Ce le-a promis Premierul Ciucă sindicatelor, în întâlnirea care i-a convins definitiv pe profesori să facă grevă generală: Că va scrie în programul de guvernare al lui Ciolacu „textul” din care „să rezulte foarte clar că educația reprezintă prioritate națională”

Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Premierul Nicolae Ciucă le-a promis sindicaliștilor, la întâlnirea de miercuri, după ce federațiile din învățământ au anunțat marți că vor declanșa greva generală în sistemul de Educație, că va pune revendicările lor în viitorul program de guvernare, în care guvernul ar urma să fie condus de Marcel Ciolacu, liderul PSD, prezent și el la întâlnirea cu reprezentanții profesorilor. Propunerea lui Ciucă i-a determinat pe sindicaliști să anunțe că nu vor da înapoi de la protestul extrem și că de luni, 22 mai, va fi grevă generală în școli.

„Ne-am asumat că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare și cu care va intra în funcțiune noul guvern împreună cu reprezentanții sindicatelor vom înscrie textul convenit din care să rezulte foarte clar că educația reprezintă prioritate națională”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Reamintim că la niciuna dintre întâlnirile cu sindicatele din Educație, din ultimul an, acestea nu au obținut decât promisiuni de la premierul Nicolae Ciucă, iar nicio promisiune nu a fost onorată, conform declarațiilor reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative.

Declarația integrală a lui Nicolae Ciucă, prim-ministru al României, pe tema grevei generale din Educație:

„Vreau să încep prin a-mi cere scuze pentru întârziere, dar am considerat că este foarte important să avem o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, împreună cu președintele Camerei Deputaților, dl. Marcel Ciolacu. Am avut, de asemenea, în echipă ministrul educației, ministru finanțelor și dl. secretar de stat de la Ministerul Muncii. Am avut un dialog foarte bun și apreciez, așa cum am spus și voi susține de fiecare dată, că Educația este și va fi o prioritate pentru Guvernul României și pentru actuala coaliție de guvernare. Ca atare, în urma discuțiilor, am prezentat foarte clar care sunt posibilitățile bugetare ale Guvernului în momentul de față și în felul acesta n-am angajat să închidem anexa 8 din legea 153.

Este o anexă și o asumare care vizează toate categoriile profesionale care au rămas în acea anexă și de asemenea, am stabilit, ne-am asumat la nivelul coaliției că în programul de guvernare, care va fi aprobat săptămâna viitoare și cu care va intra în funcțiune noul Guvern, împreună cu reprezentanții sindicatelor, vom înscrie textul convenit din care să rezulte foarte clar că Educația reprezintă prioritate națională. De altfel, tot pachetul de legi și măsurile pe care le-am luat până în acest moment, astfel încât să avem legile educației analizate și aprobate de Parlament, inclusiv componenta de salarizare, (sic!) este o abordare cât se poate de sinceră și onestă atât față de toți cei care lucrează în învățământ, de profesori, de personalul nedidactic și este o abordare onestă față de noi, exprimând foarte clar în momentul de față care este, pe de o parte, posibilitatea financiară acum când vorbim, care este abordarea pentru intrarea în vigoare a legilor educației și a noii legi a salarizării, așa cum a fost ea asumată prin planul național de redresare și reziliență. De asemenea, am convenit și am înțeles că este nevoie ca liderii de sindicat să meargă și să prezinte conținutul discuțiilor pe care le-am avut astăzi, urmând ca luni să avem o nouă întâlnire în același format și în care să reușim să concretizăm ceea ce am discutat, pe agenda de lucru a Guvernului”.

Articol în curs de actualizare.

Exit mobile version