor.

Ministerul Educației a virat către fiecare inspectorat școlar județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București sumele aferente plății burselor școlare, ceea ce permite respectarea, la nivel local, a termenului stabilit pentru plata către beneficiari, respectiv 15 noiembrie. Sumele corespund necesarului solicitat de inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru plata burselor pe lunile septembrie și octombrie 2023.

După data de 15 noiembrie, termenul-limită pentru plata burselor pe lunile septembrie și octombrie 2023, Ministerul Educației va solicita inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București situația plăților, pentru a identifica, dacă este cazul, eventualele disfuncționalități, astfel încât acestea să fie remediate în cel mai scurt timp”, au scris reprezentanții instituției pentru jurnaliștii acreditați la Minister.

Edupedu.ro a scris că pe 15 noiembrie ar trebui să se plătească 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație, și a oferit un exemplu de calcul pentru bursa de merit pe septembrie și octombrie 2023: un elev ar trebui să primească 730 lei bursa de merit.

Elevii primesc în acest an școlar cuantumul minim stabilit pentru bursele de excelență olimpică, bursele sociale și bursele pentru sprijinul mamelor minore. Vacanțele școlare se iau în calculul burselor de merit și al celor tehnologice

Iată numărul burselor, la nivel național, pe tipuri de burse, conform Ministerului Educației:

Tip de bursăNumăr beneficiari
Burse de excelență olimpică I –208
Burse de excelență olimpică II2.803
Burse de merit461.777
Burse sociale738.821
Burse tehnologice85.644
Burse participarea școlară a mamelor minore741
Total1.289.994

Urmează ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare. Banii pentru 1.289.994 de burse sunt virați școlilor de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare.

Cuantumul minim al burselor: 

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Amintim că valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii. Valoarea cu care se măresc este decisă de școli, începând cu acest an, consiliile locale doar alocă sume. Procedura din Sectorul 1, de exemplu, prevede că școlile trebuie să facă lunar cerere pentru banii de la primărie.

Procedura pentru lunile următoare din anul școlar 2023-2024

Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit .Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.

Foto: © Nuttapong Punna | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Peste 130 de elevi de la Colegiul Tehnic din Motru nu și-ar fi primit bursa profesională pentru un întreg an școlar. Banii ar fi fost deturnați de directoare – memoriu adresat Ligiei Deca
Pe 15 noiembrie ar trebui să se plătească 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație / Exemplu de calcul pentru bursa de merit
Bursa Ligia Deca pentru medii de 2, 3 și 4 – premieră istorică pentru educația din România
Bursele de merit „Ligia Deca“, de 450 de lei pe lună, vor fi încasate și de 16 deținuți de la Penitenciarul de maximă siguranță Aiud
Bursele de merit „Ligia Deca“ vor fi încasate și de 10 deținuți din Penitenciarul Târgu Jiu / Nu știm ce facem cu deținuții care își ispășesc pedeapsa și se eliberează, dacă le sistăm bursa sau plata va continua, în cazul în care își vor continua studiile, susține directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă

7 comments
  1. Buna ziua,
    Suntem, deja, in 21 noiembrie si bursele nu au intrat, cel putin in sector 3, Dante Alighieri. Nu-i bai, mai e putin pana in decembrie, poate reusesc pana atunci. Nu ne grabim niciunde.
    Am observat ca formula de calcul a acestor burse variaza de la o scoala la alta, de la un oras la altul, de la un judet la altul…Nimic neobisnuit pentru tarisoara noastra. Este stiut ca, in 15 noiembrie, s-au virat banii pentru septembrie si octombrie. Foarte clar. Acum incepe distractia sau nu. Daca aruncati un ochi, pe forum-uri, veti sesiza: “am luat bursa completa pe 2 luni”, “am primit pe 1.5 luni”, “am primit pe 2 luni, mai putin pe perioada minivacantei de o saptamana”, etc. Deci, dupa posibilitati ca na, e greu si cu calculele. Asteptam cu maxim interes deznodamantul.

  2. In bunul obicei al autorităților, că e vorba de sclo sau ministere sau consilii locale, și de această data minciuna e gogonată. Bursele nu au intrat! Undeva ori e incompetenta ori indolenta ori combinate!

  3. o alta minciuna a acestui guvern comunist.
    Nu le mai ajunge cât au furat acum s au gândit ca bursele nu sunt lunare(cum zice în lege) ci zilnice!!!
    adica se scad zilele “nelucratoare”…
    asa mai ciupesc câteva milioane din banii copiilor.
    Cu ce guvern ne am pricopsit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile au nevoie de scannere pentru verificarea plagiatelor, dar nu le pot procura cu banii de la Minister – rectorul ASE, Nicolae Istudor: Cererea Universitaria de reportare a banilor pentru analiza doctoratelor urmărește evitarea blocării fondurilor publice

Multe universități au nevoie să achiziționeze scannere performante pentru a putea verifica plagiatele din tezele de doctorat, dar nu le pot procura din fondurile alocate de minister pentru că asemenea…
Vezi articolul

DOCUMENT Avocatul Poporului, despre admiterea separată la colegii, din proiectul de lege a învățământului: Discriminează copiii din familiile fără posibilități financiare, încurajează abandonul școlar și creează avantaje celor din familii care pot asigura meditații copiilor / Solicită un cadru de prevenire a faptelor de corupție în elaborarea subiectelor și organizarea examenului

Avocatul Poporului solicită „reanalizarea” articolului care prevede admiterea separată la colegii, potrivit listei modificărilor și completărilor la proiectul de lege a învățământului preuniversitar, trimisă Ministerului Educației în perioada de consultare…
Vezi articolul