Sorin Cîmpeanu a demisionat din Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea și George Maior. Demisia vine în urma unui scandal cu Remus Pricopie, președinte ASSN și rector SNSPA

5.121 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu și Remus Pricopie – colaj / Foto: INQUAM Photos
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat într-un interviu publicat astăzi pe dcnews.ro că a demisionat din Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea și fostul șef SRI George Maior, în care a fost membru titular. Decizia de demisie a venit după o serie de contre între Cîmpeanu și fostul ministru al Educației Remus Pricopie, actual rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și președinte al Academiei de Științe ale Securității Naționale.

În cererea de demisie, Sorin Cîmpeanu îi scrie lui Pricopie că pleacă din instituția „pe care cu dezonoare o conduceți”.

Cererea de demisie din ASSN a lui Sorin Cîmpeanu / Sursă foto: dcnews.ro

„În cei 30 de ani de activitate, nu am nimic de ascuns, spre deosebire de alții. Eu sunt foarte mândru de toate lucrările mele și nu am de ce să le ascund. (…) Am văzut chiar de la colegi unele atacuri. (…) (Pricopie – n.r.) este un personaj asupra căruia nu aș dori să mă opresc, pentru că oricum a rămas în memoria colectivă ca ministrul păcălit de vulpe. Are un record național absolut, am verificat. Nicio teză de doctorat susținută în România nu a fost atât de pe repede-înainte precum cea a domnului Remus Pricopie. Nouă luni, dacă nu mă înșel. S-a înscris, a dat admitere, iar în mai avea deja și diploma de doctor, deci, e wow! O să verific, la nivel internațional, dacă mai e cineva așa”, a declarat Cîmpeanu la DC News.

Declarația vine în urma unor contre de mai multe luni de zile, pe diverse teme, între Cîmpeanu și Pricopie. Cele mai recente ieșiri publice ale lui Pricopie au fost două editoriale publicate pe Facebook și pe blogul său de pe adevarul.ro, intitulate „Golaniada Cîmpeanu”, respectiv „Golanul util în politică”. În „Golaniada Cîmpeanu”, Pricopie acuză eventuale probleme de integritate ale lui Cîmpeanu, fără să prezinte dovezi în acest sens.

În decembrie 2020, când Sorin Cîmpeanu era pe liste pentru numirea ca ministru al Educației în proaspătul guvern Cîțu, un grup de organizații și mișcări ale societății civile, inclusiv Rezist și Corupția Ucide, au publicat o scrisoare deschisă în care cereau ca acesta să nu fie nominalizat fiindcă ar avea, printre altele, și probleme de integritate prin apartenența la Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de fostul vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea, împreună cu fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI) George Maior.

Gabriel Oprea, Klaus Iohannis și Remus Pricopie la ASSN / Sursă foto: hotnews.ro
  • Imaginea de mai sus este de la Conferința de prezentare a elementelor conceptuale pentru fundamentarea Noii Strategii Naționale de Apărare a Țării, organizată în 2015 de Academia de Științe ale Securității Naționale, la care au participat președintele Academiei – Remus Pricopie, ministrul Apărării Naționale – Mircea Dușa, ministrul Justiției – Robert Cazanciuc, adjunctul directorului Serviciului Român de Informații – Viorel Voinescu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Tiberiu Nițu, potrivit MAI.
Context – ce este Academia de Știinte ale Securității Naționale

Academia de Știinte ale Securității Naționale (ASSN) a fost înființată în 2012, sub denumirea Academia de Știinte Militare, nume schimbat în 2018. Institutia a fost înființată prin Legea 56 din 22 martie 2012, la inițiativa parlamentarilor Marian Săniuță, Eugen Bădălan, Ion Mocioalcă, Adrian George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru-Claudian Frunzulică, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea și Teodor Meleșcanu.

Primul președinte al Academiei a fost general-locotenentul Teodor Frunzeti, vicepreședintele a fost chestorul de poliție Gheorghe Popa, iar secretarul general – colonelul Gheorghe Boaru, aleși prin vot secret, potrivit hotnews.ro. De asemenea, adunarea generală i-a ales pe generalul de brigadă Viorel Buta, generalul Sergiu Medar și comisarul-șef de poliție Ștefan Prună în funcțiile de președinți ai celor trei secții științifice: Științe Militare, Informații și Securitate Militară, Ordine Publică și Siguranță Națională, potrivit sursei citate.

George Maior, fost director SRI, a fost ales în ianuarie 2015 președinte al Academiei și, în aceeași perioadă, în funcția de secretar general a fost ales profesorul universitar Gheorghe Toma.

Pe 27 august 2015, George Maior a anunțat că se autosuspendă din poziția de președinte, cât timp va fi ambasadorul României în SUA, iar președinte interimar al Academiei de Știinte ale Securității Naționale a fost numit chiar Remus Pricopie.

