Ce au obținut sindicatele din Franța după greva națională pentru condițiile din școli. Vor fi 8.000 de noi angajări în Educație și 5 milioane de măști FFP2 pentru profesori, până la sfârșitul lui ianuarie, asigură ministrul Blanquer

Foto: Guillaume Horcajuelo - EPA / Agerpres Foto / Profesori francezi în stradă joi, 13 ianuarie 2022

Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a declarat că guvernul va furniza cinci milioane de măști FFP2 pentru profesori și va angaja aproximativ 8.000 de persoane noi în Învățământ, în urma grevei naționale a profesorilor din 13 ianuarie. Blanquer și reprezentanții sindicatelor au purtat discuții la Paris legat de nemulțumirile lor, seara în aceeași zi, informează FranceInfo.

Ce au rezolvat sindicaliștii? Mobilizarea puternică a profesorilor, în grevă în toată Franța, joi, 13 ianuarie, a făcut posibilă obținerea câtorva avantaje: profesori care vor fi angajați să îi suplinească pe cei absenți, măști, dar și scuze din partea ministrului; detalii, mai jos. Seara, organizațiile sindicale și câțiva părinți au discutat trei ore, în prezența premierului Castex. “Am înțeles nemulțumirile”, asigură Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației Naționale.

Sindicatul SNUipp-FSU scrie în comunicatul despre grevă că “e cea mai mare din ultimii 20 de ani” și că estimează că 75% din profesorii de învățământ primar au participat la această formă de protest, cu toate că guvernul Republicii aproximează că 38,5% dintre aceștia au fost în grevă, a notat FranceInfo după eveniment. Detalii despre amploarea grevei, mai jos.

Foto: Thomas Coex Pool – EPA / Agerpres Foto / Blanquer la masa negocierilor cu sindicatele
Ce au obținut sindicatele profesorilor din Franța după negocierile de la Ministerul Educației

Jean-Michel Blanquer a spus că guvernul a înțeles „oboseala legată de toate provocările crizei de sănătate” în urma întâlnirii cu sindicatele din educație, potrivit Euronews.

Măști pentru profesori

Ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, a declarat joi seara că guvernul va oferi cinci milioane de măști FFP2 pentru profesorii care „au nevoie de ele”, în special pentru cei care lucrează cu copiii mici care nu poartă mască, adică pentru profesorii de învățământ preșcolar și primar, mai notează Euronews.

El nu a spus, însă, dacă guvernul va oferi măști chirurgicale și celorlalți lucrători din școli, una dintre principalele solicitări ale celor aflați în grevă.

8.000 de angajări în sistem. Printre ei, 1.700 de “mediatori în lupta anti-virus”

Publicația franceză FranceBleu scrie că Jean-Michel Blanquer a promis 8.000 de angajări în unitățile de învățământ preuniversitar, cel puțin până la finalul acestui an școlar, cu prelungire în funcție de necesitate. “Angajările încep de săptămâna viitoare” (n. red. Săptămâna 17-23 ianuarie), îl citează pe ministru, din declarațiile pentru FranceInfo de vineri, 14 ianuarie.

Vor fi angajați și 1.700 de mediatori “în lupta împotriva coronavirusului”, conform declarațiilor lui Jean-Michel Blanquer, care a precizat că vor fi personal suport care să se ocupe de administrarea testelor în școli, de rezultatele acestora, a dat ca exemplu. În Franța, unul din motivele grevei a fost că mii de profesori au fost / sunt bolnavi de Covid sau au murit de Covid, ceea ce a făcut ca unii copii să nu aibă profesori înlocuitori la ore, ca părinții să se ocupe de ei mai mult timp acasă, ceea ce le-a displăcut, susțin ei. Mai mult, a făcut și ca lucrurile, în școli, să funcționeze mai greu și ca ceilalți profesori să trebuiască să absoarbă din sarcinile celor absenți. Un stres prea mare, au repetat reprezentanții cadrelor didactice în pozițiile lor.

Situația din școli, încă nesigură

Mai mulți profesori și angajați au declarat pentru Euronews că situația din școli este copleșitoare, un profesor de liceu descriind lipsa de personal și de măști drept „catastrofală”. Mulți au criticat, de asemenea, schimbarea de către guvern a protocolului pentru contacții copiilor care sunt testați pozitiv pentru COVID-19, deoarece Franța raportează peste 300.000 de cazuri zilnice de infectare cu noul coronavirus.

Situația este „catastrofală”, spun profesorii francezi, în timpul grevei la nivel național pentru măsurile COVID. Benjamin Grandener, co-secretar în departamentul Rhône al unuia dintre cele mai mari sindicate franceze din Educație, a declarat pentru Euronews că situația din școli este o „mizerie absolută”.

