PSD a cerut creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2022 la negocierile pe Educație, pentru programul de guvernare. Natalia Intotero: Propunerile au fost susținute de cei de la UDMR și PNL

37.215 vizualizări
Natalia Intotero / Foto: Mihai Poziumschi – Agerpres Foto
PSD a cerut creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2022 la negocierile pe Educație, pentru programul de guvernare, care au loc la această oră la Parlament cu PNL și UDMR, a declarat Natalia Intotero, deputat PSD și președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților pentru Edupedu.ro. Întrebată dacă a fost înaintat termenul de 1 ianuarie 2022 pentru această creștere, Intotero a spus că „noi ne dorim să fie 1 ianuarie”.

„Bineînțeles că am susținut astăzi în negocierile pe programul politic creșterea salariilor cadrelor didactice. Nu am propus un procent în acest sens, acesta urmează se decidă la nivelul specialiștilor de Finanțe, dar am susținut că este imperios necesară având în vedere că ne dorim atragerea profesioniștilor către domeniul educației și dacă nu există investiții în educație, pe lângă infrastructură, programe de perfecționare pentru cadrele didactice, foarte important și resursa umană să fie motivată”, a spus Intotero.

Declarațiile vin în contextul în care azi au loc negocierile pentru domeniul Educație pentru un viitor program de guvernare comun al PNL, PSD și UDMR, într-un guvern pe care această coaliție ar urma să îl propună săptămâna viitoare.

„Propunerile de majorare a salariilor și programele sociale pe care noi le dorim a fi incluse în această ofertă de guvernare au fost susținute de colegii de la UDMR și implicit și de la cei de la PNL. Categoric că e nevoie de un buget mai mare pentru educație dar asta am și subliniat: nu putem promite o dezvoltare economică a unei țări dacă nu investim în educație”, a mai spus deputatul PSD aflat la aceste negocieri.

Întrebată dacă termenul de la care ar trebui să crească aceste salarii este 1 ianuarie 2022, Natalia Intotero a spus că „noi ne dorim să fie de la 1 ianuarie. Acum urmează să existe discuțiile la nivel general și construirea bugetului, dar în linii mari asta s-a agreat și se va trece în programul de guvernare pe domeniul Educației creșterea și investiții în capitalul uman, adică creșterea salariilor implicit”.

Edupedu.ro: Va exista o propunere de preluare a portofoliului educației din partea PSD, și implicit să numiți ministru la Educație din partea PSD?

Natalia Intotero: Asta va decide Consiliul Politic Național, acolo este mandatul pe negocieri, așteptăm să vedem care este nominalizarea pentru funcția de premier și apoi urmează celelalte discuții. Prioritate a fost astăzi să încercăm să ajungem la un punct comun cu privire la oferta de guvernare. Suntem încă la discuții pe partea de învățământ universitar spre final. Am insistat foarte mult pe măsurile care trebuie realizate pe termen scurt în perioada pandemiei și pe scoaterea din actuala situație delicată a învățământului din România.

Edupedu.ro: Ați propus revenirea la scenariile de funcționare pe baza ratei de infectare în localitate, sau un ant criteriu față de cel din prezent?

Natalia Intotero: Noi am propus să existe o descentralizare la nivelul Consiliului de Administrație al școlii, cu implicarea tuturor factorilor de decizie și cu avizul DSP, al Comitetului pentru Situații de Urgență de la nivelul fiecărui județ, implicarea autorităților locale, a primăriilor e foarte importantă. Am discutat cazuri punctuale din diferite județe, în special din mediul rural, unde există un număr mic de cadre didactice cu tot cu personalul didactic auxiliar și nedidactic și acolo nu există niciun caz Covid, nu există nici posibilitatea de desfășurare a unui învățământ online și nu se pot încadra în acel procent de 60 la sută (n. red. rata de vaccinare în rândul angajaților școlii).

Conform surselor Edupedu.ro, Sorin Cîmpeanu a votat pentru intrarea la guvernare a PNL-ului alături de PSD. Raportul de voturi a fost următorul: 48 de liberali s-au pronunțat pentru începerea negocierilor cu PSD, printre care și ministrul Educației, iar 22 au votat împotrivă, potrivit informațiilor G4Media.

Reamintim că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, după cum anunța Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Instituția explica atunci faptul că de la 1 ianuarie 2020 salariile au fost majorate cu 8%, iar ultimele două tranșe de majorare până la grila prevăzută de Legea 153/2017 ar fi trebuit să intre luna viitoare. Rectificarea bugetară a amânat însă acea creștere, cu totul, până în septembrie 2021.

În august, însă, înainte de rectificarea bugetară, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că salariile profesorilor nu vor creşte anul acesta, „deoarece sunt o serie de alte priorităţi”.

Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad.

Salariile au fost înghețate în ultimii doi ani în întreg sistemul bugetar.


11 comments
  1. Sa-i multumiti lui Dragnea si lui Ponta, ca dupa cei din Dreapta Va marea in 2040. Eu ma nunez cum printre voi mai exista si oameni ce sustin Dreapta. Astia ori sunt GHIDATI, ori n-au ce trebuie complet unui OM!!! . Iarta-i Doamne, c-au citit prea mult si n-au avut timp sa gandeasca!

  2. Salariile profesorilor din preuniversitar sunt mari si acum. Un profesor debutant are 3000 de ron , iar unul cu 10 ani vechime peste 4500 ron. La astea se mai adauga sporuri din comitetele si comitiile din care fac parte, meditatiilke. sursele alternative din zilele ramase libere. Raportat la nr de ore lucrate castiga mai mult decat cei din multinationale! Calculati si o s avedeti. Eu personal sunt pt salarizare diferentiata in invatamant . Deocamdata sunt masa de voturi pt partidele de la putere!

    1. Evident vorbesti doar din auzite și ca orice hater crezi doar ce vrei. Salariul unui profesor cu 20 de ani vechime in invatamant fara sporuri de performanta este in mana sub 3000 de ron. Cu salariu de merit si dirigentie poate ajunge la 4500. Deci exista criterii de performanta. Ca ele pot fi imbunatatite este altă discuție.

  3. Profesorii din preuniversitar mai sunt reprezentati de cineva. Ministrul habarnist cu interviuri aranjate avem, universitari cu salarii astronomice plus cumul de functii avem, dar mai mult ca sigur PNL nu vom mai avea mult si bine. Propun ca liderii de sindicat sa-si publice rapotul de activitate sa vedem ce au facut in ultimii 3 ani. Universitatile pregatesc resurse praf pentru domeniul preuniversitar si apoi se vaita ca exista analfabetism functional. Oare in invatamantul universitar nu exista? Acolo unde exista numai teorie fara limite dar aplicativitate zero cum se numeste domnule ministru?

  4. Cui a propus PSD aceasta ? Si ce a propus ? Blana ursului de pe el ? Legea aceasta exista de cativa ani de zile, e promulgata, are norme de aplicare si tot ce trebuie. Salarizarea unitara a fost doar stopata ilegal doi ani de un prim-ministru consumator, actualmente denis, dar care nu vrea sa plece acasa. PSD ar putea cel mult sa propuna recuperarea diferentelor retinute ilegal cu acordul lor tacit, pe ultimii doi ani !

  5. Care formare a profesorilor? A verificat cineva unde se duce finanțarea pentru această formare? Dati bani in continuare si lăudați-va cu ceva ce nu există !

  6. Vor crește salariile când o zbura porcu’! Tovartășii de la PeNeLeu vor salarizare ”în funcție de performanță’, altfel spus tăierea mascată sub motiv de neperformanță a unor salarii! Tot ei vor și o nouă lege a salarizării în care unele sporuri vor dispărea sau vor fi diminuate!

  7. Tot PSD-ul sa se gândească la mărirea salariilor, iar majoritatea ați votat și cu dreapta și cu stânga partidele de dreapta.

  8. Daca se maresc toate salarile din cauza inflatiei, aceasta marire trebuie sa fie separata. Sindicatele de un an jumatate stau si dorm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Demiterea lui Adrian Cioroianu” – cer mai multe organizații după ce acesta a făcut publică informația că Emilia Șercan studiază teza de doctorat a lui Mircea Geoană: Directorul Bibliotecii Naționale „a încălcat legislația” și manifestă o „atitudine interlopă”

Mai multe organizații neguvernamentale au publicat, vineri, o solicitare adresată ministrei Culturii, Raluca Turcan, de demitere a lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României. Cererea…
Vezi articolul

Veniturile făcute în străinătate ar putea fi luate în calculul indemnizației pentru creșterea copilului, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Modificarea s-ar aplica din 1 ianuarie 2023

Veniturile realizate în străinătate ar putea fi luate în calculul pentru indemnizația de creștere a copilului, după cum apare într-un proiect de Ordonanță de Urgență aflat pe ordinea de zi…
Vezi articolul

Două grădinițe din județul Galați au fost adăugate în ultima săptămână pe lista actualizată a Ministerului Educației cu școlile în risc seismic I / 55 de clădiri școlare sunt în pericol de prăbușire la cutremur

Ministerul Educației a publicat vineri, 24 martie, pe edu.ro, lista actualizată săptămânal cu școlile în risc seismic I. Față de săptămâna trecută, au fost adăugate două grădinițe în toată țara,…
Vezi articolul