Ce salarii vor avea profesorii, învăţătorii şi educatorii în 2020, pe fiecare funcție și grad

296.508 vizualizări
SURSA: Edupedu.ro
Salariile profesorilor vor ajunge în acest an la nivelul prevăzut de grila din Legea salarizării pentru anul 2022, potrivit modificărilor produse la Legea 153/2017 de Ordonanța de Urgență 114/2018. Prima creștere salarială are loc de la 1 ianuarie 2020, cu ”a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018”. Cea de-a doua creștere și ultima prevăzută de Legea salarizării va avea loc la 1 septembrie 2020, când salariile de bază vor ajunge la nivelul „prevăzut de lege pentru anul 2022”.

Articolul 38, alineatul 4 din Legea 153/2017 actualizată, potrivit Ministerului Muncii, prevede:

”În perioada 2019 -2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6lit. h).

(4^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ beneficiază:

a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018;

b) începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018;

c) începând cu 1 septembrie 2020 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

(4^2) Prevederile alin. (4^1) nu se aplică personalului asimilat din punctul de vedere al salarizării cu personalul didactic încadrat în unităţile/instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat.”

NOTĂ: Salariul de bază este un venit salarial brut. La acesta se pot adăuga sporuri, indemnizaţii, prime sau alte beneficii ori drepturi care se calculează, în special, pe baza acestui salariul brut de bază. Toate acestea constituie venitul salarial al persoanei. Cuantumul net (banii cu care un angajat rămâne în mână) rezultă după oprirea de către angajator a impozitului pe venit, a contribuţiilor sociale şi de sănătate aferente.

Concret, de la 1 septembrie 2020 salariile de bază pentru funcțiile de conducere din învățământul universitar, adică rector, prorector, decan, prodecan, director de departament vor fi următoarele:

Pentru funcțiile de conducere şi control din învățământul preuniversitar, cum ar fi director și director adjunct de școală, inspector școlar general, inspector școlar adjunc sau inspector școlar de specialitate salariile de bază la 1 septembrie 2020 vor fi următoarele:

Salariile pentru cadrele didactice din universităţi la 1 septembrie 2020 vor fi cele prevăzute în grila pentru 2022, Adică un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 10.880 lei pe lună, în timp ce un profesor universitar cu 5-10 ani vechime va avea 5.625 lei pe lună.

Un conferenţiar universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 7.546 de lei pe lună, iar un lector cu aceeaşi vechime 5.212 lei. Pentru un asistent universitar salariul de bază va fi de la 4.130 lei până la 4.554 lei, în funcţie de vechimea în învăţământ. Iată sumele pentru fiecare grupă de vechime şi funcţie:

Salariul unui profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 5.517 lei pe lună. Acelaşi profesor va avea 5.101 lei pe lună dacă vechimea este între 20 şi 25 de ani. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.372 de lei.

Pentru un profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, a cărui vechime este de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.235 lei. Pentru acelaşi grad şi vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi de 4.417 lei.

Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată.

Un institutor debutant (cu vechime de până la un an) va avea salariul de bază de 4.089,la fel ca al unui profesor debutant.

Un învăţător sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal, va avea un salariu de bază de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20 – 25 ani, salariul va fi de 4.280 lei.

Ministrul Finanţelor a anunţat pe 18 decembrie 2019, după şedinţa de Guvern, că a inclus în bugetul pe 2020 ambele creşteri salariale pentru profesori, prevăzute de lege pentru anul viitor, atât cea de la 1 ianuarie, cât şi cea de la 1 septembrie.

FOTO: Edupedu.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

25 comments
 1. grila COMUNISTA, toti sunt (aproape) egali cand de fapt nu e asa, exemplu:
  -profesor studii superioare de lunga durata
  derbutant = 4098

  -profesor sudii liceale
  1 an = 3916

  adica diferenta inte cei doi de doar o suta si ceva de lei? Ce se mai incurajeaza calitatea HA HA

  1. Bună ziua! Scrie clar în articol: Salariul de bază este un venit salarial brut. La acesta se pot adăuga sporuri, indemnizaţii, prime sau alte beneficii ori drepturi care se calculează, în special, pe baza acestui salariul brut de bază. Toate acestea constituie venitul salarial al persoanei. Cuantumul net (banii cu care un angajat rămâne în mână) rezultă după oprirea de către angajator a impozitului pe venit, a contribuţiilor sociale şi de sănătate aferente.

 2. Stimata doamna, nu am jignit pe nimeni. Eu am comentat doar realitatea mediului privat și faptul că sunt discrepanțe extrem de mari între mediul privat și cel de stat. Replica dumneavoastră însă arata nivelul celor 3 clase de care menționați în comentariu.

