Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași, aflat într-o clădire cu risc de prăbușire la cutremur, unde părinții au protestat când elevii au fost relocați, inclus în programul guvernamental de consolidare alături de alte 9 școli – LISTĂ

Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, din Iași / Foto: Facebook.com

Au fost aprobate alte 9 școli și licee din Dolj, Constanța și Iași pentru reabilitare prin programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului dezvoltării. Printre liceele aprobate pentru a fi reabilitate se află și Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iași, în care elevii nu mai învață din luna martie din cauza riscului ridicat de prăbușire. Primăria a decis atunci relocarea elevilor, ceea ce a stârnit proteste din partea părinților pentru că elevii au fost mutați la unități de învățământ prea departe. Prin acest program guvernamental, au mai fost aprobate alte 15 unități de învățământ din țară pentru reabilitare, și clădirea în care funcționează ministerul Educației.

9 instituții de învățământ se află pe lista celor 65 de proiecte depuse în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat au fost selectate pentru finanțare, a anunțat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Urmează ca autoritățile locale să depună documentele necesare. Clădirile sunt din Constanța, Dolj și Iași.

Printre liceele selectate ce urmează să fie reabilitate se află și corpul principal și cantina Colegiul Pedagogic ”V. Lupu” din Iași.

Luna trecută, alte două corpuri de clădire ce aparțin Colegiului Pedagogic ”V. Lupu” din Iași au fost selectate de ministerul dezvoltării pentru a intra în alt program de reabilitare – Școli sigure și sănătoase. Corpul 1, adică cel principal se afla însă în stare avansată de degradare, iar primăria Iași a decis în martie să mute elevii la alte licee pentru siguranță și a depus proiectul pentru reabilitate la ministerul Dezvoltării.

“Se știe că investiția în consolidarea Colegiului este foarte mare și am făcut numeroase demersuri la Guvern pentru a obține sprijin. Recent, am identificat o oportunitate și încercăm ca lucrările să fie finanțate prin Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la care am și trimis două cereri de finanțare în valoare de 83.978.855,33 lei (pentru Corp C1 Liceu) și, respectiv, de 14.953.381,65 lei (pentru Corp C2 Cantină)”, spunea primarul Mihai Chirica, pe 22 martie.

Colegiul Comercial ”Carol I” din Constanța, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto și Liceul Teoretic ”Henri Coandă” din Craiova, Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida, Constanța (Corp cămin), Școală nr.40 „Aurel Vlaicu” Constanța, Colegiului comercial Carol I – Corp 1, sală de sport și amfiteatre, Colegiul pedagogic V. Lupu Iași corp C1 liceu și corp C2 cantină.

Pe lista celor 9 unități de învățământ selectate pentru reabilitare prin programul guvernamental, se află și clădiri care fie nu sunt încadrate fie au risc de seism III, potrivit listei publicate pe site-ul ministerului Educației, pe 28 aprilie.

Informații de context

Programul de consolidare a școlilor în risc de prăbușire la cutremur a fost publicat în Monitorul Oficial, fără lista clădirilor în data de 7 martie. Ministerul Educației a avut la dispoziție 2 săptămâni pentru a transmite Ministerului Dezvoltării lista acestora. Ministerul Dezvoltării a făcut publică lista abia după termenul limită, în data de 5 aprilie.

După mai multe bâlbâieli la Ministerul Educației și la Guvern legate de lista clădirilor aflate în risc seismic, Ministerul Educației publică săptămânal situația școlilor din țară cu risc seismic. În doar 2 săptămâni s-a modificat numărul școlilor aflate în risc seismic într-un ritm fulminant și greu de înțeles. Primul număr anunțat a fost 39 de școli în risc seismic I, în data de 21 februarie. Trei zile mai târziu, pe 24 februarie, ministerul a publicat o listă actualizată în care apăreau 45 de școli în risc seismic I. După o săptămână, pe 3 martie, ministerul a mai adăugat încă 6 școli, ridicând numărul la 51 de clădiri școlare care se pot prăbuși la cutremur. Pe 7 aprilie erau 54 de clădiri școli în risc seismic I.

Dispariția și apariția pe listă a unor clădiri în stadii de risc diferite apare în contextul în care vicepremierul Kelemen Hunor a făcut un denunț public, prin care a spus că au fost „reevaluate” zeci de clădiri aflate în risc seismic I, adică în risc de prăbușire, pentru ca școlile respective să devină eligibile pentru fonduri din PNRR. De precizat, nu se cunosc criteriile în baza cărora încadrarea școlilor se schimbă de la o săptămână la alta.

Ce înseamnă clasele de risc seismic

Potrivit normativelor în vigoare, din punctul de vedere al riscului seismic, în sensul efectelor probabile ale unor cutremure asupra construcțiilor existente pe un anumit areal, se stabilesc 4 clase de risc seismic:

Clasa Risc seismic I – construcții cu risc ridicat de prăbușire la cutremure având intensitățile corespunzătoare zonelor seismice de calcul (cutremurului de proiectare);

Clasa Risc seismic II – construcții la care probabilitatea de prăbușire este redusă, dar la care sunt așteptate degradări structurale majore la incidența cutremurului de proiectare;

Clasa Risc seismic III – construcții la care sunt așteptate degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările elementelor nestructurale pot fi importante;

Clasa Risc seismic IV – construcții la care răspunsul seismic așteptat este similar celui corespunzător construcțiilor noi, proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare.

Citește și:
VIDEO Elevii relocați din Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași vor învăța în alte școli în perioada consolidării seismice a clădirii, chiar dacă părinții au protestat în fața primăriei. Luciana Antoci, șefa ISJ: Trebuie să înțelegem că nu există soluții alternative în acest moment
Protest anunțat al părinților elevilor de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, după ce peste 600 de elevi au fost mutați în alte școli din cauza riscului seismic ridicat al clădirii principale / Colegiul a fost inclus pe lista Ministerului cu școli în risc seismic I în urmă cu o lună
DOCUMENT Lista primelor instituții de învățământ cu risc seismic care vor intra în reabilitare prin Programul Național “Şcoli sigure şi sănătoase”
Peste 20 de clădiri școlare în risc seismic I de pe lista Ministerului Educației nu au intrat în programul guvernamental de reabilitare “Școli sigure și sănătoase”
Clădirea în care se află sediul Ministerului Educației va intra în reabilitare prin Programul Naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat / 15 școli au fost incluse pe aceeași listă aprobată pentru finanțare de Ministerul Dezvoltării
Exit mobile version