Scrisoare deschisă a unor mișcări și asociații, inclusiv Rezist și Corupția Ucide, împotriva posibilei nominalizări a lui Sorin Câmpeanu ca ministru al Educației: Măsurile lui “nu corespund standardelor” de reformă autentică

4.619 vizualizări
Sorin Cimpeanu – Sursa: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
“Printre numele vehiculate pentru poziția de ministru al Educației sunt persoane care au dat deja măsura unei capacități de viziune și organizare limitată în funcția respectivă. Atragem în mod special atenția asupra posibilei desemnări a domnului Sorin Cîmpeanu pentru poziția de Ministru al Educației. Considerăm că măsurile implementate în mandatul anterior al acestuia (…) nu corespund standardelor pe care le impune o viziune reformatoare autentică“, afirmă o scrisoare deschisă emisă de un grup de organizații și mișcări ale societății civile, înaintea nominalizării miniștrilor pentru viitorul guvern.
  • Scrisoarea deschisă, făcută publică de Geeks for Democracy, vine în contextul în care numele lui Sorin Cîmpeanu a fost vehiculat intens ca posibil ministru liberal al Educației în guvernul de coaliție care este pe cale să fie desemnat.

Documentul, cu titlul “Reforma educației trebuie să fie o prioritate asumată a noului parlament și a noului guvern” este adresat președintelui Klaus Iohannis, președinților PNL, USR, PLUS și UDMR și este semnat de organizații precum Geeks for Democracy, Rezist, Corupția Ucide, diaspora.ro, dar și de personalități precum Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu de la “Dăruiește Viață”, Emilia Șercan sau profesorul universitar Adrian Miroiu.

Ce determină luarea de poziție la adresa lui Sorin Cîmpeanu?

  • “Considerăm că măsurile implementate în mandatul anterior al acestuia, în Guvernul Victor Ponta (printre care  OUG 94/2014, care permitea plagiatorilor să renunțe la titluri fără a mai suporta consecințele) și ca președinte al Consiliului Național al Rectorilor (dintre care amintim doar Asocierea cu Alexandru Cumpănașu), dar și problemele de integritate (trecerea prin mai multe partide cu scopul obținerii unor funcții și apartenența la Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea împreună cu George Maior) nu corespund standardelor pe care le impune o viziune reformatoare autentică”.
Scrisoarea, integral:

REFORMA EDUCAȚIEI TREBUIE SĂ FIE O PRIORITATE ASUMATĂ A NOULUI PARLAMENT ȘI A NOULUI GUVERN

Scrisoare deschisă 

  • Domnului Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal
  • Domnului Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România
  • Domnului Dacian Cioloș, președintele Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate
  • Domnului Hunor Kelemen, preşedintele Partidului Uniunea Democrată Maghiară din România

În atenția Domnului Klaus Iohannis, Președintele României

BUCUREȘTI, 22 decembrie 2020 – Organizații și mișcări civice alături de profesori și asociații ale elevilor și studenților cer partidelor care formează noua coaliție parlamentară și de guvernare să își asume importanța educației ca pilon central pentru o Românie democratică și prosperă prin promovarea, în cadrul Guvernului și sistemului educațional, a unor persoane care au dovedit profesionalism, viziune și integritate.

Sistemul de educație are probleme de finanțare corespunzătoare, de formare a cadrelor didactice, infrastructură, incluziune, măsuri remediale și de sprijin și, nu în ultimul rând, de integritate. Societatea românească se confruntă cu consecințele acestor probleme, vizibile adesea prin politizare, prin greșeli de reacție și management la toate nivelurile, prin rata uriașă a migrației, prin pierderea conexiunii între societate și instituțiile statului manifestată prin dezinteres civic și prin absenteism la vot.

Din păcate, printre numele vehiculate pentru poziția de ministru al Educației sunt persoane care au dat deja măsura unei capacități de viziune și organizare limitată în funcția respectivă. Atragem în mod special atenția asupra posibilei desemnări a domnului Sorin Cîmpeanu pentru poziția de Ministru al Educației. Considerăm că măsurile implementate în mandatul anterior al acestuia, în Guvernul Victor Ponta (printre care  OUG 94/2014, care permitea plagiatorilor să renunțe la titluri fără a mai suporta consecințele) și ca președinte al Consiliului Național al Rectorilor (dintre care amintim doar Asocierea cu Alexandru Cumpănașu), dar și problemele de integritate (trecerea prin mai multe partide cu scopul obținerii unor funcții și apartenența la Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea împreună cu George Maior) nu corespund standardelor pe care le impune o viziune reformatoare autentică.

În actualul context socio-politic, considerăm că viitorul guvern al României, alături de Președinte și de Parlament, are datoria responsabilității față de viitorul României prin respectarea educației și acordarea interesului cuvenit acesteia. O Românie educată trebuie să fie un proiect pus în practică cu responsabilitate și respect și nu un slogan golit de conținut și solicităm decidenților politici să dea măsura acestora prin numirea în funcțiile de coordonare a sistemului educațional la toate nivelurile a unor persoane care au demonstrat deja profesionalism, viziune și integritate.

Semnatari, în ordine alfabetică:

Acțiunea Civică Galați

Adrian Miroiu, profesor universitar

Asociatia ACREMIS

Asociația Aradul Civic

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just

Asociația VOLUNTARI ÎN EUROPA

Brașovul Civic

Carmen Uscatu,fondatoare ”Dăruiește Viață”

Centrul pentru Studiul Democrației

Canada Save Roșia

Corupția Ucide

Dan Crudu – actor si profesor

Diaspora Milano

Diaspora Franța solidară cu România

Diaspora.ro

Emilia Șercan

Fejes Zoltán Levente, cadru didactic asociat UBB

Forum Apulum

Geeks for Democracy

Grupul civic CETĂȚEAN IMPLICAT

Inițiativa România

Melania Cincea, jurnalista

Oana Gheorghiu, fondatoare ”Dăruiește Viață”

Pentru Galați 

Radu Vancu

Reset Iași

#REZISTENȚA

Rezist Constanța

Rezist Budapesta

Rezist Galați

Rezistenta Civică Galați 

Ștafeta Steagului Uniunii Europene

Umbrela Anticorupție Cluj
Un Timbru Pentru Dreptate

Vă vedem din Sibiu”


2 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Doar 2 universități românești apar în top 1000 și încă zece în top 2000 al ranking-ului “web” al universităților, Webometrics. Ultima astfel de instituție din România – pe locul 27.000+ la nivel global

Universitatea Babeș Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se află în fruntea instituțiilor românești de învățământ superior, incluse într-un clasament internațional al universităților în funcție de prezența lor “pe web”, Webometrics. Doar…
Vezi articolul

INFOGRAFIC Cum arată şcoala în “viziunea Andronescu”. Redenumirea claselor şi eliminarea Evaluării Naţionale de la clasa a IV-a, singura care monitoriza sistemul de educaţie

Renunţarea la denumirea “clasa pregătitoare”, dar şi noua structură a învăţământului primar, învăţământului gimnazial sau a celui liceal, anunţate de Ecaterina Andronescu şi susţinute de documentele puse în dezbatere publică,…
Vezi articolul