Cenzură ca în comunism? Un cântec care îl critica voalat pe liderul partidului aflat la guvernare în Polonia a fost scos din topul unui post de radio/ Scandalul a provocat o nouă dezbatere despre libertatea presei

Foto: Captura Youtube.com

Emisiunea topului săptămânal de la postul polonez Radio Trojka rareori face valuri în afara lumii muzicale. Însă în ultimele zile un scandal declanșat de acuzația de cenzură a unui cântec critic la adresa șefului partidului de guvernare a stârnit o dezbatere aprinsă despre libertatea presei în a cincea țară ca mărime a UE, scrie The Financial Times, citat de Rador.

Pe 15 mai primul loc în top l-a ocupat piesa „Durerea ta e mai bună ca a mea”, un cântec care îl critică voalat pe conducătorul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski. Versurile fac referire la o vizită de luna trecută a dlui Kaczynski la cimitirul din Varșovia cu ocazia aniversării catastrofei aeriene de la Smolensk în care a murit fratele lui geamăn, în ciuda faptului că cimitirele erau închise pentru public din cauza pandemiei.

N-a trecut mult de la terminarea emisiunii și legăturile către top și știrile despre cântec – compus și interpretat de veteranul muzicii rock Kazik Staszewski – au dispărut de pe site-ul postului de radio de stat.

 

 

Exit mobile version