Material susținut de Domestos în campania "Domestos susține igiena în școli"

Când elevii se vor întoarce la școală, la ce toaletă vor merge? Poți da copiilor care învață #DreptulLaToalete

2.824 de vizualizări
Foto: Domestos
Prin frig, prin noroi, prin vânt și ploaie sau zăpadă elevii din cel puțin câteva sute de școli din România merg la toaleta din curtea școlii. Acum cursurile sunt suspendate de pandemie, dar când vor reveni la școală, vor reveni în aceleași latrine insalubre, în aceleași focare de infecție pe care nu-ți vine nici măcar să le privești?

Poți schimba asta, cu toții putem să le arătăm că nu sunt uitați și că Educația înseamnă și un grup sanitar modern, și un grup sanitar curat, înseamnă siguranța unei toalete salubre, încrederea că un copil este protejat și că merge la școală să învețe, să descopere, nu să se îmbolnăvească.

Campania demarată de Crucea Roșie Română, cu ajutorul Domestos și-a propus să redea copiilor Dreptul la toalete printr-o platformă prin care cu toții să ne unim forțele: părinți, profesori, autorități, companii sau simpli cetățeni – doar împreună putem rezolva problema toaletelor din Evul Mediu, din școlile actuale, odată pentru totdeauna.

Donează și pune astfel și tu umărul la ceva ce zeci de ani părea de neatins: eradicarea toaletelor periculoase, din curtea școlilor și condiții sigure de igienă pentru elevi. Dacă le dăm acest exemplu copiilor, viața lor s-ar putea schimba definitiv în bine.

Campania “Dreptul la toalete” început în septembrie 2019, iar până acum, în cele 4 etape ale campaniei, 5 școli au întrat în program și acum au sau vor avea în curând toalete moderne.

Școala din Podișor, comuna Bucșani, județul Giurgiu, a fost prima care a beneficiat de o donație din partea Domestos pentru construirea unei toalete, suma de 15,000 de euro fiind suplimentară față de bugetul de 45,000 de euro alocat proiectului desfășurat în anul școlar 2019-2020. Instituția de învățământ funcționează atât ca școală, cât și ca grădiniță, elevii și preșcolarii având în sfârșit condiții optime de confort și igienă, atât de importante în contextul unei pandemii.

Școala Gimnazială “Nicu Albu, din Piatra Neamț

  • 675 de preșcolari și elevi care trec zilnic pragul acestei școli construite în anul 1993. În plină pandemie, echipa Crucii Roșii Române și conducerea Școlii din Piatra Neamț au demarat și finalizat lucrările de renovare, astfel încât, elevii acestei scoli s-au bucurat în septembrie 2020 de toalete renovate, modernizate, care corespund standardelor de igienă și confort necesare într-o unitate de învățământ.
  • Într-adevăr, accesul la grupuri sanitare curate și moderne este un drept, nu un privilegiu și credem că toți elevii din România trebuie să se bucure de el”, a spus Daniela Domnica, directoarea școlii.

Școala Gimnazială Pietroșani, din județul Teleorman

  • Instituția de învățământ, înființată în 1895, găzduiește peste 250 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Școala dispune de două clădiri, în una dintre ele funcționând și grădinița care găzduiește 65 de copii. Din luna octombrie a anului 2020, școala are un grup sanitar în incinta clădirii, cu apă cald și toalete curate, care oferă intimitate și demnitate elevilor acestei școli.
  • Prin înlocuirea toaletei din curte cu una modernă, în unitatea de învățământ, creștem atât gradul de confort, cât și normalizăm accesul la condiții de igienă în cadrul comunității. Ne dorim să îi întâmpinăm pe elevi cu o toaletă nouă când vor reveni la școală”, a declarat Iulia Pestrița, directorul Școlii Gimnaziale Pietroșani.

Liceul cu program sportiv din Botoșani

  • Aici învață 870 de copii repartizați în 38 de clase, de la clasa 0 până la ultimul an de liceu. Instituția a fost fondată în anul 1995, iar elevii liceului au cucerit aproape 2,000 de medalii în competiții sportive naționale și internaționale, iar peste 150 de sportivi crescuți în acest liceu au jucat sub culorile României în loturi naționale de juniori.
  • Este un pas esențial pe măsură ce ne apropiem de momentul în care copiii se vor reîntoarce la cursuri: îi vom putea întâmpina în condiții optime”, a declarat Ioan Huncă, directorul Liceului cu program sportiv Botoșani, în momentul începerii lucrărilor de renovare. Vestea bună este că lucrările de renovare s-au finalizat în luna octombrie 2020.

