Ce înseamnă și cum se aplică scenariile colorate anunțate de președinte pentru redeschiderea școlilor: Exercițiu pe situația din București

Sursa: Pexels.com

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că școala se va redeschide în septembrie după mai multe scenarii, care vor fi aplicate în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate în parte. Ce înseamnă și cum se aplică, în fapt, scenariile verde, galben și roșu pentru redeschiderea școlilor? Folosind datele sumare care există în acest moment și modelul de aplicabilitate, așa cum a fost explicat de președintele țării, EduPedu.ro a făcut un exercițiu explicativ, folosind drept exemplu municipiul București. Dupa calculul prezentat de presedinte, și corectat apoi printr-un comunicat al Administrației Prezidențiale, ar fi nevoie de peste 150 noi cazuri pe zi in Bucuresti, in medie pentru doua saptamani, pentru a se trece de la scenariul verde la cel galben.

Președintele Iohannis a anunțat că indicele de referință din punct de vedere epidemiologic este numărul de cazuri de îmbolnăvire din ultimele 14 zile per mia de locuitori.

El a spus că Bucureștiul intră la scenariul verde, fiind un număr mare de cazuri la un număr foarte mare de locuitori. Președintele a arătat că în țară sunt, în prezent, cîteva sute de localități în scenariul galben și doar 50 de localități care s-ar încadra în scenariul roșu.

Exemplul Capitalei București – Ce s-ar întâmpla dacă școala ar începe acum?

În perioada de 14 zile 23 iulie – 6 august, în București numărul de cazuri noi pe zi a fluctuat între 67 și 223. Pentru întreaga perioadă, media zilnică a fost de 124,2 noi cazuri.

Facem calculul după modelul anunțat de președinte: Raportat la o populație de 1,883 milioane (conform ultimului recensământ), reiese că, în ultimele 14 zile, în București s-au înregistat în medie pe zi 0,065 noi cazuri de coronavirus la mia de locuitori.

Astfel:

1. Dacă școala ar începe astăzi, s-ar aplica scenariul verde până la o medie de peste 150 de cazuri pe zi. Deci “toți elevii merg fizic la școală, se țin cursuri normale”

Reluarea școlii va avea loc În condiții și cu eventuale restricții ce urmează să fie anunțate de autoritățile sanitare, plus eventuale măsuri pentru apariția unui număr de cazuri într-o singură unitate școlară.

2. Dacă numărul de noi cazuri pe zi ar depăși 150 și ar urca până la maximum 450 de cazuri pe zi, în medie, timp de 14 zile, s-ar intra la scenariul galben – “o parte din activități se ține în școală şi o parte se ţine în online”

Nici în acest caz nu au fost anunțate sau recomandate de autorități condițiile organizaționale și sanitare pentru desfășurarea școlii.

3. Dacă numărul de noi cazuri ar crește alarmant, până la peste 450 în medie, pe zi, timp de 14 zile, atunci ar fi peste 3 cazuri per mia de locuitori și se aplică scenariul roșu: “nimeni nu merge la școală şi totul se desfășoară online”.

Din nou, condițiile sanitare, educaționale și organizaționale trebuie stabilite de autorități.

Foto: Pexels.com

Exit mobile version