Ce salarii de bază ar fi primit profesorii, pe fiecare funcție și grad didactic, dacă Guvernul ar fi aprobat creșterile amânate în ultimii 2 ani

vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

UPDATE: Salariul de bază, brut, al unui profesor ar fi putut depăși 5.500 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2022, în funcție de vechimea în muncă și gradul didactic al acestuia, dacă Guvernul ar fi aprobat creșterea salariilor cadrelor didactice, care s-a aflat în discuții în cadrul Executivului, dar care în final a fost prorogată în cea mai mare parte. Creșterea acordată a fost de 4,5%, dar ar fi fost necesară o creștere cu 16%, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, dar care a fost amânată succesiv de Guvernele Orban și Cîțu, iar acum și de Guvernul Ciucă. Salariile ar trebui să ajungă astfel la cele din grila prevăzută de Legea salarizării 153/2017.

„Se discută câteva excepții la ordonanța clasică, de la final de an, care prorogă termenele de intrare în vigoare a unor măsuri care ar avea impact bugetar. Este vorba despre majorările pentru salariile unor lucrători din sectorul sanitar și ale cadrelor didactice”, au declarat sursele citate. Discuțiile au loc în condițiile în care este în curs de pregătire Legea Bugetului de stat pe 2022 și aceste cheltuieli ar trebui prinse în această lege, dacă ele vor fi acordate.

Întrebat miercuri când vor fi aprobate măririle salariale promise pentru sectorul bugetar, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la finalul ședinței de Guvern că „această discuție privind majorările salariale nu este încheiată, sunt aici nu numai profesorii sau personalul medical, aceasta este o discuție care se află în derulare, când vom avea o decizie finală o vom comunica”.

Cu cât se va majora salariul de bază, exemplu de calcul:

Concret, pentru funcțiile de conducere şi control din învățământul preuniversitar, cum ar fi director și director adjunct de școală, inspector școlar general, inspector școlar adjunct sau inspector școlar de specialitate, salariile de bază la 1 ianuarie 2022 ar putea fi următoarele:

Un profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 5.517 lei pe lună. Acelaşi profesor va avea 5.101 lei pe lună dacă vechimea este între 20 şi 25 de ani. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.372 de lei.

Pentru un profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, a cărui vechime este de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.235 lei. Pentru acelaşi grad şi vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi de 4.417 lei.

Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată.

Un institutor debutant (cu vechime de până la un an) va avea salariul de bază de 4.089 lei, la fel ca al unui profesor debutant.

Un învăţător sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal, va avea un salariu de bază de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20 – 25 ani, salariul va fi de 4.280 lei.

Grilele de salarizare sunt următoarele:

Salariile în mediul universitar

Un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 10.880 lei pe lună, în timp ce un profesor universitar cu 5-10 ani vechime va avea 5.625 lei pe lună.

Un conferenţiar universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 7.546 de lei pe lună, iar un lector cu aceeaşi vechime 5.212 lei. Pentru un asistent universitar salariul de bază va fi de la 4.130 lei până la 4.554 lei, în funcţie de vechimea în învăţământ.

Citește și:
Mărirea alocațiilor pentru copii, pe masa Guvernului miercuri. Ciucă: „Majorăm alocația de stat pentru copii și instituim acordarea anul viitor a unei indemnizații suplimentare pentru persoanele cu dizabilități”. Care va fi noua valoare a acestora
Exit mobile version