Cercetător de la Babeș-Bolyai, autor principal al unui articol în Nature: riscul de cancer e în mare măsură independent de masa corporală și speranța de viață a mamiferelor

Foto: Pexels.com

Dr. Orsolya Vincze, cercetător colaborator în cadrul Facultății de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), este autorul principal al unui articol apărut recent în prestigiosul jurnal academic Nature, anunță universitatea într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, lucrarea prezintă un studiu “care oferă dovada că riscul de cancer este în mare măsură independent de masa corporală și de speranța de viață a mamiferelor. Mai mult, rezultatele obținute oferă o mai bună înțelegere a riscului și rezistenței cancerului la diferite specii de animale”.

Potrivit sursei citate, cercetarea contribuie la progrese majore în explorarea apărării naturale împotriva cancerului și ar putea revoluționa medicina împotriva cancerului.

Potrivit autorilor studiului, citați în comunicat:

Studiul, în prezentarea UBB:

Studiul abordează, de asemenea, o întrebare evoluționistă fascinantă. Tumorile sunt boli de origine mutațională, iar mutațiile apar de obicei în timpul diviziunii celulare. În consecință, animalele cu corpuri mai mari și durate de viață mai lungi care au suferit mai multă diviziune celulară sunt susceptibile de a avea un risc mai mare de a dezvolta tumori. Această teorie a fost susținută de mai multe studii la oameni, de exemplu, în cazul în care dimensiunea corporală (înălțimea) mai mare este asociată cu un risc mai mare de cancer.

Potrivit UBB, “această lucrare evidențiază faptul că bolile oncologice ar putea reprezenta o amenințare serioasă și semnificativă la adresa sănătății și a stării de bine a animalelor, care necesită o atenție științifică considerabilă, mai ales în contextul schimbărilor recente de mediu cauzate de oameni. Mai mult, o mai bună înțelegere a riscului și rezistenței cancerului la diferite specii de animale poate oferi progrese majore în explorarea apărării naturale împotriva cancerului și ar putea revoluționa medicina împotriva cancerului. De exemplu, studierea speciilor care sunt foarte rezistente la cancer poate oferi informații de bază pentru dezvoltarea de tratamente naturale bio-mimetice pentru cancer care, spre deosebire de majoritatea tratamentelor pentru cancer, nu sunt toxice pentru gazdă”.

Articolul integral poate fi consultat aici.
Exit mobile version