Școala Primară Sahastru din comuna Nereju, județul Vrancea

  • 29 de copii de grădiniță și clasele primare frecventează această școală care până acum nu era racordată la rețeaua de apă și canalizare, având toaleta în curte.
  • „Copiii care ne frecventează școala au nevoie de un nivel de igienă ridicat, iar asta înseamnă, în contextul actual, mai ales o toaletă modernă, pentru ca ei să fie feriți de răspândirea bolilor. ”, a declarat Simona Păucă, directoarea școlii gimnaziale „Dimitrie Gusti”, com. Nereju, județul Vrancea, unitatea de învățământ cu personalitate juridică în subordinea căreia se află școala din satul Sahastru.
  • Procedura de construcție a început în luna decembrie a anului 2020 și obiectivul este ca, până în primăvară, copiii din Sahastru să beneficieze de o toaletă nouă.

Când elevii se vor întoarce la școală, la ce toaletă vor merge? Poți da copiilor care învață #DreptulLaToalete

Campania a avut la bază o sponsorizare oferită de Domestos, în valoare de 45.000 euro, pentru dotarea efectivă a două școli cu grupuri sanitare și modernizarea toaletelor în alte două instituții de învățământ.

Alte 100 de școli au primit produse de curățenie – lista lor este aici.

În decembrie 2020 cea mai recentă statistică a Guvernului arată că 33% dintre școli nu au autorizația sanitară, 22% nu au surse de apă adecvate și 35% nu au toalete interioare.

Puțini știu că toaletele sunt o barieră educațională majoră mai ales pentru fete. Un raport UNESCO arată că fetele din țările în curs de dezvoltare din Africa sub-sahariană, lipsesc de la școală în perioada din lună în care sunt la menstruație. Iar asta înseamna 20% din timpul total al unui an școlar? De multe ori renunță la școală din cauza lipsei unui loc în care demnitatea lor să nu fie afectată.

Cum arată acele școli? Toaletele sunt în special în curtea școlii, toaletele nu au condiții de salubritate nici măcare decente, nu există măsuri de igienă respectate sau măcar standarde minimale de civilizație. Din păcate toaletele din aceste țări din Africa sub-sahariană sunt asemănătoare cu cele pe care le întâlnim încă prea des și în școlile românești.

Acestea școli au latrine, nu au grup sanitar, pentru că nu e nimic „sanitar” în acel loc. Pe lângă asta, sunt mii de alte școli în care toaletele sunt deteriorate, condițiile din ele le fac respingătoare, iar asta contează zi de zi în viața celor care sunt nevoiți să meargă acolo, sa strângă din dinți, să se țină de nas, să închidă ochii…

Înscrierile în campania „Domestos susține igiena în școli” continuă și în anul școlar 2020 – 2021 pe site-ul campaniei, pentru toate cele 3 categorii din concurs: construirea unui grup sanitar, acolo unde acesta este în curte, renovarea și modernizarea toaletelor sau acces la kit-uri de produse necesare pentru întreținere, curățare și igienizare.

Foto: Domestos


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Benzi desenate - Siguranta online. Foto: Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC)

Campania de educație digitală #SigurantaOnline a ajuns în școli cu workshop-uri, quiz-uri și două broșuri cu benzi desenate, care prezintă întâmplări inspirate din situații reale din mediul online

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română, Asociația Română a Băncilor (ARB) și Microsoft au lansat o nouă componentă educațională dedicată copiilor pe site-ul sigurantaonline.ro: „două broșuri cu benzi…
Vezi articolul

Greva generală în educație va fi declanșată luni, indiferent de rezultatul negocierilor dintre sindicate și premierul Ciucă de duminică după-amiază, spun liderii sindicali Simion Hăncescu și Marius Nistor

Promisiunile Guvernului de duminică, 21 mai, ziua în care premierul Nicolae Ciucă și federațiile sindicale din Educație se întâlnesc pentru negocieri, nu vor putea opri greva declanșată de angajații din…
Vezi articolul