Cîmpeanu, întrebat dacă e omul SRI: Sunt civil. Sunt omul educației / Scandalul cu Pricopie “este o manifestare a unor frustrări personale și nu de sistem, pe care o înțeleg și eu o privesc cu condescendență”

Sorin Cîmpeanu / Foto: INQUAM Photos - Sabin Cirstoveanu

Ministrul educației a declarat, întrebat dacă este omul SRI, că este civil. “Din SRI nu știu să fac… Am înțeles foarte bine ce m-ați întrebat. Sunt civil. Sunt omul educației”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la Kanal D.

În ceea ce privește scandalul cu rectorul SNSPA, Remus Pricopie, ministrul Educației a fost întrebat în emisiunea 40 de întrebări cu Denise Rifai dacă aici este vorba despre “un atac al celeilalte tabere din SRI?”. “Este o manifestare a unor frustrări personale și nu de sistem, pe care o înțeleg și eu o privesc cu condescendență. Am precizat deja că am toată admirația pentru o persoană care deține un record național și mondial, având 9 luni din momentul în care s-a înscris la doctorat și până și-a obținut diploma de doctor”, a declarat Cîmpeanu.

Răspunsurile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu:

Denise Rifai: Este scandalul cu Pricopie un atac al celeilalte tabere din SRI?

Sorin Cîmpeanu: Este o manifestare a unor frustrări personale și nu de sistem, pe care o înțeleg și eu o privesc cu condescendență. Am precizat deja că am toată admirația pentru o persoană care deține un record național și mondial, având 9 luni din momentul în care s-a înscris la doctorat și până și-a obținut diploma de doctor. Am verificat și în România, și în alte state. Mai sunt și alte neclarități într-un CV care diferă de CV-ul meu. Nu am nici pauză între studii, nici studii pe la universități care au precizat oficial când ai trecut pe acolo. Acestea fiind zise, mă interesează mai puțin părerea colegului și prietenului meu Remus Pricopie.

Un singur regret am: că într-adevăr instituția pe care ați menționat-o a condus-o cu dezonoare așa cum am precizat și în cererea mea de demisie. Alte rivalități sistemice nu avem, am apreciat și SNSPA pentru că este o universitate extrem de importantă care trebuie să fie susținută, pentru că are un rol anume peisajul învățământului românesc, dar din păcate… sau mă rog, fiecare are conducătorul pe care-l merită.

Denise Rifai: Sunteți omul SRI?

Sorin Cîmpeanu: Nu am înțeles. Ați vorbit de masonerie. Da, mi-am declarat apartenența la Marea Lojă Națională din România. Din SRI nu știu să fac. Am înțeles foarte bine ce m-ați întrebat. Sunt civil. Sunt omul educației.

Despre apropierea de Ioana Lazăr, promovată secretarul general al Ministerului Educației și șefa secretariatului tehnic al Comitetului pentru “România Educată”, în mandatul său:

Cîmpeanu: Nu cred că am dreptul să promovez în vreo emisiune publică această slăbiciune a mea, dar dacă vorbim despre afinitate da, am avut, am și voi avea afinitate pentru oameni inteligenți, pentru oameni devotați, pentru oameni frumoși. Am avut și voi avea aceeași afinitate. Am construit echipe și voi construi în continuare echipe, atâta vreme cât voi avea decizia, voi lua decizia corectă de implicare a fiecărei persoane, bărbat sau femeie, corespunzător cu ceea ce știu eu că știe să facă mai bine și poate fi mai util în funcția pe care o ocup acum, trecător, vremelnic, de ministru al Educației. Când voi fi rector, de rector, la Consiliul Rectorilor de asemenea.

Deci voi promova orice persoană inteligentă și profesionistă pentru că avem o mare lipsă de persoane inteligente și profesioniste potrivite. Slăbiciunea mea este fumatul. Acum ați pomenit aspectul fizic, nu cred că e cazul să acuzăm pe cineva că arată mai bine sau mai rău. Asum toate aceste lucruri cu mândrie. Sunt norocos că am reușit să întâlnesc de-a lungul carierei mele de peste 30 de ani oameni inteligenți, devotați, frumoși, care au știut să construiască echipe. Slăbiciunea era fumatul. Singura slăbiciune pe care o mai am.

Denise Rifai: V-au cerut serviciile de informații să îl albiți pe Gabriel Oprea?

Sorin Cîmpeanu: Categoric nu și nu am avut nicio legătură cu decizia Consiliului de etică. Am avut la un moment dat acuzații că aș fi participat la ședința acestui consiliu. Au existat persoane care au spus că pot oferi și probe. Din întâmplare, în ziua ședinței Comisiei în care s-au luat decizii, eram la Suceava în prezența a doi președinți, președintele Iohannis și președintele Timofti. Drept pentru care prezența mea la Suceava în acea zi a fost extrem de vizibilă. Deci am fost la Suceava și nu la ședința în care s-a luat această decizie care și-a urmat cursul firesc, știind într-adevăr că în măsura în care se dovedesc aceste lucruri rele trebuie să fie clar sancționate.

Aș vrea să aduc în discuție și decizia pe care am luat-o, având în vedere experiența acumulată, de finanțare pentru prima dată a unui proces de prevenire și combatere a plagiatului, a unui proces de susținere a eticii și integrității academice: doar pentru primele trei luni din anul acesta, 25 milioane RON din fondul de situații speciale al Ministerului Educației. Nimeni nu a făcut lucrul acesta. Am dat și un exemplu personal, din cele 77.100 de titluri de doctor de titluri din România am cerut să fie prima analizata, a mea.

Denise Rifai: De ce nu v-a vrut, de fapt, Dacian Cioloș ministru al Educației?

Sorin Cîmpeanu: În anul 2015, în luna noiembrie, într-o perioadă foarte dificilă l-am primit pe Dacian Cioloș în Guvern, în acele două săptămâni în care am fost prim-ministru interimar. I-am dat tot suportul meu, am protejat fondul de rezervă la dispoziția prim-ministrului și în general toate acțiunile mele din acea perioadă au fost fairplay. La momentul respectiv se știa și despre celebra ordonanța de urgență numărul 14 blocată tot de mine pentru că în ordonanța am introdus un articol: renunțarea la titlul de doctor se face prin ordin de ministru, ordin de ministru pe care nu l-am promovat niciodată.

Este greu de înțeles ce s-a întâmplat, întrucât am avut o prietenie solidă, am fost și în comisia de acordare a titlului de Honoris Causa lui Dacian Cioloș. Dar, din fericire, acum avem o relație pe care o apreciez ca fiind foarte bună și cred că a fost indus în eroare de informații neverificate.

Despre studiile sale la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” a SRI: Nu are nicio legătură nici cu politica, nici cu serviciile secrete. Sunt foarte mulțumit de faptul că am urmat aceste cursuri, care mi-au extins o viziune despre societate care altfel ar fi fost ancorată doar în lumea academică. Cred că am avut beneficii de la această extindere de viziune și nu știu dacă mai funcționează acum, dar dacă da le recomand. Am avut chiar în promoția mea unul sau doi colegi rectori. Am avut colegi oameni din media, jurnaliști cunoscuți. Este o deschidere pe care orice serviciu de securitate o are către lumea de astăzi, nu mai este ceva ascuns.”

Exit mobile version