Ce pot solicita de la școli părinții elevilor care învață în clădiri vechi, pentru a afla dacă sunt în siguranță copiii lor – sfaturi de la Federația Părinților și Aparținătorilor Legali și cinci asociații ale elevilor / Organizațiile condamnă „indolența repetată“ a autorităților după cazul Odorheiu Secuiesc

Foto: © Vadreams | Dreamstime.com

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) și Asociațiile Elevilor din Constanța, Timișoara, București și Ilfov, Vâlcea, Maramureș „condamnă ferm autoritățile publice locale și centrale pentru indolența repetată și și lipsa de interes pentru siguranța elevilor în spațiile școlilor și este alături de familiile greu încercate“, după cazul internatului prăbușit peste elevi de la Odorheiu Secuiesc.

Reacția vine după ce luni un elev al Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc a murit iar alte 3 eleve au suferit leziuni grave în urma prăbușirii clădirii căminului de elevi al liceului. „Acest lucru nu trebuia să se mai întâmple!“, scriu organizațiile în comunicat. Acestea transmit un set de sfaturi pentru părinții ai căror copii frecventează școli organizate în clădiri istorice, vechi:

Comunicatul indică și „Harta responsabililor“ pentru asemenea tragedii:

  1. Primarul prin aparatul său din primărie/ persoana sau departamentul responsabil din consiliul județean  (calitate de proprietari / chiriași ai spațiilor unităților de învățământ). Aceste instituții sau proprietarii clădirilor care au dat spre închiriere spații pentru unități de învățământ sunt responsabili astfel:
  1. Inspectoratul de Stat în Construcții. Dacă lucrările sunt începute, ISC face controlul calității construcției și este responsabil cu emiterea unui raport.
  2. Inspectoratele școlare/ Ministerul Educației aprobă organizarea cursurilor în spațiile UAT. Ministerul Educației este responsabil cu organizarea activității în unitățile de învățământ.
  3. Directorii de școli/ administratorii care trebuie să se informeze despre starea clădirilor și au datoria morală cel puțin să informeze comunitățile școlare despre riscuri și să organizeze demersuri de reconsolidare/ mutare a elevilor“.

Organizațiile semnatare solicită o raportare completă despre:

  1. „Soluționarea sau stadiul anchetelor în ceea ce privește copiii înecați în fose septice în spațiile unor unități de învățământ cu menționarea persoanelor care au calitatea de urmărit penal sau condamnat.
  2. Soluționarea sau stadiul anchetelor în ceea ce privește fetei omorâte pe terenul de sport al școlii, în curtea școlii, în urma prăbușirii porții ruginite de pe terenul  de fotbal cu menționarea persoanelor care au calitatea de urmărit penal sau condamnat“.

“Solicităm demisia ministrului educației din cauza incapacității de a asigura spații sigure pentru elevi!“, potrivit comunicatului semnat de FEPAL, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Timișoara, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din Maramureș.

Foto: © Vadreams | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version