  1. D-na Lucia Popovici, așa este, salariul unui medic, judecător, sau al unui profesor poate fii mai mare decât al unui angajat din privat, dar trebuie sa vedem și calificarea și importanța muncii individului in societatea ptr care lucreaza. Nu putem compara doar om/om și stomac/stomac, ptr că nu toți și-au tocit coatele la fel pe băncile școlilor și facultăților și nu toți meritam la fel.
   Eu lucrez in privat, în vanzari, sa nu mă înțelegeți greșit, dar înțeleg că egalitate nu este decât în fața lui Dumnezeu! Pe pământ suntem diferiți și prestam munci diferite ca grad de dificultate, ca grad de pregătire, de solicitare și implicare, dar și de importanța!
   Medicii, profesorii și judecătorii sunt in vârful societății peste tot in lume tocmai ptr ca ei au învățat, învață și se specializează continu pe toata durata carierei lor.
   Apoi pompierii, polițiștii, care in timpul exercitării meseriei își pun viața în pericol. Au murit destui. Sa nu mai vorbim de cei din armata, care au murit în teatre de operațiuni! Discutabil este doar nivelul salariilor din administratie, unde munca și implicarea e așa cum știm și unde nu cred că se justifică salarii foarte mari!
   Asta e părerea mea.
   Cu stima.

   PS
   Dar e tipic romanesc că obligatoriu trebuie sa moară și capra vecinului, daca a mea a murit!!!

 3. Pentru ”lucia popovici si comentacii cu 3 clase primare”. Cand veți învăța si veți da atâtea examene câte au de dat profesorii , atunci sa deschideți gura si să vorbiți. Sa criticați sunteți primii , mai mult de atât nu puteți….Ura si prostia este la ea acasă in România!

 4. Nu, am norma intreaga, carte de munca. De n ani..La noi cam toata lumea are salariul minim pe economie, indiferent ca este lector, conf..nu se platesc normele peste (orele suplimentare), sporul de doctorat, nu se tine cont de vechime. Si este vorba de o uniersitate privata cunoscuta, nu obscura. :). Oricum, la universitatile private, salariile sunt muuuuuuuuult mai mici. Nici nu sufera comparatie. Cu 20 de ani in urma, da, era diferit.

 5. Mă faceți să zâmbesc, doamna draga. Nu în toate cazurile, desigur, dar in majoritate, in aceasta perioadă, de exemplu, tocmai acestea sunt cadrele didactice care nu au predat nimic online și au trimis (poate) prin e-mail, niste materiale, spre studiu. Efort zero, bani luați de pomană. Întâmplător predau și la un centru de studiu, unde am cursanți de la un număr considerabil de școli, licee și universități din București. Problemele declarate sunt aceleași. Predare spre 0, doar de făcut referate și conspecte..pe care nu le corectează nimeni, nu se primește feedback…Așadar, pentru ce aceste sume?!

 6. Ce se întâmplă cu salariile din mediu universitar privat?! Acolo sunt de 10 ori mai mici!!! Discrepanțele dintre mediu privat și stat sunt absolut uluitoare. Sunt conferențiar la o universitate privata și de la ușă universității plec lunar cu 1300 lei…orele suplimentare, voluntariat! Nu se plătesc!

  1. Lucia eu sunt lector si din cate stiu la privat este salariul mai mare. Tu esti angajata cu catera completa pe perioada nedeterminata sau plata cu ora, pentru ca este o mare diferenta. Nu stiu sa existe conferentiar cu 1300 lei.

 7. Salariile sunt mari- la brutul declarat se mai adauga diverse sporuri, esentiale pentru bunastarea angajatilor de la Stat+ bonuri de masa+ vouchere de vacanta. Salariile in mediul privat, unde se lucreaza 40 ore pe saptamana, 52 de saptamani pe an, nu se ridica la acest nivel. Si totusi, exista foarte multe cadre didactice nemultumite care considera ca renumeratia este mult prea mica pentru o prestatie in scarba de 10-20 ore pe saptamana si 4 luni vacanta pe an platite. Nu ar fi mai indicat sa isi masoare lungul nasului? Tot ce auzim este legat de calitatea proasta a invatamantului si culmea este ca primii care blameaza invatamantul sunt fix pionii principali ai acestuia: profesorii! Dar, considera ca sunt platiti prost. Pentru ce sa fie platiti? Pentru non-performanta pe care ei insisi o declara?

