Cîmpeanu, despre cum se va desfășura școala din 8 noiembrie, fizic sau online: În mod clar mergem către o decizie descentralizată / Incidența din localități și rata de vaccinare a profesorilor, posibile criterii / Anunțul oficial, vineri, 5 noiembrie – VIDEO

Foto: © Tatyana Tomsickova | Dreamstime.com

Decizia modului în care se va relua școala de pe 8 noiembrie încolo ar putea fi luată descentralizat de către fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de incidența de infectare cu coronavirus din localitate, fiindcă sunt zone unde aceasta este foarte scăzută și orele ar putea fi reluate cu prezență fizică, dar și localități unde rata de infectare este încă foarte ridicată și probabil că școala se va relua inițial online, a explicat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la ProTv. Redeschiderea cu prezență fizică a școlilor ar putea să fie condiționată și de rata de vaccinare a angajaților din fiecare școală în parte, a mai spus Cîmpeanu. Noile criterii vor fi anunțate vineri, 5 noiembrie, și în funcție de acestea va fi schimbat și ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației care reglementează modul în care se desfășoară școala în timpul pandemiei.

„În funcție de elementele sanitare, epidemiologice, vom vedea dacă ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației va trebui completat cu alte criterii pentru ca școlile să poată relua activitatea cu prezență fizică. În mod clar mergem către o decizie descentralizată, adecvată și adaptată situației reale, pentru că sunt școli care funcționează în localități cu rate foarte mici de infectare și școli care funcționează în localități cu rate foarte mare de infectare. Sunt școli care învață în trei schimburi și au aglomerări mari de elevi, și școli care funcționează într-un singur schimb. Vom adăuga aceste criterii epidemiologice și menționez un posibil criteriu pentru ca școala să se poată derula cu prezență fizică: rata de vaccinare în rândul personalului din învățământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu la ProTv.

Rata de vaccinare din școli, Cluj – peste 80%, trei județe din Moldova – sub 60%

Amintim că, începând de luni, 1 noiembrie, rata de vaccinare din fiecare școală și din fiecare județ este afișată online pe site-urile școlilor, respectiv ale inspectoratelor școlare, pentru ca părinții să poată lua o decizie informată privind trimiterea copiilor fizic înapoi în colectiv.

Cîmpeanu a precizat că sunt județe precum Ilfov sau Cluj, unde rata de vaccinare este de peste 80% la nivelul școlilor. În București, Constanța, Olt și Dolj rata de vaccinare în rândul profesorilor este de aproape 80%. La polul opus, cu rate de vaccinare sub 60% sunt Suceava, Neamț, Botoșani, Harghita, Covasna, Brașov. Restul județelor din țară au rată de vaccinare de peste 60%.

Situația tezelor, a notelor și programa pentru examenele naționale

Ministrul Educației a mai spus că: „Vom avea ca ipoteză prezența fizică. Am anunțat o serie de elemente importante cum ar fi: păstrăm reducerea numărului de note necesare încheierii mediei la minimum două. În mod normal erau trei-patru note, număr egal de note cu numărul de ore alocate săptămânal disciplinei, acum vor trebui doar două note. De asemenea, am redus numărul de teze, la clasa a VIII-a la două teze, de la trei teze, și la liceu, pentru toate filierele cu excepția celei tehnologice, am redus de la patru, la trei teze. Programele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor rămâne în continuare subțiate, restrânse, adaptate la specificul acestui an”.

Foto: Tatyana Tomsickova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version