Cariera viitoare și capacitatea de a se descurca la școală – principalele preocupări ale elevilor care intră la liceu, conform unui studiu realizat în Bihor / Ce spun participanții despre siguranța la clasă, meditații, dorința de a munci în străinătate și școala online

Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com

Cea mai acută îngrijorare a elevilor care au participat la un recent studiu pe teme educaționale, organizat la nivel local, este aceea că nu vor reuși să aibă cariera pe care și-o doresc, un alt motiv semnificativ de îngrijorare fiind acela că nu se vor descurca la școală. Pe de altă parte, criteriul cel mai important în alegerea unei școli nu ține de această capacitate de a face față cerințelor, ci de siguranța oferită în mediul de învățare, potrivit studiului menționat, desfășurat în județul. Bihor.

În privința criteriilor de alegere a școlii, criteriul cel mai important semnalat de elevii care urmează să înceapă liceul – siguranța – este urmat de cele ce țin de capacitatea școlii de a oferi instruire solidă:

Specializarea de studiu este, conform rezultatelor sondajului, aleasă pe criterii practice:

Și în privința criteriilor de alegere a școlii, și în cazul criteriilor de alegere a specializării, cea mai slabă influență declarată de elevi o au recomandările prietenilor și informațiile din media.

Aceeași analiză conturează și o imagine a situației meditațiilor. În condițiile în care, la mijlocul anului școlar, un sfert dintre elevi se declarau nesiguri, indeciși în legătură cu felul în care vor continua studiile, aproape jumătate (45%) declarau că apelează la matematică. Dintre elevii care merg la meditații, aproape nouă din zece (87,6%) făceau ore în particular la matematică, iar puțin peste jumătate (55,5%) făceau la română. Circa două treimi (69,1%) declarau că apelează la meditații pentru Evaluarea Națională.

Puțin peste jumătate (54%) își declarau dorința de a continua studiile până la absolvirea facultății, iar unul din cinci (19,2%) dorea să continue studiile în școli profesionale. Tot jumătate (52%) se gândesc să plece la muncă în străinătate, pe viitor, iar un sfer (27,9%) – la studii în străinătate.

Studiul, despre școala online:

Studiul integral

Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version