Cercetătorii pot depune proiecte la ELI-NP, laserul de la Măgurele, anunță echipa consorțiului european Extreme Light Infrastructure. Apelul de proiecte este deschis și pentru centrele din Ungaria și Cehia

316 vizualizări
Cladirea laserului de la Măgurele, ELI-NP / Foto: Facebook ELI-NP
Extreme Light Infrastructure (ELI), cea mai avansată infrastructură de cercetare bazată pe laseri de mare putere, lansează al doilea apel de proiecte la care cercetătorii sunt invitați să depună propuneri, anunță Ministerul Cercetării. Apelul include și centrul de cercetare de la Măgurele, ELI-NP.

“Ca urmare a colaborării fructuoase dintre ELI ERIC și Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), cu sprijinul Proiectului IMPULSE din Programul Horizon 2020, apelul include toate cele trei centre de cercetare ELI”, precizează Ministerul Cercetării. Anunțul apare și pe site-ul consorțiului.

Centrele de cercetare ELI oferă acces la o gamă largă de sisteme laser de putere și rată de repetiție mari și surse secundare de radiație. Acestea oferă posibilitatea cercetării în domenii precum fizică, chimie, medicină și știința materialelor, notează Ministerul.

Aplicanții pot să realizeze experimente inovative folosind tehnologiile de vârf disponibile la infrastructurile de cercetare ELI, respectiv la:

  • ELI ALPS în Szeged, Ungaria (Termen depunere aplicații: 25 aprilie 2023; 16:00 CET)
  • ELI Beamlines în Dolní Břežany, Republica Cehă (Termen depunere aplicații: 25 aprilie 2023; 16:00 CET)
  • ELI Nuclear Physics în Măgurele, România (Termen depunere aplicații: 24 martie 2023; 16:00 CET)

Propunerile vor fi evaluate de un panel internațional de experți și va fi organizat un webinar pentru a le fi acordate cercetătorilor interesați informații detaliate cu privire la tehnologiile pe care le pot folosi, anunță ELI. Cercetătorii sunt invitați să contacteze ELI User Office [user-office[@]eli-laser.eu].

Vezi aici mai multe detalii despre acest apel de proiecte, precum și modul de transmitere a aplicațiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare fără precedent de susținere a directorului celui mai mare proiect de cercetare din România: peste 100 de cercetători, ingineri, doctoranzi de la Laserul de la Măgurele anunță că îl sprijină pe Nicolae Zamfir, ținta unor “tentative de discreditare”

O bună parte din cercetătorii de la Măgurele fac front comun în sprijinul directorului celui mai mare proiect de cercetare din România, Nicolae Zamfir. “Subsemnații, cercetători la Centrul ELI-NP, protestăm…
Vezi articolul
Predare exclusiv online

“Avem deja multe institute și puțini cercetători” – Reacție dură a conducerii Universității Babeș-Bolyai, la institutele de cercetare propuse de ministrul Fondurilor Europene

“Avem deja multe institute și puțini cercetători”. Avertismentul vine de la cea mai mare instituție de învățământ superior din România, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care într-un comunicat oficial semnat de…
Vezi articolul

Călătorie gratuită în jurul Lunii pentru 8 civili cu SpaceX, plătită de un miliardar japonez – VIDEO. Peste 2.000 de români s-au înscris. Fizicianul Claudiu Tănăselia: Misiunea se poate realiza tehnic, în 1968, astronauți NASA au făcut ocolul Lunii

Peste 2.000 de români s-au înscris deja la concursul pentru selecția a 8 oameni care vor merge peste doi ani în misiunea dearMoon în jurul Lunii cu nava „Starship” dezvoltată…
Vezi articolul