Cheltuielile cu salariile din Educație cresc cu 5 miliarde de lei față de execuția bugetară de anul trecut. Se vor da și banii din hotărâri judecătorești, suține Ministerul

Banii trimişi de românii din străinătate

Banii trimişi de românii din străinătate. SURSA: pixabay.com

Bugetul alocat Educației în 2019 are o creștere de 9,8 miliarde de lei față de execuția bugetara din 2018, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Este vorba despre credite bugetare în cuantum de 39.2 miliarde lei, față de 29.3 miliarde lei în anul 2018.

Din acești bani, cele mai mari sume sunt prevăzute pentru salarii, bunuri și servicii și cheltuieli pentru proiecte cu finațare externă, conform unui rezumat făcut de Ministerul Educației din proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2019.

Educația a primit 3,02% din PIB conform proiectului, mai puțin decât în 2015 sau 2014. Creșterea de circa 46% a bugetului alocat față de execuția pe 2018 vine și după ce anul trecut același minister nu a reușit să cheltuie toată alocarea, banii fiind luați la rectificările de peste an. În final, Educația a avut anul trecut cel mai mic procent din PIB din istoria recentă – 2,21%, potrivit datelor Ministerului de Finanțe.

SURSA: Edupedu.ro

Iată pentru ce sunt prevăzute fondurile în 2018:

o Burse elevi, studenți;

o Despăgubiri civile/Dobânzi;

o Indemnizații de merit;

o Sume aferente persoanelor cu dizabilități.

La acestea se adaugă cheltuielile din veniturile proprii ale instituțiilor și unităților din subordinea  sau coordonarea MEN, în sumă de 2.201,94 milioane lei.

Ministerul anunță că sunt bani pentru modernizarea a 5.000 de grădinițe și școli

În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 28/2013, MDRAP este autoritatea desemnată să coordoneze Programul Național de Dezvoltare Locală (I, II):

o în PNDL I sunt cuprinse fonduri pentru 1.141 școli;

o în PNDL II sunt prevăzute sume pentru 2.113 unități de învățământ;

o prin POR sunt cuprinse fonduri pentru 1.576 școli;

o prin AFIR sunt prevăzute fonduri pentru 265 unități de învățământ.

Astfel, prin cele 4 programe sus-menționate sunt prevăzute fonduri pentru realizarea lucrărilor de extindere/reabilitare/modernizare/dotare a 5.095 de unități de învățământ preuniversitar de stat.

Exit mobile version