Înscrierea la clasa pregătitoare 2023 a început. Părinții pot depune cererea online. Ghid de completare a formularului

Foto: Captură inscriere.edu.ro

Înscrierile la clasa pregătitoare încep miercuri, 3 mai, și durează până pe 18 mai, potrivit calendarului oficial. În această perioadă, părinții completează cererea-tip de înscriere, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor.

Cererea-tip a fost publicată de Ministerul Educației. Completarea online poate fi făcută pe site-ul dedicat al Ministerului Educației, inscriere.edu.ro, document activat astăzi.

Cererea cuprinde următoarele timpuri de date: date privind solicitantul (părinții sau reprezentantul legal), date privind copilul, date privind înscrierea în clasa pregătitoare, criterii generale de departajare și informații suplimentare.

Cererea-tip de înscriere în clasa pregătitoare 2023 – etapa I

Instrucțiuni de completare a cererii-tip de înscriere în clasa pregătitoare 2023 – etapa I:

Punctul 1 – Date privind solicitantul

Punctul 2 – Date privind copilul

Citește aici Ghidul pentru părinți – completarea fișei de înscriere la clasa pregătitoare 2023

În situația completării online a cererii de înscriere sau a transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele va transmite unității de învățământ declarația-tip pe propria răspundere, cu privire la veridicitatea informațiilor completate în cerere, respectiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare.

Declarația pe propria răspundere că datele și informațiile din cererea-tip sunt corecte:

Părintele depune, în momentul completării cererii-tip de înscriere la unitatea de învățământ sau, după caz, în momentul validării acesteia, o copie a actului de identitate propriu și o copie a certificatului de naștere al copilului, certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale, potrivit metodologiei.

Înscrierea copiilor care fac 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie și au mers la grădiniță

Pentru cei care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării de la grădiniță. Solicitarea de eliberare a recomandării poate fi depusă direct la unitatea de învățământ sau transmisă prin poștă/mijloace electronice. La solicitarea părintelui, unitatea de învățământ cu nivel preșcolar poate transmite recomandarea și prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice.

Solicitarea părintelui pentru obținerea recomandării de la grădiniță:

Când cererea-tip de înscriere este completată pentru un copil care împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv, alături de documentele menționate mai sus (o copie a actului de identitate propriu și o copie a certificatului de naștere al copilului, certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ), părintele transmite și o copie a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare.

Părinții divorțați depun la înscriere dovada modului în care se exercită autoritatea părintească și la care dintre ei a fost stabilită locuința minorului, conform metodologiei.

Părinții care vor să își înscrie copilul la o altă școală decât cea de circumscripție

În cazul în care solicită înscrierea la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe lângă documentele de mai sus, părinții depun/transmit pe e-mail sau prin poștă și documente în copie simplă care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare, stabilite în conformitate cu art. 10, după cum prevede art. 14 alin. (5) din metodologie.

Citește și:
OFICIAL Înscrierile în clasa pregătitoare 2023 au loc între 3 și 18 mai / Circumscripțiile școlare vor fi afișate pe 30 martie
Cererea-tip pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2023 a fost publicată. Pe 3 mai încep înscrierile
Ghid pentru părinți – completarea fișei de înscriere la clasa pregătitoare 2023
Clasa pregătitoare 2023 – Model de cerere pentru părinți. Copiii care împlinesc 6 ani în 2023, dar după data de 1 septembrie, au nevoie de o recomandare de la grădiniță pentru înscriere. Cei care vin din străinătate sau nu au mers la grădiniță vor fi evaluați psihosomatic
GHID Înscrierea în clasa pregătitoare 2023. Părinții care își înscriu copiii la altă școală decât cea de circumscripție pot bifa să le fie locul păstrat la școala de care aparțin / Răspunsuri de la Ministerul Educației la cele mai frecvente întrebări
Exit mobile version