Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a votat pentru intrarea la guvernare a PNL-ului alături de PSD, potrivit surselor Edupedu.ro. Amintim că acesta a fost ministru al Educației din partea PSD în cabinetul lui Victor Ponta, în 2015. În prezent, Sorin Cîmpeanu este vicepreședinte pentru Educație și Cercetare al PNL.
- Amintim că, luni seară, PNL a votat în ședința Biroului Politic Național pentru începerea oficială a negocierilor cu PSD. „Biroul Politic Național al PNL, reunit astăzi în ședință statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară. A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, a anunțat partidul luni seară, după ședința BPN.
- Conform informațiilor G4Media, raportul de voturi a fost următorul: 48 de liberali s-au pronunțat pentru începerea negocierilor cu PSD, iar 22 au votat împotrivă. Printre liberalii care au votat împotriva unei alieri cu PSD se numără: președintele PNL București, Ciprian Ciucu, președintele Consiliului Județean Oradea și lider al PNL Bihor, Ilie Bolojan, Primarul din Oradea, Florin Birta, liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, șeful PNL Teleorman, Eugen Pârvulescu, dar și Monica Anisie, Ludovic Orban, Antonel Tănase și Raluca Turcan. Nu a existat nicio abținere.
Primul mandat de ministru al Educației al lui Sorin Cîmpeanu a fost în Guvernul PSD condus de Victor Ponta în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, iar până în prezent Cîmpeanu a schimbat 3 partide: a fost membru ALDE, apoi PRO România, pentru ca din ianuarie 2020 să fie membru PNL. A fost premier interimar în noiembrie 2015, după ce Victor Ponta a demisionat în contextul tragediei de la Colectiv.
Amintim că Sorin Cîmpeanu a inițiat în 2014 controversata Ordonanță de Urgență care amnistia plagiatorii, introducând o portiță pentru aceștia: doctorii ar fi putut să renunțe la titlu. Parlamentarii au votat apoi împotriva acestei OUG. Vezi și – Cum a explicat Sorin Cimpeanu că a modificat legea pentru un singur om și cum putea renunța un plagiator, gratis, la doctoratul făcut pe banii statului.
Tot în primul său mandat de ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu a introdus corectarea încrucișată între județe a lucrărilor de la Bacalaureat, pentru evitarea fraudelor.
Un alt episod care a marcat primul său mandat de ministru al Educației ține de acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse lui Gabriel Oprea pe când era premier interimar. Consiliul de Etică din subordinea lui Sorin Cîmpeanu a dat un verdict în timp record – că Oprea nu ar fi plagiat, în ciuda dovezilor de domeniul evidenței. Vezi Cum l-a albit Consiliul de Etică din subordinea Ministerului Educației pe Gabriel Oprea, în timp record.
Cîmpeanu a intrat în Guvernul Ponta fără să fi fost membru al unui partid politic, propus și susținut pe portofoliul educației de fostul lider PC Daniel Constantin, relata atunci HotNews.ro.
Amintim că Sorin Cîmpeanu, rector al USAMV, l-a susținut public pe Victor Ponta în campania pentru alegerile prezidențiale, potrivit imaginilor de pe site-ul lui Ponta și conform un comunicat al PSD, citate de HotNews.ro la acea vreme:
Președintele Klaus Iohannis i-a primit la începutul lui 2015, la Cotroceni, pe reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor, întâlnire la care a participat și Sorin Cîmpeanu – ministru al Educației și președinte suspendat al CNR, organism care a salutat ordonanța de urgență din vara lui 2014 prin care Guvernul Ponta a decapitat legea educației.
În 2019, președintele Klaus Iohannis l-a decorat, cu prilejul zilei de 1 Decembrie, pe Sorin Cîmpeanu cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
Ludovic Orban spunea, înainte de congresul PNL din 5 septembrie, că i s-a solicitat să nu piardă Educația la negocierile pentru Guvernul PNL-USR-UDMR. Solicitarea a venit de la vârful PNL – indicându-i inclusiv pe președintele României, Klaus Iohannis, și pe actualul premier Florin Cîțu. „Mi s-a solicitat să nu pierd Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul Educației – știți de ce, pentru proiectul România Educată, și de asemenea Ministerul de Finanțe… pentru că domnul Cîțu a zis că e obligatoriu să avem noi și Finanțele, și atunci eu am și fost de acord cu el”, spunea Orban.
3 comments
90% din profesori sunt psd-isti cu sau fara acte, procent invers proportional cu numarul de vaccinati si direct proportional cu inteligenta lor…
Poți sa scoți politicianul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din politician. PSD-ul curge prin el ca sângele în vene.
Unde esti tu, Tepes Doamne? Pentru unii, inca si asta ar fi prea putin…