  1. Stimata Ama, în învățământ nu au existat niciodată sporuri și bonuri de masă sau alte facilități, cu excepția acestor vouchere de vacanță care se dau de 2 ani. Si a unui bonus pe an școlar de 100 de euro strict pentru material didactic, cu chitanțe și facturi din luna în care se dădeau acei bani, de care am beneficiat timp de vreo 3 ani, după care Boc a anulat acest bonus. Al 13-lea salariu nu mai există tot de pe vremea lui Boc. Stimulente gen prime și alte cele, în învățământ nu există și nu au existat niciodată și nici funcțiile mai jos de director adjunct NU se plătesc, gen șef de catedră sau de cerc pedagogic sau orice altă responsabilitate școlară. 10 ore are doar cineva care lucrează cu jumătate de normă, minimul este de 18 ore pe săptămână, calculate în așa fel încât dacă ai clase de tehnologic care fac și practică, vei face cca 20 de ore sau mai mult, pt că la acele clase se consideră 1,6 sau 1,8 ore pe săptămână într-un an școlar în funcție de câte săptămâni de practică au alocate. Planificările anuale le faci în fiecare an, pt că nu toți anii școlari au același nr. de săptămâni, școala altfel diferă de la an la an, tezele nu le poți pune mereu în aceeași perioadă, etc. Deci, chiar dacă vreo 4-5 ani ai același manual la clasă, tot trebuie să adaptezi planificările. Când manualele se schimbă, de la depozite nu vine ce comanzi, ci ceea ce au. Să vezi frumusețe când ai 2-3 clase de a 11-a și fiecare are alt manual și fiecare are alt profil – unul teoretic (o programă) și altul tehnologic (altă programă). Pune la socoteală câte o oră, în medie, pentru corectarea testelor, tezelor și altor extemporale per clasă, timpul petrecut pt redactarea proceselor verbale pt orice faci la catedră și în afara ei – activități, olimpiade și concursuri, etc., banii dați pe hârtia de xerox și pe cerneala de imprimantă (cu un singur xerox într-o școală în perioada testelor și a tezelor ori nu e timp să-ți fie trase și testele tale, ori nu mai este toner, că hârtia o aduci oricum de acasă, aceea nu există gratis decât la examenele naționale). Pixuri, stilouri, creioane, agende, caietul profesorului și al dirigintelui, tot tu le cumperi/faci/plătești, pt că școala nu asigură nimic gen rechizite. Nimic, se aude? Olimpiadele sunt de regulă sâmbăta, dar și duminica au mai fost, și ești chemat la supraveghere și/sau corectat, dar nimeni nu te plătește pt acele ore petrecute la școală în weekend. Ți se dă adeverință! Atât! Și dacă ai noroc, ți se plătește transportul, dar asta numai dacă ai noroc și nu ți se livrează replica standard ”nu avem bani alocați pentru deplasări”. Cursurile de formare se fac în școală, în afara orelor de program, cele cu credite întotdeauna costă câteva sute de lei (noi le plătim, nu ne dă nimeni bani pt așa ceva) și nu se desfășoară prin nu știu ce stațiune de munte sau mare, în hoteluri și pensiuni de minim 4 stele, cum aud că se întâmplă prin alte părți. Concediu de odihnă este obligatoriu de luat în vacanțe, nu în timpul anului școlar. Dacă chiar ai o problemă care necesită atenția și prezența ta câteva săptămâni, îți iei frumușel concediu fără plată! Și aduci om în loc, că doar n-o să se ocupe direcțiunea de această chestiune! Ca să n-o mai lungesc, un profesor cu 15 ani vechime și gradul 2, ia în mână cca 23 de milioane vechi. Dacă are baftă de ore suplimentare, se mai adaugă câteva milioane. Este mult? Dacă vi se pare că e o sumă cu care poți supraviețui, dragă Ama, vino la catedră, suportă câteva ore pe zi nesimțirea și limbajul adeseori vulgar al elevilor, gălăgia cvasicontinuă, dezinteresul pt școală, contactul cu cei peste o sută de oameni zilnic (o clasă are 30 de elevi, la 4-5 ore pe zi =120-150 de elevi) și convinge-te singură ce bine este să fii profesor!

  2. Amestecați aici cam toți bugetarii. Adică luați toate beneficiile de la toate categoriile de bugetari și susțineți ca toți luăm totul. Este o generalizare grosolana. Sper ca o faceți din neștiință, nu din rea voința și frustrare.

  3. Ați făcut o shaorma cu de toate pe care bănuiți ca o primește profesorul. Păcat ca habar nu aveți ce vorbiți.!

 8. Cadrele didactice cu gradul didactic unu(I),cu vechime de39 de ani,cu studii Liceul pedagogic insa numeroase cursuri de perfectionare,cu ce salariu intra in grila?Cu diferenta de zece milioane,in minus,si aceleasi atributii si documente,precum cele cu studii superioare?