Academia de Știinte ale Securității Naționale se autointitulează drept un „for național de consacrare științifică ce reunește personalități științifice reprezentative din domeniul de apărare, ordine publică și siguranță națională” și se află „în coordonarea științifică a Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații”.

Mai jos, textul în care Remus Pricopie în critica direct pe Sorin Cîmpeanu:

„Golaniada Cîmpeanu

Ce faci atunci când VREI, dar NU POȚI să protejezi impostorii academici?! Ne spune actualul ministru al educației: încerci să te transformi într-un „luptător” pentru integritate academică.

Cum? Clamând ceva aproape imposibil şi, oricum, fără rost: ceri ca într-un an să fie verificate peste 70.000 de teze de doctorat, susținute în 31 de ani (1990-2021). Oare nu ar fi fost mai simplu să începem cu cele 70-80 de teze suspectate că ar fi plagiate, printre care şi teza ministrului Cîmpeanu, care este „nepublică” – evident, un nonsens?

Eu cred că un luptător pentru integritate academică trebuie să fie un exemplu de integritate – ceea ce, până acum, nu prea am văzut în cazul actualei echipe MEN.

Telenovela de la Ministerul Educației – unii îi spun „golaniadă” -, patronată de Sorin Cîmpeanu, se poate finaliza numai prin demiterea acestuia. Demisia, care ține de demnitate, este exclusă în cazul acestui personaj. PS: Ar fi bine ca acest lucru (demiterea) să se întâmple înainte ca România să ajungă (iar) subiectul unui scandal cu rezonanțe internaționale.

Aş putea să vă ofer eu un exemplu de titlu de articol, care ar face, cu siguranță, ocolul lumii:

„Preşedintele unei prestigioase asociații universitare internaționale, de două ori ministrul educației în România, cu lucrările ştiințifice secretizate, acuzat de lipsă de integritate academică” (…)”.

Citește și:
Pricopie, atac la adresa ministrului Educației: „Ce face Sorin Cîmpeanu este imoral și ilegal, iar într-o bună zi va fi menționat în manualele de științe politice ca exemplu de impostură și deturnare a instituțiilor publice pentru scopuri politice ilegitime”
Remus Pricopie, rector SNSPA: Ministrul Educației „se află într-un balet mediatic incoerent de la preluarea mandatului / Produce confuzie în sistemul pe care-l gestionează / Crearea unei așteptări privind redeschiderea școlilor, nesusținută de tabloul epidemiologic, este imorală”
Academia pentru Științele Securității Naționale nu mai primește finanțare, începând de anul acesta – anunță ministrul Educației

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii ar trebui să dezvolte la școală respectul pentru mediu și să învețe despre efectele schimbărilor climatice, începând cu anul școlar viitor. Strategia națională pentru educația pentru mediu, adoptată de Guvern, va fi transpusă în programa școlară

Strategia Națională privind Educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030 a fost adoptată de Guvern miercuri. Documentul prevede că elevii de clasele primare, gimnaziu și liceu vor învăța la discipline…
Vezi articolul

Rebusuri matematice, probleme practice și activități de literație, printre recomandările ISMB pe care profesorii de matematică să le aplice la clasele a VIII-a până la Evaluarea Națională 2024 / Rezultatele simulării, pe sectoare

Elevii de clasa a VIII-a ar trebui să-și dezvolte capacitatea de a înțelege o cerințele prin activități de literație sau să rezolve rebusuri matematice “pentru a facilita fixarea definițiilor”, recomandă…
Vezi articolul

Dezbatere Edupedu.ro – World Vision România

Educația digitală din perspectiva antreprenorilor digitali: Mihaela Nabăr – World Vision România, Angela Galeța – Fundația Vodafone România, Maria Metz – NTT DATA Romania, Ionuț Stanimir – BCR, Marilena Ionașcu – Microsoft Romania, Raluca Negulescu-Balaci – UiPath Foundation

Educația digitală din școala românească a fost susținută în ultimul an prin intervenții făcute punctual de tineri antreprenori, companii și ONG-uri. Care sunt măsurile urgente de implementat la nivel național,…
Vezi articolul

Retragerea Catincăi Nistor din funcția de director ICR Londra, cerută printr-o petiție de românii din Marea Britanie / Nistor, fiica unui mason care are legături cu PSD, trimisă în judecată pentru că și-ar fi atribuit bani necuveniți de la Bulandra

Mai mulți români din Marea Britanie au inițiat o petiție în care protestează față de numirea Catincăi Nistor la Institutul Cultural Român (ICR) din Londra, solicitând „retragerea acesteia din funcția…
Vezi articolul

Ministerul Educației prezintă public cifre false? Numărul elevilor de clasa a VIII-a, al înscrișilor și al prezenților la Evaluarea Națională diferă în aproape toate comunicările oficiale din ultimele 4 luni

În acest an școlar au fost 178.899 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, a anunțat ministrul Ecaterina Andronescu în cea mai recentă conferință de presă. Cifrele sunt diferite de…
Vezi articolul