Cine a fondat Universitatea Spiru Haret, percheziționată de DIICOT și cunoscută drept “fabrică de diplome”: fost propagandist comunist, format la FF și apropiat al Elenei Ceaușescu

Ion Iliescu si Aurelian Gh Bondrea / Colaj Foto: Inquam Photos si Opinianationala.ro

Fondatorul Universității Spiru Haret – astăzi centrul celei mai răsunătoare anchete a procurorilor antimafia, care fac percheziții în 13 județe – este Aurelian Gh. Bondrea, Mare Ofițer al Ordinului „Meritul pentru Învățământ“ decorat de Ion Iliescu în ultimele zile ca președinte. Cunoscută sub titulatura de “fabrică de diplome”, după scandalul din 2009 în care Ecaterina Andronescu a refuzat să recunoască diplomele emise de Spiru Haret la programe fără frecvență și distanță, instituția de învățământ superior a fost înființată în 1991 de Bondrea senior – el însuși absolvent de liceu la fără frecvență, al Școlii politice ‘Ștefan Gheorghiu’ tot la fără frecvență, membru al Secției de propagandă a Comitetului Central al Partidului Comunist, unde “se spune că s-ar fi apropiat de Elena Ceaușescu”, relatează Adevărul.

Aurelian Gh. Bondrea este tatăl actualului rector al Spiru Haret, Aurelian A. Bondrea. Printre puținele personalități cu titlul Doctor Honoris Causa al Universității Spiru Haret se numără fostul președinte Ion Iliescu, cel care în 2004, chiar la finalul mandatelor sale la Cotroceni, l-a medaliat pe Bondrea senior cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ“ în grad de Mare Ofițer, potrivit Adevărul.

Bondrea senior și-a început liceul în 1944 la fără frecvență, iar în 1946, la 18 ani, s-a înscris în Partidul Muncitoresc din România (titulatura PCR de la acea vreme), după cum relatează Adevărul într-o anchetă despre fondatorul Spiru Haret. La doar un an de la începerea liceului, acesta devine învăţător suplinitor, după care ajunge directorul căminului cultural din comuna natală, Mateiești, județul Vâlcea, urmează apoi un curs de 3 luni la școala de partid de pe lângă Comitetul Regional PCR Vâlcea, după care ajunge redactor la ziarul „Secera și ciocanul“, editat de Comitetul Regional PCR Pitești, conform sursei citate.

În 1953, Bondrea senior urmează cursul de lectori organizat de Școala de științe sociale „A. A. Jdanov“, după care este promovat la Secția de propagandă și agitație a Comitetului regional PCR Pitești.

“Cele mai consistente studii din CV-ul lui Bondrea senior sunt cele de la Școala politică ‘Ștefan Gheorghiu’, urmată tot la fără frecvență, înainte de 1960. Bondrea dă nişte diferenţe şi-şi echivalează astfel patalamaua de la „Fane Gheorghiu“, cum fusese poreclită şcoala, cu o diplomă de studii universitare. Acest lucru a fost practicat de mulţi comunişti, înainte şi chiar după Revoluţie, ceea ce a dus la o inflaţie de sociologi făcuţi ‘pe puncte’”, scrie Adevărul.

După ce a terminat “Ștefan Gheorghiu” la fără frecvență, a urmat 4 ani de “aspirantură” la aceeași școală, ceea ce astăzi ar însemna masteratul. În cele din urmă, Bondrea reușește să obțină și titlul de “candidat în științe”, prima treaptă a doctoratului pe sistemul sovietic, relatează publicația citată.

Istoricul Mihai Burcea, de la Institutul de Investigații a Crimelor Comunismului, a explicat pentru Adevărul ce a studiat, de fapt, Bondrea, la Școala Superioară de Partid “Ștefan Gheorghiu”: “Școlile de partid formau în acei ani crunți ai represiunii comuniste ‘instrumente ale luptei de clasă’. ‘Tot ce se învăța acolo era «otravă». Se studiau, la un nivel și într-un limbaj primitiv, mecanismele de propagandă și manipulare. În general, nu se făceau decât cursuri de istorie a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și de propagandă”.

Studiile la fără frecvență echivalate apoi și continuate îl aduc la Secția de propagandă și agitație a Comitetului Central (CC) al PCR, unde “se spune că s-ar fi apropiat de Elena Ceaușescu, cea numită ‘Cabinetul 2’”, scrie Adevărul.

În 1969 și-a început “cariera la Ministerul Învăţământului”, unde a condus Comisia Superioară de Diplome și Doctorate, iar în 1977 fost numit director al Direcției de organizare, personal, învățământ și control din Ministerul Educației și Învățământului, unde răspundea de cadrele din învățământ, potrivit HotNews.ro.

Despre dosarul de cadre al lui Aurelian Bondrea a scris în 2009 și Ziarul de Iași, care notează următoarele:

Aurelian Gh. Bondrea este cel care a înființat în 1991 Fundația România de Mâine, prin care a derulat “activități de învățământ, știintă și cultură”, pentru ca în 2002 să fie înființată și acreditată Universitatea Spiru Haret, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al universității.

