Cercetătorii pot depune proiecte la ELI-NP, laserul de la Măgurele, anunță echipa consorțiului european Extreme Light Infrastructure. Apelul de proiecte este deschis și pentru centrele din Ungaria și Cehia

Cladirea laserului de la Măgurele, ELI-NP / Foto: Facebook ELI-NP

Extreme Light Infrastructure (ELI), cea mai avansată infrastructură de cercetare bazată pe laseri de mare putere, lansează al doilea apel de proiecte la care cercetătorii sunt invitați să depună propuneri, anunță Ministerul Cercetării. Apelul include și centrul de cercetare de la Măgurele, ELI-NP.

“Ca urmare a colaborării fructuoase dintre ELI ERIC și Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), cu sprijinul Proiectului IMPULSE din Programul Horizon 2020, apelul include toate cele trei centre de cercetare ELI”, precizează Ministerul Cercetării. Anunțul apare și pe site-ul consorțiului.

Centrele de cercetare ELI oferă acces la o gamă largă de sisteme laser de putere și rată de repetiție mari și surse secundare de radiație. Acestea oferă posibilitatea cercetării în domenii precum fizică, chimie, medicină și știința materialelor, notează Ministerul.

Aplicanții pot să realizeze experimente inovative folosind tehnologiile de vârf disponibile la infrastructurile de cercetare ELI, respectiv la:

Propunerile vor fi evaluate de un panel internațional de experți și va fi organizat un webinar pentru a le fi acordate cercetătorilor interesați informații detaliate cu privire la tehnologiile pe care le pot folosi, anunță ELI. Cercetătorii sunt invitați să contacteze ELI User Office [user-office[@]eli-laser.eu].

Vezi aici mai multe detalii despre acest apel de proiecte, precum și modul de transmitere a aplicațiilor
Exit mobile version