 9. La drept vorbind, profesorul și învățătorul zilelor noastre este un papagal nevrotic, a cărui valoare respectiv incompetență de modelare a tinerilor este EVIDENTĂ, azi. Profesia de dascăl este similară, până la a se identifica cu profesia de dascăl bisericesc. Motivul acestei stări de necesitate în educație? Superputerile pe care se presupune că le-ați deține, când de fapt și vă rog să parcurgeți comentariile de mai sus, voi sunteți niște închipuiți (nu aveți nici o treabă cu cercetarea, dimpotrivă – programa școlară va este dogma), sunteți lacomi și lipsiți de caracter, (blocați Consiliile Administrative din scoli și minister, deși nu aveți nici o treabă cu administrația), și ca să o spunem pe aia dreaptă, v-ați dezumanizat complet, nu meritați nici măcar salariul minim pe economie- poate doar un scuipat, cu indulgență.

 10. Salariul debutanților cu doar 400-500 lei mai mic decât al celor cu grade si vechime peste 20 de ani???
  Unde e experiența, uzura și stresul examenelor? La o diferență atât de mică???
  De aceea ajung în învățământ toți incompetenții și habarniștii, e bine, salariu bun, program scurt!!!

 11. Pai le plătiți bani GREI sindicatelor…. După 30 de ani de munca iei salariu mai mare cu 300 decât un învățăcel care se uita ca curca în lemne ce e aia învățător, educator, profesor… Sau femeia de servici are salariul cât administratorul care are o responsabilitate de zeci de ori mai mare plus studii superioare cât cuprinde fata de saracele muncitoare la MOP… Prea multa atenție pt oamenii care AU ALES SINGURI SA FIE DOAR femeie de serviciu, muncitori, etc, etc… Tot respectul pt fiecare om al muncii dar TOTUȘI TREBUIE SA FIE FĂCUTĂ O DELIMITARE CLARA ÎNTRE CATEGORII PT CA NU E NORMAL CE SE ÎNTÂMPLĂ IN TARA ASTA….. ROMÂNIA E O RUȘINE DE TARA…. Mi-e rușine ca trăiesc și muncesc pt tara asta…

 12. Dacă ar fi interesaţi ar corecta (până la aplicare în septembrie) diferenţa enormă între profesorul care munceşte efectiv şi directorul care se laudă cu munca cadrelor didactice a.î. profesorul cu peste 25 ani vechime să pornească în grilă de 6500 lei. Ar mai atenua din gravele înşelătorii prin furarea tranşelor de vechime pentru profesorii cu vechime de peste 30 de ani. Ca de fiecare dată învăţământul este pe ultimil loc. Ruşine!

 13. Aveti drepate!Nu am face comparatie, dar este societatea in care traim si in care ne invartim , si ce observam?Ca nu suntem apreciati in raport cu alte profesii din alte domenii, mereu suntem marginalizati!Nimeni nu lupta categoric pentru noi, ci doar se face!

 14. Ne interesează câți bani primim în mana, nu brut. Trist este ca un profesor gradul 1 cu vechime maxima, primește doar doua treimi din salariul unei asistente medicale cu vechime mica, respectiv un sfert din salariul unui medic cu vechime comparabila.

 15. PENIBIL!!! Atentie, sumele sunt brute, impozitam cu minim 40% si vedem daca mai merita sa facem facultati pentru a ajunge premergatorii stiintei, care sta la baza tuturor domeniilor!
  Si comparati va rog cu sistemul de justitie sau cel sanitar. Concluzia: un profesor cu studii superioare de lunga durata, cu toate gradele luate, ajunge la o vechime de 20-25 ani in munca, cu un salar mai mic decat al unei infirmiere de pe o sectie “buna”, la care, cerintele postului sunt de minim 8 clase.
  Aceasta e valoarea educatie romanesti!
  “Bravo!”

  1. Aveti drepate!Nu am face comparatie, dar este societatea in care traim si in care ne invartim , si ce observam?Ca nu suntem apreciati in raport cu alte profesii din alte domenii, mereu suntem marginalizati!Nimeni nu lupta categoric pentru noi, ci doar se face!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ecaterina Andronescu, “șocată” de problemele din educație provocate tocmai de PSD: Părinții presează extraordinar pe școlile bune. Am ajuns să avem clase cu 36-38 de elevi

Aflată la al patrulea mandat de ministru al Educației, Ecaterina Andronescu se declară “șocată” de ce efecte au adus modificările pe care chiar guvernele PSD le-au adus legii educației din…
Vezi articolul

Reacție dură a geografilor la “scăparea” lui Andronescu: Includerea geografiei în invenția de probă de BAC numită Creativitate ne provoacă o nemulțumire profundă

Reacție dură a Societății Române de Geografie, la ideile vehiculate de Ecaterina Andronescu privind ba eliminarea Geografiei de la BAC, ba introducerea materiei într-un examen numit “probă de creativitate”. Explicațiile…
Vezi articolul