Catalogul electronic se folosește în școli din cel puțin 24 de județe și este plătit fie de asociațiile de părinți, fie din fondurile locale sau ale școlilor, arată un raport SAR privind digitalizarea în educație

Foto: captură dintr-un catalog electronic

Școli din peste jumătate dintre județele țării folosesc un catalog electronic, însă în școli din Bistrița-Năsăud, Botoșani, Călărași, Suceava și Timiș, acesta a fost plătit și din banii părinților, potrivit raportului “Digitalizarea educației preuniversitare”, lansat de Societatea Academică Română, joi, 24 noiembrie. Amintim că atât ROFUIP interzice strângerea de fonduri de la părinți, cât și Ordinul nr. 5157/31.08.2021, care menționează că este interzis ca părinților să li se “solicite achitarea acestor servicii”.

În școli din cel puțin 24 de județe se folosește catalogul electronic, însă nu este o practică generalizată să fie plătit din fondurile școlii sau primăriilor, așa cum cere legea.

Este concluzia raportului Digitalizarea educației preuniversitare, lansat de Societatea Academică Română (SAR), joi. Doar 24 de inspectorate județene au răspuns solicitării SAR privind catalogul electronic: câte școli îl folosesc și din ce fonduri a fost achiziționat.

Majoritatea inspectoratelor școlare au răspuns că au plătit primăriile din fondurile locale ori s-au plătit din bugetul unității de învățământ. Au fost însă și școli din Bistrița-Năsăud, Botoșani, Călărași, Suceava și Timiș care au spus că au folosit banii părinților, prin asociațiile de părinți.

Asta deși strângerea de bani de la părinți este interzisă atât prin Regulamentul – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP 2022), cât și explicit pentru catalogul electronic, prin ordinul de ministru nr. 5.157 din 31 august 2021, privind implementarea catalogului electronic în școli-pilot.

Regulamentul pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ (ROFUIP 2022) prevede la articolul 170, alineatul 3: “Este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor”.

Potrivit ordinului de ministru nr. 5.157 din 31 august 2021, catalogul electronic trebuie să fie achitat de către unitatea de învățământ și se interzice explicit ca părinților să li se ceară bani pentru acest serviciu. “Unitățile de învățământ asigură din buget propriu sau din fonduri proprii, după caz, achiziționarea programelor sau serviciilor de catalog electronic, fiind interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau reprezentanții legali ai acestora”.

Unitățile pilot pot folosi doar catalogul electronic, fără cel clasic, dar acesta trebuie tipărit și arhivat, obligatoriu, la finalul anului, după cum prevede noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2022 care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 6 iulie 2022 și care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2022.

Lista județelor care au catalog electronic în școli și de unde a fost finanțat:

Citește și:
Părinții elevilor de la un liceu din Suceava, puși să plătească 60 de lei de copil pentru ca școala să cumpere un catalog electronic de la o firmă, lucru interzis prin ordin de ministru / Directoarea spune că nu sunt obligați și că școala are bani să cumpere catalogul prin Asociația de părinți / Secretarul de stat Sorin Ion: Este interzis. Exact asta nu am vrut să se întâmple, să se ceară bani de la copii / Nu poate lua o asociație de părinți această hotărâre
De trei ori mai multe școli au fost selectate să folosească catalogul electronic, față de anul școlar trecut / Lista celor 742 de școli care pot renunța la catalogul clasic
Exit mobile version