Cheltuielile pentru cercetare ale universităților – 13,6 milioane lei in 2019. Tot atât a alocat Primăria Oradea pentru amenajarea unui mal al Crișului, prin oraș

Foto: © Siarhei Yurchanka - Dreamstime.com

Cheltuielile de cercetare-dezvoltare din România au reprezentat, în 2019, sub 0,48% din Produsul Intern Brut și numai o parte infimă au fost cheltuieli cu cercetarea ale universităților, potrivit celor mai noi date prezentate săptămâna aceasta de Institutul Național de Statistică. În învățământul superior, cheltuielile cu cercetarea ale universităților s-au ridicat la 13,6 milioane de lei, din totalul de 5065 milioane cât au fost cheltuiți pentru activitățile de cercetare-dezvoltare la nivel național. Cât înseamnă cei 13,6 milioane? Tot atâția bani a alocat, de exemplu, primăria Oradea pentru a amenaja și reabilita o porțiune dintr-un mal al Crișului.

Potrivit datelor INS, majoritatea covârșitoare a cheltuielilor din domeniul cercetării-dezvoltării au fost cheltuieli curente (din care peste 50% însemnând cheltuieli cu personalul), și doar o mică parte – cheltuieli de capital  (echipamente, sofware etc).

Cum s-au cheltuit banii cercetării

Totalul cheltuielilor s-a ridicat la 5065,3 milioane lei, principalele surse fiind întreprinderile (2664 milioane), fondurile publice (1742,1). Unitățile din învățământul superior au cheltuit cu totul 13,6 milioane de lei pentru cercetare, adică 0,27% din total.

Cheltuielile totale în cercetare / Sursa: INS

Text actualizat: Pe lângă aceste cheltuieli ale unităților din învățământul superior, sectorul învățământului superior a mai atras bani pentru cercetare și de la celelalte surse de finanțare, inclusiv 377 milioane din fonduri publice, până la un total de 516 milioane (puțin peste 10% din total):

Din totalul cheltuielilor alocate cercetării, 4718,9 milioane lei au fost cheltuieli curente (93,2%) şi doar 346,4 milioane lei cheltuieli de capital (6,8%).

Pe ce tipuri de cercetare s-au cheltuit banii:

Potrivit datelor INS, sursele de finanțare din străinătate pentru sectorul românesc de cercetare-dezvoltare au fost orientatre preponderent către unitățile din mediul de afaceri (45%), din sectorul guvernamental (37,7%) și sectorul învățământ superior (17,2%). 

Illustration 135608338 © Siarhei YurchankaDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version