Rectorii Universității Spiru Haret:

2018 – prezent – Aurelian A. Bondrea
2018 – Maria Andronie
2010 – 2018 – Aurelian A. Bondrea
1997 – 2010 – Aurelian Gh. Bondrea
1994 – 1997 – Ion Coteanu
1993 – 1994 – Grigore Posea
1992 – 1993 – Vasile Cătuneanu
1991 – 1992 – Nicolae Teodorescu

Sursa

Cunoscută ca ”fabrică de diplome” în urma scandalului lansat în 2009 de fostul ministru Ecaterina Andronescu, ce nu a mai recunoscut diplome obținute la distanță, la fără frecvență sau alte forme fără autorizație, Universitatea Spiru Haret a revenit recent în atenția publicului în cazul “Cumpănașu”.

“Un impostor jignește peste 325 000 de români”, replica Spiru Haret acuzațiilor lansate de Alexandru Cumpănașu, care spusese că “din punctul meu de vedere da, am studii superioare și cu mult superioare celor pe care unii dintre ei se laudă că le-au făcut la Spiru Haret” (Detalii aici).

În 2008, ministrul Cristian Adomniței a trecut în Hotărâre de Guvern toate programele acreditate și autorizate pentru fiecare universitate, iar ulterior Spiru Haret a dat în judecată Ministerul Educației, pentru că universitatea considera că nu trebuie să treacă printr-un proces de autorizare/acreditare a programelor desfășurate la distanță sau la fără frecvență, atâta vreme cât întreaga universitate era acreditată.

ICCJ a menținut în decembrie 2009 HG-ul dat în mandatul lui Adomniței ca fiind legal, arătând că programele de licență de drept trebuie să aibă 4 ani și că pentru fiecare program de studiu și pentru fiecare formă de învățământ și loc de desfășurare a procesului didactic trebuie să existe autorizare/acreditare, a explicat pentru Edupedu.ro fostul director general al Direcției Juridice din Ministerul Educației de la acea vreme, Gabriel Ispas.

Însă Ecaterina Andronescu emisese înainte de decizia finală a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) Ordonanța 10/2009, prin care îi transfera pe toți studenții neautorizați/neacreditați la programele autorizate/acreditate.

“Ministerul Educației a câștigat în decembrie 2009 lupta împotriva formelor nelegale de organizare a învățământului practicate de Universitatea Spiru Haret, însă situația celor școlarizați la aceste programe fusese deja reglementată prin Ordonanța 10 din 2009. Toți aceștia au trecut la învățământ cu frecvență, chiar dacă în mod evident universitatea nu dispunea de profesori suficienți, respectiv de spații de învățământ pentru atât de multe persoane. Implicarea politicului în subiect a făcut ca nici până astăzi să nu se știe cu precizie câte diplome din cele emise de Ministerul Educației au fost emise mai departe de Spiru Haret și cine sunt beneficiarii”, a declarat pentru Edupedu.ro Gabriel Ispas, astăzi decan al Facultății de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu.

Întrebat cu privire la modul în care a absolvit Spiru Haret deputatul PSD Eugen Nicolicea, Ispas a precizat că “despre peregrinările domnului Nicolicea și insistențele sale pot să vorbească cei care l-au primit să discute. Pe domnul Nicolicea nu l-am primit niciodată în calitatea mea de director general al Direcției Generale Juridice”.

USH are universitati in toate catunele“, declara în 2009 pentru HotNews.ro Robert Lorentz, consilier pe probleme de comunicare al Ecaterinei Andronescu. Acesta preciza că aproape 60.000 de absolvenți nu își vor primi diplomele și că Ministerul ia în calcul desființarea Spiru Haret. În 2009, USH ceruse aproximativ 56.000 de diplome de absolvire cu antetul Ministerului Educației, spunea consilierul, potrivit sursei citate.

Scandalul a survenit la un an după ce Senatul Universității Spiru Haret a redus de la 4 la 3 durata anilor de studiu pentru Facultatea de Drept, “deși planul cadru al MEC nu permite acest lucru”, scria HotNews.ro; publicația nota că pentru a își păstra această decizie, Spiru Haret a dat în judecată Ministerul și a câștigat un proces impotriva instituției, prin neprezentarea instituției.

Președintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoană, anunța public că Andronescu nu ar fi consultat partidul în legătură cu o ordonanța pe care intenționa să o promoveze și care ar fi obligat parte din absolvenții Spiru Haret să repete examenul de licență, dar la o altă universitate, costurile acestui examen urmând să fie suportate de Universitatea Spiru Haret din taxele încasate, relata HotNews.ro.

La acea vreme, consilier personal al Ecaterinei Andronescu era Corina Dumitrescu, rector al Universității “Dimitrie Cantemir”, rivala Spiru Haret, scria Ziare.com.

“Universitatea ‘Spiru Haret’, care are în prezent peste 300.000 de studenți, a început să devină o fabrică de diplome încă din 2004, în ultima parte a mandatului actualului ministru de resort, Ecaterina Andronescu, același demnitar care acum spune că intenționează să declare nule aproximativ 100.000 de diplome, pentru că absolvenții nu au urmat specializări autorizate sau acreditate. (…) Însă a intervenit factorul politic – PSD transmițându-i ca sarcină ministrului să examineze și o altă cale”, scria în 2009 Ziarul Financiar.

În 2016, Klaus Iohannis semna decretul prin care era promulgată Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 42/2015, prin care aproximativ 70.000 de absolvenți de la distanță sau la FF, fără autorizație, își puteau primi diplome de licență recunoscute de stat, relata Digi 24.

Sursa foto Ion Iliescu: Inquam Photos

Sursa foto Aurelian Gh. Bondrea: Opinianationala.ro

Citește și:

 

 

 

Exit mobile version