Foto: Guillaume Horcajuelo – EPA / Agerpres Foto / O protestantă la grevă

El a spus că politica guvernului de săptămâna aceasta de a avea elevi în clasele cu cazuri de COVID, elevi care să se autotesteze de trei ori într-o săptămână, nu este aplicabilă, deoarece farmaciile au rămas fără teste.

Reamintim că una din noile reguli formulate pe 10 ianuarie de autoritățile din Franța pentru școli, în valul 5 al pandemiei de Covid-19, este că, dacă un elev este contact al unui alt elev confirmat cu Covid-19, nu mai trebuie să facă 3 teste dintre care unul PCR, așa cum era până acum, ci trebuie doar să își autoadministreze trei teste rapide. Contacții stau acasă și revin la școală când rezultatul testelor este negativ. În plus, școlile au posibilitatea să emită o adeverință pentru respectivul elev contact, iar pe baza acesteia merge la farmacie și primește gratuit acele 3 teste de depistare Covid, de unde și precizarea directorului citat că, în multe farmacii, în urma acestei proceduri, nu mai sunt teste rapide de detectare a Covid-19 – detalii, aici.

Câteva testări naționale, amânate

Blanquer a adăugat că viitoarele evaluări naționale pentru elevii din clasele primare, care urmează să aibă loc săptămâna viitoare, vor fi amânate din cauza crizei sanitare. Pentru elevii de liceu, guvernul va începe consultări cu privire la amânarea examenelor de specialitate, în funcție de profil, din cadrul Bacalaureatului francez, planificate în prezent pentru luna martie, mai trabsmite FranceBleu.

Ce spun sindicatele. Cum a comentat Blanquer

“Am făcut progrese concrete. Acum trebuie să urmeze acțiuni”, a spus Guislaine David, secretarul general al SNUipp-FSU, cel mai influent sindicat și reprezentativ pentru profesorii de învățământ primar. “Nu [se] răspunde la toate, dar vedem că nu am făcut grevă degeaba”. La rândul ei, Sophie Vénétitay, secretarul general al Snes-FSU, cel mai mare sindicat pentru ciclul secundar, salută „tonul care s-a schimbat” după „puternica mobilizare” a zilei .”Avem răspunsuri mai solide, notate de prim-ministru”, a adăugat Stéphane Crochet, secretar general SE-Unsa, în timp ce s-a hotărât şi desfăşurarea de întâlniri bilunare cu sindicatele.

Foto: Thomas Coex Pool – EPA / Agerpres Foto / Sindicatele la masă cu Blanquer, 13 ianuarie 2022

În grădinițele și școlile primare, 38,5% dintre cadrele didactice au fost joi în grevă, potrivit ministerului. SNUipp-FSU menționase că 75% vor fi greviști. În colegii și licee, 62% dintre profesori au încetat să mai lucreze, potrivit Snes-FSU și chiar și 80% dintre AED (asistenți educaționali) și supraveghetori. La rândul său, ministerul a raportat mai puțin de un sfert (24%) din cadrele didactice în grevă din gimnazii și licee. Potrivit cifrelor Ministerului de Interne din Franța, 77.500 de oameni au ieșit în stradă.

„Cel mai bun răspuns la acest virus este unitatea noastră națională, care se bazează, de asemenea, pe o bună înțelegere comună a provocărilor de a răspunde (și) a capacității noastre de a recunoaște cu umilință că nimic nu este perfect, că, desigur, putem îmbunătăți lucrurile și asta este ceea ce vom continua să încercăm să facem”, a spus Blanquer, potrivit Euronews.

În mai multe intervenții la FranceInfo, Blanquer a recunoscut că “face greșeli” și a prezentat scuze pentru situație: “Nu sunt perfect, fac greșeli, cred că este natura umană, evident mi se întâmplă și nu am nicio problemă să spun că îmi pare rău pentru anumite lucruri”. Dar încă este ciudat privit de părinți, profesori, de colegii din politică și de opoziție. Am scris, în articolul trecut, că Jean-Michel Blanquer, potrivit presei din Franța, s-a apropiat de Administrația Prezidențială franceză și a luat aceste măsuri, deși criticate de elevi și de corpul profesoral, în contextul în care mandatul președintelui Emmanuel Macron se termină în 2022 și vor fi alegeri pentru președinția țării.

Citește și:
FOTO Grevă de amploare a profesorilor în Franța, după ce măsurile de protecție împotriva Covid-19 din școli “nu le garantează siguranță”, susțin sindicatele / Jumătate din școli, închise astăzi
Grevă națională a profesorilor din Franța, joi, 13 ianuarie, din cauza măsurilor din școli pentru protecție în pandemia de Covid-19. Sindicatele: “Un haos de nedescris” / Regulile sanitare, schimbate succesiv într-un timp scurt
Exit mobile version