Ce se știe despre vaccinarea copiilor împotriva Covid-19, pe baza experienței israeliene – BBC

Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com

Israelul este una dintre țările cu cel mai mare avans în privința vaccinării copiilor împotriva Covid-19, iar experiența acumulată de această țară, care aplică măsuri de vaccinare într-o manieră diferită de cea europeană sau de cea americană, pune mai bine în lumină impactul vaccinării în cazul acestei categorii de vârstă, arată BBC. Sursa citată prezintă opinia mai multor experți din Israel și din alte țări, care nu exclud nici ca, în timp, vaccinul împotriva Covid-19 să devină unul dintre cele administrate copiilor în primul an de viață.

Care este peisajul vaccinării în Israel? Țara s-a numărat printre cele cu cea mai rapidă campanie de vaccinare a adulților, în primăvară. În iunie, a recomandat vaccinarea copiilor cu vârste de peste 12 ani, iar acum a ajuns, chiar, să administreze cea de-a treia doză în rândul minorilor eligibili. Din iulie, ea permite vaccinarea copiilor de 5-11 ani “în circumstanțe excepționale”, precum cele cauzate de probleme medicale grave.

Părinții israelieni citați de BBC au manifestat entuziasm în privința vaccinării, invocând: teama că s-ar putea infecta copiii, teama de noi perioade de carantină, teama că ar putea rămâne în urmă cu școala, riscul să nu poată învăța la distanță din cauza lipsei de concentrare sau din imposibilitatea de conectare. Temerile, în această țară, au fost alimentate puternic de răspândirea rapidă a variantei Delta, în vară, fenomen ce a dus la o creștere rapidă a numărului de cazuri de infectare în rândul copiilor, din septembrie.

Argumentele experților

BBC citează experți potrivit cărora vaccinarea copiilor este sau va fi esențială, dar trebuie abordată cu precauție, având în vedere caracteristicile acestei categorii de vârstă:

Potrivit lui Green, vaccinarea copiilor de 5-11 ani va fi foarte logică și în absența unor comorbidități, deoarece vaccinul nu are, din experiența Israelului, efecte secundare semnificative, pe când riscurile sunt notabile. Între acestea, BBC notează:

În privința miocarditei care se manifestă foarte rar – 1 la 3.000 sau 1 la 6.000 de cazuri, în funcție de studiu – în rândul băieților de 16-24 de ani, epidemiologul Manfred Green spune că aceasta este aproape întotdeauna o afecțiune tratabilă, chiar dacă ar putea necesita spitalizare. Pe de altă parte, un studiu israelian în rândul persoanelor de peste 16 ani arată că riscul de miocardită crește considerabil după infectarea cu noul coronavirus, comparativ cu incidența acestei afecțiuni după vaccinare.

Protejarea copiilor sau protejarea societății?

Alți specialiști citați de BBC sunt, însă, mai precauți:

Green notează, totuși, că: “unii oameni vor spune: ‘de ce să se vaccineze copiii cu un vaccin care nu-i ajută individual și va ajuta doar societatea?’. Răspunsul este că acești copii nu sunt o specie care trăiește în afara societății. Ei fac parte din societate. Dacă părinții, bunicii sau vecinii lor se îmbolnăvesc, ei vor fi de asemenea afectați”.

Analiza completă poate fi consultată aici.

Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version