Când elevii se vor întoarce la școală, la ce toaletă vor merge? Poți da copiilor care învață #DreptulLaToalete

Foto: Domestos

Prin frig, prin noroi, prin vânt și ploaie sau zăpadă elevii din cel puțin câteva sute de școli din România merg la toaleta din curtea școlii. Acum cursurile sunt suspendate de pandemie, dar când vor reveni la școală, vor reveni în aceleași latrine insalubre, în aceleași focare de infecție pe care nu-ți vine nici măcar să le privești?

Poți schimba asta, cu toții putem să le arătăm că nu sunt uitați și că Educația înseamnă și un grup sanitar modern, și un grup sanitar curat, înseamnă siguranța unei toalete salubre, încrederea că un copil este protejat și că merge la școală să învețe, să descopere, nu să se îmbolnăvească.

Campania demarată de Crucea Roșie Română, cu ajutorul Domestos și-a propus să redea copiilor Dreptul la toalete printr-o platformă prin care cu toții să ne unim forțele: părinți, profesori, autorități, companii sau simpli cetățeni – doar împreună putem rezolva problema toaletelor din Evul Mediu, din școlile actuale, odată pentru totdeauna.

Donează și pune astfel și tu umărul la ceva ce zeci de ani părea de neatins: eradicarea toaletelor periculoase, din curtea școlilor și condiții sigure de igienă pentru elevi. Dacă le dăm acest exemplu copiilor, viața lor s-ar putea schimba definitiv în bine.

Campania “Dreptul la toalete” început în septembrie 2019, iar până acum, în cele 4 etape ale campaniei, 5 școli au întrat în program și acum au sau vor avea în curând toalete moderne.

Școala din Podișor, comuna Bucșani, județul Giurgiu, a fost prima care a beneficiat de o donație din partea Domestos pentru construirea unei toalete, suma de 15,000 de euro fiind suplimentară față de bugetul de 45,000 de euro alocat proiectului desfășurat în anul școlar 2019-2020. Instituția de învățământ funcționează atât ca școală, cât și ca grădiniță, elevii și preșcolarii având în sfârșit condiții optime de confort și igienă, atât de importante în contextul unei pandemii.

Școala Gimnazială “Nicu Albu, din Piatra Neamț

Școala Gimnazială Pietroșani, din județul Teleorman

Liceul cu program sportiv din Botoșani

Școala Primară Sahastru din comuna Nereju, județul Vrancea

Când elevii se vor întoarce la școală, la ce toaletă vor merge? Poți da copiilor care învață #DreptulLaToalete

Campania a avut la bază o sponsorizare oferită de Domestos, în valoare de 45.000 euro, pentru dotarea efectivă a două școli cu grupuri sanitare și modernizarea toaletelor în alte două instituții de învățământ.

Alte 100 de școli au primit produse de curățenie – lista lor este aici.

În decembrie 2020 cea mai recentă statistică a Guvernului arată că 33% dintre școli nu au autorizația sanitară, 22% nu au surse de apă adecvate și 35% nu au toalete interioare.

Puțini știu că toaletele sunt o barieră educațională majoră mai ales pentru fete. Un raport UNESCO arată că fetele din țările în curs de dezvoltare din Africa sub-sahariană, lipsesc de la școală în perioada din lună în care sunt la menstruație. Iar asta înseamna 20% din timpul total al unui an școlar? De multe ori renunță la școală din cauza lipsei unui loc în care demnitatea lor să nu fie afectată.

Cum arată acele școli? Toaletele sunt în special în curtea școlii, toaletele nu au condiții de salubritate nici măcare decente, nu există măsuri de igienă respectate sau măcar standarde minimale de civilizație. Din păcate toaletele din aceste țări din Africa sub-sahariană sunt asemănătoare cu cele pe care le întâlnim încă prea des și în școlile românești.

Acestea școli au latrine, nu au grup sanitar, pentru că nu e nimic „sanitar” în acel loc. Pe lângă asta, sunt mii de alte școli în care toaletele sunt deteriorate, condițiile din ele le fac respingătoare, iar asta contează zi de zi în viața celor care sunt nevoiți să meargă acolo, sa strângă din dinți, să se țină de nas, să închidă ochii…

Înscrierile în campania „Domestos susține igiena în școli” continuă și în anul școlar 2020 – 2021 pe site-ul campaniei, pentru toate cele 3 categorii din concurs: construirea unui grup sanitar, acolo unde acesta este în curte, renovarea și modernizarea toaletelor sau acces la kit-uri de produse necesare pentru întreținere, curățare și igienizare.

Foto: Domestos

Exit mobile version